NRK Meny
Normal

– I grenseland for hva jeg takler

Kjell Inge Røkke forteller nå sin versjon av Aker-saken.

Kjell Inge Røkke
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Kjell Inge Røkke kommer nå med sin versjon av de omstridte Aker-transaksjonene som har dominert mediebildet fullstendig siden 2.april, etter 20 dagers taushet.

- Presset som har vært de siste ukene har vært på grensen for hva jeg og min familie kan takle både fysisk og mentalt, sa Kjell Inge Røkke.

Video nsps_upload_2009_4_22_14_36_54_3661.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: – Kunne vært foruten de siste ukene

Han sier at han er positiv til at det er stor interesse rundt Akers bedrifter, som han mener i dag står sterkere enn da han tok over eierskapet for 13 år siden.

I sin presentasjon gjennomgår Røkke den industrielle logikken i transaksjonene.

Pressekonferansen starter 20 minutter forsinket, Røkke har på seg blå blazer, og hvit skjorte uten slips. Han er åpenbart sliten og irritert.

Kjell Inge Røkke

På vei inn til pressekonferansen

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Det er et enormt presseoppbud på Månefisken, som ligger i nedlagte fabrikk-lokaler langs Akerselva. NRKs journalister på stedet forteller at pressedekningen i omfang ligner på store sportsarrangementer. Mer enn 10 fastmonterte kameraer overfører pressekonferansen med Røkke direkte.

Den gamle fabrikkbygningen er langt fra det som normalt er arenaen for næringslivstoppenes pressekonferanser, Aker Brygge i Oslo.

"Alle" er der

En rekke toppolitikere og mange av Røkkes kritikere er til stede, sier NRKs reporter Tore Tollersrud.

Det er ventet at Røkke vil holde en presentasjon i om lag en time. I etterkant av presentasjonen åpnes det opp for pressespørsmål i en fellesseanse, mens det ikke vil åpnes opp for individuelle intervjuer.

Steinar Mediaas

NRKs økonomi-kommentator Steinar Mediaas

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Økonomikommentator Steinar Mediaas i NRK mener Røkke vil vektlegge den industrielle logikken i transaksjonene som er gjennomført, og legge mindre vekt på den juridiske floken som er oppstått.

Har hittil ikke kommentert saken

Røkke har hittil ikke sagt et pip offentlig siden bråket startet i forbindelse med Aker-dagen 2.april, da statsminister Jens Stoltenberg var gjest hos Røkke og hyllet ham som industribygger. Han har fått kritikk for å "gjemme seg bak" sine informasjonsmedarbeidere og tillitsvalgte. Røkke er hovedeier og styrelder i Aker ASA og kontrollerer Aker Solutions ASA.

På begge sider av bordet

Saken dreier seg om at Kjell Inge Røkke har sittet på begge sider av bordet som kjøper og selger av selskaper innen Aker-systemet. Påstanden er at Røkke har fått for godt betalt for aksjene, og at staten har kommet dårlig ut uten å ha vært godt nok informert om handlene på forhånd.

Røkke skal imidlertid ha deltatt i forhandlinger med blant andre statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Sylvia Brustad i forkant av at Aker Solutions ASA offentliggjorde at selskapet vil engasjere en internasjonal investeringsbank for å gjennomgå prisen på aksjene som er solgt fra Aker ASA til Aker Solutions AS.

Her kan du lese Aker-saken steg for steg , frem til i dag.

Kjell Inge Røkkes pressekonferansen

Presseombudet på Månefisken var som på et sportsarrangement, sa flere av journalistene.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX