Meglerne spår videre boligprisfall

For første gang på fem år er boligprisene ved utgangen av året lavere enn for ett år tilbake. Selv eiendomsmeglerne tror nå på boligprisfall i 2014.

Boligpriser
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Desember måned er vanligvis en måned hvor boligprisene faller med litt over en prosent.

Også i desember 2013 falt prisene, med 0,9 prosent.

Prisfallet er dermed lavere enn det som har vært vanlig for måneden.

Derfor ble boligprisene klokket inn med en positiv prisvekst på 0,2 prosent korrigert for sesongvariasjoner for desember måned.

Det er et lys i tunellen for eiendomsmeglerbransjen, som har opplevd fallende boligpriser for fjerde måned på rad.

Lavere kvadratmeterpriser enn for ett år siden

Christian Dreyer

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer og Eff spår fallende gjennomsnittlige boligpriser i 2014, men tror mye av prisnedgangen i boligmarkedet nå er tatt ut. Siden pristoppen i mai

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Siden pristoppen på 31.700 kroner i mai måned har prisene falt med 5,3 prosent. Med unntak av august måned har prisfallet vært sammenhengende.

– Desember er den første måneden siden august der prisene utvikler seg bedre enn det som har vært vanlig. Det er den beste måneden vi har hatt på lenge, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

Ved utgangen av desember var likevel den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen lavere, enn for samme måned året før.

Det er fem år siden årsveksten for norske boligpriser ved utgangen av et år var negativ. Forrige gang var i 2008.

Ved utgangen av desember 2013 kostet en norsk gjennomsnittsbolig 30.000 kroner pr kvadratmeter. Året før var prisen 30.100 kroner.

Venter prisfall i 2014

Statistisk sentralbyrå spår fallende boligpriser i 2014. Det samme gjelder de fleste prognosemakere. Nå er også eiendomsmeglerbransjen selv negativt til prisutsiktene for 2014.

– Vi spår at den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i 2014 vil være 1-3 prosent lavere enn lavere enn den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i 2013, sier Dreyer.

– Og da regner jeg med at alle de som mener at eiendomsmeglerne alltid snakker prisene opp nå har fått et eksempel på det motsatte, sier han.

Dreyer mener at det som gir mest grunn til bekymring når det gjelder effekten på boligprisene er det store antallet usolgte boliger i markedet.

– Forskjellen nå er at vi går inn i 2014 med et stort varelager, sier han.

I desember måned var det 10725 boliger til salgs på finn.no. Det er 40 prosent flere enn for samme måned ett år tilbake i tid.

På grunn av det svake boligmarkedet i høst har mange eksperter rådet folk flest til å vente med boligsalget til over nyttår. Og det kan man se på tallene. Hele 17.465 boliger ligger i skrivende stund ute for salg.

For alle boliger som ble solgt i Norge i 2013 gjennom finn.no, var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 4,9 prosent høyere enn for gjennomsnittet av 2012.

– Litt bedre enn fryktet

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea hadde ventet enda svakere tall enn det som ble fasiten.

– Hovedbildet er at det er svak vekst og tallene er litt bedre enn fryktet. Lav omsetning i desember gjør det imidlertid vanskelig å bedømme retningen, sier Bruce.

Han tror ikke at den negative trenden snur nå, og mener januartallene vil gi en klarere indikasjon på hvordan prisbildet i 2014 blir.

– Det er klare tegn til avtakende aktivitet og trolig mange som har utsatt boligsalget til over nyttår. Januartallene blir viktige, sier han.

Nordea spår i sin siste prognose at boligprisene vil falle med 7-8 prosent inneværende år.