Hopp til innhold

Derfor får du ikke boliglån

Eiendomsmeglere, byggebransjen og privatkunder rapporterer at bankene har strammet inn på utlånene til bolig. Dette er med på å forsterke prisfallet i boligmarkedet.

Boligbygging i Kværnerbyen i Oslo

Det er langt vanskeligere å få lån til bolig nå enn tidligere, melder både meglere, boligbyggere og folk flest. - Stemmer ikke, sier bankene.

Foto: Johan B. Sættem

Sjeføkonom Jan Andreassen representerer Eika-gruppen, som består av 79 sparebanker landet rundt.

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika

Jan Andreassen i Eika-gruppen råder egne sparebanker til å være svært forsiktig med å gi lån til nye kunder.

Foto: Johan B. Sættem

Han sier at bankene er blitt mer forsiktige, og at det ikke lenger er enkelt å shoppe rundt etter billige boliglån.

– Mitt generelle inntrykk, og det jeg anbefaler våre banker, er å være veldig forsiktig med å ta i mot nye kunder, sier Jan Andreassen.

Heller ikke eiendomsmeglerne, som er dem som ukentlig kjenner på temperaturen i budrundene, er i tvil om hva som er en viktig årsak til at det bremser kraftig i boligmarkedet.

Nettmøte: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse svarte leserne om boligprisene. Les alle spørsmål og svar her!

– Får effekter som bankene ikke forventer

– Tilbakemeldingene fra medlemmene våre går på at bankene er mer tilbakeholdne, spesielt når det gjelder mellomfinansiering mange steder, sier Tormod Boldvik, som er leder for Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener at dynamikken i markedet i seg selv gjorde at prisene var i ferd med å flate ut, og at nedgangen blir forsterket av at bankene holder på pengene.

– I tillegg bryr bankene seg i større grad i det som skjer i løpet av budrunden, slik at vi må hente inn bekreftelser etter hvert som budene går oppover. Kundene har ikke fått klarlagt rammene sine fullt ut på forhånd, og bekreftelser må innhentes fortløpende. Ønsket til banken synes å være å holde igjen litt, sier han.

Også de som lager boligene, er av samme oppfatning. Bankene kniper igjen pungen. Det er ikke lenger slik at folk får penger slengt etter seg.

– Når bankene endrer utlånspraksis får vi effekter som bankene ikke forventer. Det har vi sett før. Vi håper at de nå slipper opp før vi får en fullstendig stopp i dette markedet. Det ville vært trist, sier Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

- Butikken er åpen som vanlig

Men Jonas Sætre, som leder Nordeas norske bankvirksomhet kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund

- Bankene er mer tilbakeholdne nå, sier Tormod Boldvik. Han leder Norges Eiendomsmeglerforbund, som har 2700 norske eiendomsmeglere som medlemmer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Fra vårt ståsted stemmer ikke det bildet. Det er vanskelig for meg å spekulere i hvorfor de mener det de gjør. Butikken er åpen. Vi ønsker alle kunder velkommen og det er mulig å få lån, sier Sætre.

Heller ikke informasjonsdirektør Even Westerveld i DnB kjenner seg igjen i kritikken fra bransjen og kundene.

– Vi har ikke gjort noen endringer i vår utlånspraksis, og har fortsatt en åpen bank for de som ønsker å låne penger til egen bolig, sier han.

Westerveld sier det heller ikke er gjort endringer i bankens mellomfinansiering.

- Men vi må ta med i vurderingen hvor lettsolgt boligen er, sier informasjonsdirektøren.

– Banken ville ikke møte meg

Men forsikringene fra bankene er til en fattig trøst for snekker Christian Gerhardtsen fra Fredrikstad.

Han er på jakt etter lån til sin første bolig

NRK møter Gerhardtsen på jobb i Oslo. Rutinert slår han inn spongulvet, i en leilighet på Nordstrand. 25-åringen skulle gjerne hatt en slik bolig selv. Men bankene vil ikke ha ham som kunde nå.

– De ville ikke ta et møte med meg en gang. Men jeg har en vanlig inntekt og betaler husleie, og mener at jeg kunne brukt tilsvarende til å betale på et boliglån, sier Gerhardtsen.

Han står frem med navn og lar seg intervjue av NRK radio, men ønsker ikke å bli tatt bilde av.