Næringsministeren krever forklaring fra Aker

Næringsminister Monica Mæland (H) krever nå en redegjørelse etter påstander om ulovlige verdioverføringer i Aker-systemet.

To finansprofessorer og en jussprofessor har i Dagens Næringsliv beskyldt det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker for å ha fått overført verdier på rundt 300 millioner kroner fra Aker Solutions på ulovlig vis.

– Avtaler i strid med aksjeloven

Saken dreier seg om en leieavtale for skipet Aker Wayfarer som Aker Solutions har inngått med Aker fram til 2020. Aker hevdes å ha inngått avtaler som er i strid med aksjeloven og som dermed ikke er gyldige.

Det er Røkke-kontrollerte Aker som er vinneren i den omstridte transaksjonen, mens Aker Solutions er taperen. Selskapene avviser alle anklager selv, men nå vil næringsminister Monica Mæland vite mer:

Staten er deleier

– Jeg er svært opptatt av å ivareta statens verdier på en god måte. Som ny næringsminister ønsker jeg å sette meg grundig inn i denne saken. Jeg vil derfor be styret i Aker Kværner Holding om en redegjørelse, skriver Høyre-statsråden i en uttalelse til avisen.

Staten eier Aker Kværner Holding sammen med Aker. Selskapet eier igjen 40 prosent av Aker Solutions hvor tidligere næringsminister Sylvias Brustad er daglig leder. Akers informasjonsdirektør Atle Kigen sier styret vil komme med en redegjørelse til Mæland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger