Hopp til innhold

Nedtur i byggebransjen rammer økonomien

Norsk økonomi rammes hardt av at færre kjøper og bygger nye boliger. – Antakelig er det varsel om noe veldig alvorlig som er på gang, mener NHO-topp.

Boligbygging Nydalen

DYSTRE UTSIKTER: Det bygges færre boliger, og salget går tregere. Ifølge ekspertene kan det føre til nedgang i norsk økonomi.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nedturen i bygg-og anleggsbransjen kan gi en krympet norsk økonomi allerede i år, mener flere økonomer og bransjefolk NRK har snakket med.

Vi er ganske nær en resesjon nå. Bortfallet av arbeidsplasser i bygg- og anleggsnæringene kan gi en ytterligere svekkelse av en allerede svak økonomi.

Jan Andreassen, sjeføkonom

– Både når det gjelder sysselsetting og verdiskapning er byggebransjen en veldig stor næring, og den har en gjennomgående påvirkning på resten av økonomien, sier NHOs avdelingsdirektør for samfunnsøkonomi og skatt, Dag Aarnes.

– Nærmest kollaps i boligbyggingen

210.000 nordmenn jobber i dag med bygg og anlegg. Sju av hundre kroner i fastlandsøkonomien skapes her.

Men næringen er inne i en tøff tid, viser tall fra Boligprodusentenes forening.

Det ble solgt 39 prosent færre nye boliger i november 2013 sammenlignet med samme måned året før. Igangsettingen av nye boliger stupte med 43 prosent. For leiligheter var fallet på hele 61 prosent.

Dag Aarnes NHO

DRAMATISK: Dag Aarnes i NHO mener fallet i igangsetting av nybygg nærmer seg en kollaps.

Foto: Moment studio / NHO
Per Jæger

BEKYMRET: Per Jæger i Boligprodusentenes forening frykter for norsk økonomi dersom det ikke bygges nok boliger.

Foto: Johnny Syversen

Det virker som om vi nærmest har fått en kollaps i byggingen av ordinære boliger for folk flest.

Dag Aarnes, NHO

Hvis vi ikke får nok igangsetting, så er jeg redd for at vi også får en tilbakegang for den totale, norske økonomien.

Per Jæger, Boligprodusentenes forening
Jan Andreassen

RESESJON: Sjeføkonom Jan Andreassen mener Norge går trangere økonomiske tider i møte.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Det virker som om vi nærmest har fått en kollaps i byggingen av ordinære boliger for folk flest. Antakelig er det varsel om noe veldig alvorlig som er på gang i boligmarkedet, sier Aarnes i NHO.

Tallenes tale gjør også Per Jæger, direktør i Boligprodusentenes forening, nervøs for hva som kan skje med norsk økonomi.

– Hvis vi ikke får nok igangsetting, så er jeg redd for at vi også får en tilbakegang for den totale, norske økonomien, sier han og viser til finanskrisen i 2008.

– Da vi stoppet opp, stoppet resten av samfunnet opp, minnes Jæger.

Forventer nedgang i BNP

Det er ingen tvil om at byggebransjen har en betydelig innvirkning på norsk økonomi.

De nyeste tallene fra 2012 viser at bygg og anlegg ga Norge en ekstra vekst i bruttonasjonalproduktet (BNP) på 0,5 prosent.

Andelen nordmenn som jobber i bransjen er langt høyere enn i land som USA og Spania, der krasjet i bolig- og eiendomsmarkedet bidro sterkt til den økonomiske krisen. Mens om lag åtte av hundre sysselsatte i Norge jobber i bygg og anlegg, er andelen fem av hundre i USA.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Andreassen, tviler ikke på at nedgangen i byggebransjen kan ramme norsk økonomi hardt.

Han nøler ikke med å bruke ordet «resesjon» – altså at norsk økonomi vil krympe.

– Vi er ganske nær en resesjon nå. Bortfallet av arbeidsplasser i bygg- og anleggsnæringene kan gi en ytterligere svekkelse av en allerede svak økonomi, sier han til NRK.

– Boliginvesteringene alene er 140 milliarder kroner. Vi kan forvente et fall på 20 prosent, og det er 30 milliarder kroner, som igjen er mer enn én prosent av BNP.

Også bankene ser med bekymring på utviklingen. Ifølge Idar Kreutzer, direktør i Finans Norge, er norsk økonomi avhengig av at tempoet i nybyggingen ikke stopper opp.

– Bygg- og anleggssektoren er viktig i Norge, og det er nok én av de sektorene der vi nå har merket en tilstramning og en lavere aktivitet. Det vil også kunne ha betydning for norsk økonomi, sier han.

Fall over hele fjøla

Det er ikke bare salget av nye boliger som faller.

Mandag denne uka kom statistikken som viser at for første gang på fem år er boligprisene ved utgangen av året lavere enn for ett år tilbake.

Siden prisene nådde en topp i mai i fjor, har boligprisene falt med 5,3 prosent. Dersom man ser bort fra august måned har prisfallet vært sammenhengende.

Nå tror selv eiendomsmeglerne på boligprisfall i 2014.

– Vi spår at den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i 2014 vil være 1-3 prosent lavere enn lavere enn den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i 2013, sa administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) da tallene ble lagt fram.

Andre nyttårsdag meldte Aftenposten at det hoper seg opp med annonser for boliger som ikke er solgt. Nettstedet Finn.no hadde i desember hele 16.600 boligannonser ute. Ifølge avisen innebærer det en økning på 26 prosent sammenlignet med 2012, og man må tilbake til 2009 for å finne like høye tall.