NRK Meny
Normal

– Euroen er som en tvangstrøye

Den økonomiske veksten i Tyskland nærmer seg null. Nå er både tyskerne og franskmennene lei av å hjelpe andre, noe som kan bety kroken på døra for euroen.

Nicolas Sarkozy og Angela Merkel

Nicolas Sarkozy og Angela Merkel nekter å utstede felles europeiske gjeldsbrev.

Foto: Michael Probst / Ap

Europas største økonomi la tirsdag frem tall som viser en vekst på bare 0,1 prosent. Det er mye lavere enn ventet, noe som også gjelder første kvartal i år.

Kvartalstallene er dårlige nyheter før toppmøtet mellom Angela Merkel og Nicolas Sarkozy, der det ventes at Tyskland og Frankrike skal finne en løsning på de økonomiske problemene i eurosonen.

De to landene har allerede sagt klart fra at de nekter å utstede felles europeiske gjeldsbrev, og i Tyskland har en gruppe gått rettens vei for å få det tyske bidraget til gjeldskrisen dømt grunnlovsstridig.

– Alle bør være veldig nervøse. Vi er i ferd med å lage en økonomisk implosjon, som skyldes en sparingsoverflod og tilsvarende svak etterspørsel. Vi begår alle feilene fra 30-tallet om igjen, sier økonom Erik S. Reinert til NRK.

– Euroen er en tvangstrøye

Erik S. Reinert

Økonom Erik S. Reinert mener euroen ikke har livets rett.

Foto: Jarle Vines / Creative Commons
George Soros

George Soros mener Hellas og Portugal bør melde seg ut av EU.

Foto: Mary Altaffer / Ap

Tyskland har vært den største bidragsyteren i redningspakkene til blant andre Hellas og Portugal, men nå begynner både tålmodigheten og midlene å ta slutt.

Den kjente finansmannen og filantropen George Soros mener Hellas og Portugal bør droppe euroen og melde seg ut av EU, og Reinert er delvis enig.

– Jeg tror disse landene kan trenge en valuta som er uavhengig av euroen, men de trenger ikke nødvendigvis å melde seg ut av EU, sier han.

Reinert mener uansett ikke at euroen har livets rett.

– Euroen er som en tvangstrøye som bør oppløses. Det er litt som å få tannpasta tilbake på tuben igjen, men med verdens beste ingeniører ville det gått. Her er det verdt å høre på spekulantene, slike som Soros, som stort sett forstår bedre enn økonomer hvordan systemet virkelig fungerer, sier han.

– Bankene må ta et tap

Reinert mener det er urimelig at Europas banker forlanger å bli reddet når de låner penger til kunder som ikke kan betale for seg.

– I Tyskland er det mange som tror at det de redder er Hellas og de andre landene, men det de egentlig redder er bankene. Vi har gitt bankene mandat til å skape likviditet, og når de låner ut denne til folk som ikke kan betale for seg, er de selv nødt til å ta noe av tapet, sier han.

– Har man sett tyngdekraften i dette, slik som Soros har, er det ikke så mange andre muligheter enn å løse opp euroen, sier Reinert.

Dårlige nyheter for gjeldstyngede land

Jan Tore Klovland

Professor i samfunnsøkonomi, Jan Tore Klovland.

Foto: NHH

Nedgangen i Tyskland og stagnasjonen i Frankrike viste seg også i skuffende tall fra EU tirsdag.

Økonomien i eurosonen økte med 0,2 prosent i andre kvartal, en nedgang fra 0,8 prosent i første kvartal.

Professor i samfunnsøkonomi ved NHH, Jan Tore Klovland, sier det er usannsynlig med noen sterk vekst i Europa med det første.

– Dette er dårlige nyheter for Hellas, Italia og Spania, landene med mye gjeld. Det er vanskelig å se hvordan man kan komme ut av dette uten en fundamental restrukturering, sier Klovland.

Les: Kraftig nedgang på Europas børser

Selv om Tyskland går svakt i pluss i neste kvartal, blir det en praktisk nullvekst, og da er man avhengig av de amerikanske og asiatiske markedene, mener Klovland.

– Europa er også avhengig av USA og Asia. Veksten er fortsatt rimelig god i Asia, men de asiatiske markedene lever på mange måter sine egne liv, og kan ikke holde verdensøkonomien oppe, sier han.