Hopp til innhold

Aker-saken steg for steg

Synes du det er vanskelig å henge med i Aker-saken? Her får du bakgrunnen til bråket.

Bildemontasje: Sylvia Brustad/Jens Stoltenberg/ Kjell Inge Røkke/ Britt Kjøll
Foto: Bjørn Sigurdsson/Håkon Mosvold larsen/ Erlend Aas/ Tore Meek / Scanpix

Staten inn i Aker

Fredag 22. juni i 2007

Staten gikk inn på eiersiden i Aker Kværner , sammen med Aker ASA, Investor AB og Saab AB.

Daværende nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen sa da til nrk.no at det beste med avtalen var at eierskapet i Aker Kværner nå ble forutsigbart slik at ledelsen kunne få rom og overskudd til å fokusere på driften og få inn nye avtaler.

Dag Terje Andersen

Dag Terje Andersen,

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Avtalen gjorde at Aker ASA overførte selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS. Kjell Inge Røkke fikk 6,4 milliarder i kontanter og 60 prosent av makten i Aker Holding i bytte for eierandelene.

Den norske stat og Wallenberg-sfæren i Sverige er medeiere i Aker holding.

Etableringen av Aker Holding kom i stand for å hindre at Aker ASA skulle selge sitt datterselskap Aker Kværner til utenlandske interessenter. Avtalen som regulerer Aker Holding, sikrer at selskapet forblir under norsk kontroll.

NRKs økonomiredaktør Steinar Mediaas kommenterte saken slik: Denne gangen har Kjell Inge Røkke greid det mesterstykket å få alle til å løpe for seg .

Staten orienteres om salget, salget offentliggjøres

Tirsdag 24. mars 2009

Statens representant i Aker Holding, Berit Kjøll informeres om Aker Solutions' (tidligere Aker Kværner) planer om å kjøpe aksjer i fire selskaper fra Aker.

Onsdag 25. mars

Berit Kjøll

Berit Kjøll.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Berit Kjøll, gir Nærings- og handelsdepartementet en orientering om kjøpet av én av aksjepostene. Kjøll mener innsideregler forhindrer henne fra å informere om alle fire kjøpene.

Mandag 30. mars

Fem dager senere godkjenner styret i Aker Solutions kjøpet av fire aksjeposter for 1,4 milliarder kroner fra Aker. Ifølge næringsminister Sylvia Brustad informeres ikke staten om prisen og vilkårene for handlene.

Stoltenberg hyller Røkke

Torsdag 2. april

Med statsminister Jens Stoltenberg til stede på Aker-dagen, offentliggjøres de omstridte handlene. Samme dag hyller Jens Stoltenberg Røkke som en stor pioner.

Statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke

Statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Jeg er imponert over hva Røkke har fått til i Norge. Jeg er glad for at vi har industribyggere som Røkke i landet, sa Stoltenberg.

Bråket begynner

Som følge av prisingen på handlene sendes Aker Solution-aksjen ned med 4,5 prosent på børsen, og kritikere mener at aksjene ble solgt til grov overpris.

Fredag 3. april

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad ber Aker Holding om en intern granskning av kjøpet.

Brustad mener Aker har holdt tilbake viktig informasjon om avtalene fra sine medaksjonærer i Aker Holding. Aker på sin side at alt er gjort på en riktig måte.

Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold får ansvaret for denne granskningen.

Opposisjonen reagerer

Søndag 5. april

Aftenposten skriver at Devold får over en halv million kroner i året fra Kjell Inge Røkkes Aker-selskaper.

Høyres næringslivspolitiske talsmann Torbjørn Hansen går ut og sier at - Røkke får særbehandling

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Torbjørn Hansens partikollega og tidligere finansminister Per-Kristian Foss sier at han godt forstår mistanken om politisk korrupsjon.

– Forholdet mellom regjeringen og Røkke blir bare merkeligere og merkeligere. Det virker som regjeringen behandler Røkke annerledes enn andre kapitalister, som for eksempel Stein Erik Hagen, sier Foss til VG.

Mandag 6. april

Berit Kjøll får ansvaret for den interne granskningen.

Hvem er uryddig?

Onsdag 8. april

Brustad mener statens juridiske vurderinger viser at transaksjonene burde vært behandlet i Aker Solutions generalforsamling.

- Saken har blitt behandlet uryddig. Staten burde blitt orientert bedre, sa Brustad på en pressekonferanse hvor hun informerte om at transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions ble stoppet .

Kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker sendte beskyldningen rett tilbake til Brustad.

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

- Den som er uryddig, er statsråden sjølv.

- Ført bak lyset

Torsdag 9. april

Wallenberg har fått gjennomført sin egen juridiske gransking , med samme konklusjon som statens vurdering.

Kjøll sier at hun føler seg ført bak lyset.

- Prosessen er preget av bevisst siling av informasjon og voldsomt hastverk avslutningsvis.

Aker ASA fastholder at de ikke vil forandre på avtalene som er inngått i forbindelse med det omstridte aksjesalget.

Røkke ber om unnskyldning til Stoltenberg

Fredag 10. april

Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen ber om unnskyldning til Jens Stoltenberg i et åpent brev.

– Vi vil med disse linjer rette en uforbeholden unnskyldning til landets statsminister Jens Stoltenberg, for at hans medvirkning på Aker-dagen 2. april nå har blitt gjenstand for kritikk, skiver Røkke i brevet.

Lørdag 11. april

Statsministerens kontor er ikke fornøyd med unnskyldningen fra Kjell Inge Røkke, og krever fortsatt at Aker og Røkke rydder opp i de omstridte transaksjonene.

