Hopp til innhold

Telenor må inn på teppet

Høyesterett i India har bestemt at det skal innledes etterforskning mot det Telenor-eide Uninor og 10 andre mobiloperatører.

Uninor

Også i India er Telenor synlig tilstede med sin blå logo, men under navnet Uninor.

Foto: Aftenposten/Svein Erik Furulund

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Teleselskapene er anmeldt for å ha jukset til seg mobillisenser i strid med indisk lov.

Lederen for Janata-partiet, Subramanian Swamy, som står bak anmeldelsene, krever at hele prosessen med utdelingen av 2G-lisenser må annulleres, og at lisensene må utdeles på nytt i samsvar med regler og rutiner.

Uninor og de andre selskapene har nå tidsfrist til 1. februar med å svare på hvorfor de mener at de ikke har gjort noe galt.

Indias største korrupsjonsskandale

Teleministeren måtte gå av i det som er blitt kalt tidenes største korrupsjonsskandale i India. Eks-teleminister A. Raja skal ha trikset med både datoer og søknadsfrister slik at «hans» selskaper ble tildelt konsesjoner etter et uvanlig «først-til-mølla-får-først-malt»-prinsipp.

Verre var det at selskapene i tillegg fikk konsesjonene på billigsalg, ifølge kritikerne.

Prisen var i 2008 den samme som i 2001, til tross for at markedet var helt annerledes og ifølge den indiske riksrevisjonen (CAG) kan den indiske stat ha tapt så mye som 200 milliarder kroner på eks-teleminister Rajas kreative lisenssjonglering.

Raja selv, som er under etterforskning, hevder han ikke har gjort noe galt. Han sier han har fulgt innarbeidet praksis i departementet og bare tenkt på kundenes beste.

Ingen skandale

Og nå får den tidligere teleministeren medhold av sin etterfølger i teleministeriet Kapil Sibal. Staten har ikke tapt en øre, proklamerte han forleden og slaktet Riksrevisjonens regnestykke.

Det går ikke an å legge en sannsynlig markedspris i 2008 til grunn for en påstand om at staten har tapt penger, er Sibals resonnement. Og Kongresspartiet, som er det dominerende partiet i regjeringskoalisjonen, støtter sin «ryddegutt».

Men CAG står på sine tall og metoder.

Høyesterett uttrykte i går forbauselse og irritasjon over teleministerens oppsiktsvekkende kommentarer til en pågående sak der regjeringen selv har oppfordret landets høyeste rettsinstans til å granske forholdene.

Telenor indirekte innblandet

Anmelderen, Subramanian Swamy, står ikke steilt på at den indiske staten har tapt 200 milliarder kroner, men han avfeier teleminister Sibals påstand om «null-tap» som tøv.

Han henviser til forskjellen på hva Unitech betalte for lisensen i 2008, og hva Unitech fikk for 2/3 av aksjene i selskapet da Telenor kjøpte seg inn i Unitech ett år senere for om lag 8 milliarder kroner.

Den milliardforskjellen - uten at én kunde hadde fått summetonen - mener Swamy man kan kalle tapte penger for statskassen.

På den måten blir Telenor, som altså ikke har hatt noe med selve skandalen å gjøre, et kjent navn i India gjennom sin - etter opposisjonens mening - korrupte samarbeidspartner Unitech.

Konsekvensene kan i tillegg blir enorme for Telenor dersom Høyesterett bestemmer at hele 2G-tildelingen - som den kalles lokalt - må gjøres på nytt.

Politikk

Når teleminister Kapil Sibal forsøker å legge skandalen død, er det av politiske årsaker.

Hans forgjenger A.Raja tilhører et annet parti i sentrum-venstre-koalisjonen, og med viktige delstatsvalg inneværende år, har Kongresspartiet behov for å opprettholde samarbeidet med Rajas parti.

Politisk strategi og valgkamptaktikk spiller derfor en viktig rolle. Samtidig er støyen rundt 2G-skandalen uheldig for utenlandsinvesteringene.

Sibal forsøker å bagatellisere skandalen og skadeomfanget, slik at utenlandske investorer ikke skal la seg skremme bort. Ved å skylde på tvilsomme utregninger i stedet for tvilsomme politikere ønsker regjeringen å ta oppmerksomheten bort fra den enorme korrupsjonen i India.

Det ledende opposisjonspartiet BJP, som selv har mange svin på skogen, har derfor bestemt at Kongresspartiets slappe holdning til korrupsjon - helt tilbake til Bofors-skandalen i 1987 - skal bli hovedtemaet i årets valgkamper.

Vintersesjonen i nasjonalforsamlingen ble totalt lammet av opposisjonens krav om en uavhengig granskning av 2G-skandalen og mye tyder på at budsjettsesjonen, som snart begynner, kan komme til å lide samme skjebne.

Uninor

Unitech er et av Indias største eiendomsutviklingsselskaper, men hadde ingen erfaring innen telefoni da selskapet ble tildelt 2G-mobillisenser i 2008.

I konsesjonsvilkårene er fremdriftstempo, utvikling av tjenester og salg av abonnementer beskrevet.

Enkelte har hevdet at Unitech aldri var interessert i mobiltelefoni, kun i videresalg av lisensene og at Unitech - senere Uninor - av denne og flere andre grunner ikke har overholdt vilkårene for tildeling av lisens.

Uninor vil i løpet av relativt kort tid passere 20 millioner kunder i India. Det er en markedsandel på litt over 2 prosent i et land med rundt 3/4 milliard SIM-kort.

Problemet er at de er kunder og ikke nødvendigvis forbrukere. Selv om tellerskrittene er så godt som gratis, er det mange som ringer lite, så utgiftene er store og inntektene mindre for Uninor.

Telenor, som eier 2/3 av selskapet, har hele tiden sagt at de er i India for å tjene penger på lengre sikt og fastholder at de har fulgt boka til punkt og prikke.

Men Telenor risikerer altså å bli skadelidende for noe samarbeidspartneren gjorde før det norske konsernet i det hele tatt kom inn i bildet.