Finanstilsynet politianmelder Aker

Finanstilsynet ber Økokrim vurdere om Kjell Inge Røkkes Aker ASA har brutt bestemmelsen om innsidehandel.

Kjell Inge Røkke

Styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke skriver i en pressemelding at de mener selskapet ikke har brutt reglene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ifølge Finanstilsynet dreier saken seg om en såkalt total return swap-avtale (TRS-avtale) med aksjer utstedt av Aker Solutions ASA.

I november forlenget Aker en aksjekjøpsavtale med Aker Solutions som gjorde at Aker ville tjene penger dersom Aker Solutions-aksjen steg.

Kort tid etter skjedde nettopp det, idet det kom nyheter fra Aker Solutions som førte til at aksjekursen til Aker Solutions steg.

Økokrim skal nå undersøke om aksjekjøpsavtalen skjedde på bakgrunn av innsideinformasjon, altså at noen i Aker-systemet visste om de gode nyhetene i Aker Solutions før resten av markedet fikk vite det.

Dette vil i så fall være innsidehandel, som er forbudt etter lov om verdipapirhandel.

Aker mener de ikke har brutt loven

– Det vi har gjort er at vi har gått inn i en langsiktig finansiering, og på dette området er det mye upløyd mark, sier Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør i Aker til NRK.

Han sier Aker ønsker å bistå Økokrim i etterforskningen.

– Vi skal i alle fall gjøre vårt for at disse forholdene blir avklart i denne saken.

– Kjenner dere til at noe er blitt gjort galt i denne saken?

– Nei, det kjenner vi ikke til, så videreføringen av denne finansieringen er ikke noe brudd på noen innsidehandelsbestemmelser, hevder Kigen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Finanstilsynet har anmeldt Kjell Inge Røkkes selskap Aker til Økokrim for mulig ulovlig innsidehandel. Bakgrunnen er en aksjekjøpsavtale som viste seg å være svært gunstig for Aker.

Finanstilsynet har anmeldt Kjell Inge Røkkes selskap Aker til Økokrim for mulig ulovlig innsidehandel. Bakgrunnen er en aksjekjøpsavtale som viste seg å være svært gunstig for Aker.

Har forståelse for at Økokrim vil se på saken

I en pressemelding skriver styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke at finansieringsløsningen «ikke var ideell» for en langsiktig investering, og at de senere har kjøpt flere aksjer i Aker Solutions, men på tradisjonelt vis.

– Sett med dagens informasjon har vi forståelse for at Økokrim vil se på de juridiske sidene. I Aker vil vi selvsagt bistå og samarbeide med Økokrim, sier han i pressemeldinga.

Røkke mener i likhet med Kigen at selskapet ikke har brutt reglene, og at Aker har gitt Oslo Børs og Finanstilsynet innsyn i de faktiske forholdene relatert til TRS-avtalen.

– Hvis vi likevel har gjort noe galt, så ligger ansvaret for dette hos meg, legger han til.

Halvannen million aksjer

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte handelen som fant sted 1. november 2013. Da forlenget Aker en total return swap-avtale på halvannen million aksjer i Aker Solutions.

Gjennom denne avtalen har Aker den økonomiske eksponeringen, mens en motpart står som formell eier av aksjene.

Kort tid etterpå kom det to nyheter fra Aker Solutions som påvirket kursen i markedet: et kvartalstall med dobbelt så høy ordreinngang som ventet og et salg av et forretningsområde for fire milliarder kroner, skriver DN.no.

Like etterpå kjøpte Aker 16,44 millioner nye aksjer i Aker Solutions, og økte dermed sin eierandel fra 28 til 34 prosent, ifølge avisen.

– En glipp

Ifølge NRKs økonomikommentator, Steinar Mediaas, forsøkte ledelsen å stanse aksjehandelen, som de hevder var en glipp.

– I redegjørelsen som Aker-ledelsen har gitt til politiet sier Aker at de var klar over at de satt på innsideinformasjon, men transaksjonen ble ikke gjennomført av de som satt med denne informasjonen, utdyper han.

– Da de oppdaget feilen, så forsøkte de å reversere hele handelen, men meklerhuset avviste dette, så handelen ble ikke reversert, sier Mediaas.

Ifølge NRKs kommentator ønsker verken Røkke eller Øyvind Eriksen at transaksjonen skulle ha skjedd:

– De ønsket å reversere den, og er lei seg for at dette skjedde. Det er helt åpenbart ut fra de de har skrevet til politiet, sier Mediaas.

NRK-kommentator Steinar Mediaas om at Finanstilsynet har anmeldt Kjell Inge Røkkes selskap Aker til Økokrim for mulig ulovlig innsidehandel.

NRK-kommentator Steinar Mediaas om at Finanstilsynet har anmeldt Kjell Inge Røkkes selskap Aker til Økokrim for mulig ulovlig innsidehandel.