Frikjenner seg selv

Tirsdag 14. april

Aker frikjenner seg selv i en rapport og konkluderer med at selskapet har opptrådt korrekt i forbindelse med salget til Aker Solutions AS.

Heidi M. Petersen

Heidi M. Petersen.

Foto: per@myrehed.com

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas mener at Røkke-systemet nå framstiller statens representant i Aker Holding, Berit Kjøll, som en person som har sovet i timen.

Styremedlem Heidi M. Petersen trekker seg fra styret i Aker Solution ASA.

- Jeg kan bekrefte at jeg i dag har fratrådt styret i Aker Solutions ASA med umiddelbar virkning. Både på bakgrunn av saksbehandlingen i styret samt de vedtak som er truffet i tilknytning til kjøp av selskaper fra Aker ASA, har jeg funnet det uholdbart å forsette som styremedlem i selskapet.

Samme dag aksepterer styret i Aker Solutions at beslutningen om å ta opp et stort obligasjonslån skal behandles i selskapets generalforsamling .

Berit Kjøll sier hun angrer på at hun stolte på forsikringer hun fikk.

- Vanskelig å vinne

Hugo P. Matre

Hugo P. Matre.

Foto: Tore Sevheim / NRK

Onsdag 15. april

Aker sier det er uaktuelt å endre den omstridte handelen.

Hugo Matre, ekspert i selskapsrett ved Universitetet i Bergen, mener det er usannsynlig at staten vil vinne frem med et krav om at Aker-transaksjonene skal behandles på ny generalforsamling.

Grafikk: Eierskap i Aker Solutions ASA

Grafikk: Eierskap i Aker Solutions ASA.

Foto: NRK

Regjeringen forhandler med Aker om veien videre .

Torsdag 16.april: Forhandlingene fortsetter. Aker Solutions åpner for at prisen som ble betalt for selskapene vurderes på nytt . Regjeringen står fast på at transaksjonene på nytt må behandles i generalforsamling.

17.april: Ansatte i Aker-selskapene mener at regjeringen gambler med arbeidsplasser dersom den ikke blir enig med Kjell Inge Røkke i Aker-saken.

Regjeringen blir enige med Kjell Inge Røkke om at Aker Solutions ASA skal innhente en uavhengig prisvurdering som skal gjennomføres av en internasjonal investeringsbank . Etter det NRK erfarer deltar både statsminister Jens Stoltenberg, Kjell Inge Røkke og Sylvia Brustad i forhandlingene.

18.april: Arbeiderpartiets landsmøte åpnes. Stoltenberg nevner ikke Aker-saken i sin tale, men sier etter talen at han er glad for at Aker Solutions ASA nå vil innhente en uavhengig prisvurdering. Aker ASA får ikke oppgjør for aksjene før etter prisvurderingen er gjennomført .

20.april: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener det ble gjort en så dårlig jobb da regjeringen gikk inn i Aker Solutions at daværende næringsminister Dag Terje Andersen bør vurdere sin stilling .

22.april: Kjell Inge Røkke slår knallhardt tilbake på en velregissert pressekonferanse og harselerer med næringsministerens dialekt. Her sier Røkke at han aldri vil gi seg, fordi han har jussen på sin side. Næringsminister Sylvia Brustad er på sin side mest opptatt av forsoning, og roser Røkke .

Aker-eier Røkke fra pressekonferansen onsdag 22.04.09

Kjell Inge Røkke uttaler seg for første gang siden Aker-bråket startet 2.april. - Jeg gir meg aldri når jeg tror jeg har rett, sier Røkke.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

23.april: Opposisjonen kritiserer Brustad fordi hun legger seg flat for Røkke, men statsminister Jens Stoltenberg tar henne i forsvar .

24.april: Aker ber Oslo Børs undersøke om noen bevisst har manipulert aksjekursen i Aker Solutions. Tre dager senere sier Oslo Børs at handlene skal granskes , men at børsen ikke har noen indikasjon på at det har forekommet ulovlig kursmanipulasjon.

Berit Kjøll

Statens representant i Aker Holding, Berit Kjøll, trekker seg 20.mai.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

11.mai: Aker Solutions melder at transaksjonene mellom Aker Solutions AS og selskaper i Aker ASA-konsernet skal behandles på generalforsamling . Staten varsler på forhånd at den ville stemme for, gjennom sitt partnerskap med Røkke i Aker Holding.

20.mai: Berit Kjøll gir beskjed til Nærings- og handelsdepartementet at hun trekker seg som styremedlem i Aker Holding.

3.juni: Opposisjonen på Stortinget fremmer mistillitsforslag mot næringsminister Sylvia Brustad på grunn av håndteringen av Aker Solutions-saken. Kravet er at at hun må gå av som næringsminister.

8.juni: Store norske fond stemte mot de omstridte Aker-transaksjonene på generalforamlingen i Aker Solutions ASA. Likevel ble det full seier for Kjell Inge Røkke .

18.juni: Mistillitsforslaget mot næringsminister Sylvia Brustad avvises av Stortinget .

15.juli: NRK melder at nærings- og handelsdepartementet betalte 7,2 millioner kroner for juridiske og finansielle råd i forbindelse med Aker-saken.

30.juli: TV2 melder at Berit Kjøll brukte 740.000 kroner på medierådgivere under striden mellom staten og Kjell Inge Røkke. Kjøll ber staten betale regningen, etter at Aker Holding avviser å betale. Pengebruken er ikke forhåndsavtalt med departementet.