Røkke parodierte Sylvia Brustad

En hardtslående Kjell Inge Røkke refset næringsminister Sylvia Brustad på sin pressekonferanse.

Video nsps_upload_2009_4_22_15_33_42_3668.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I en over to og en halv time lang seanse møtte Røkke pressen og svarte på spørsmål rundt de omstridte Aker-transaksjonene.

– Presset som har vært de siste ukene har vært på grensen for hva jeg og min familie kan takle både fysisk og mentalt, sa Kjell Inge Røkke.

Pressen møtte en såret og irritert Røkke, som kom med flere utfall mot journalistene tilstede. Blant annet viste han en kollasje over mediedekningen han har vært utsatt for i de tre ukene siden saken eksploderte.

Hardt ut mot Brustad

Røkke kom med harde utfall mot statens styrerepresentant i Aker Holding, Berit Kjøll, og næringsminister Sylvia Brustad.

Røkke parodierte Brustads hedmarksdialekt:

– Jeg er vant til kritikk, men har et problem med at næringsministeren står fram og sier «Je er forbanna» og «Je er frusstrert og irritert», sa Røkke.

Han mener at Brustad har agert som både eier, generalforsamling og styre i Aker Solutions, samtidig som staten i realiteten bare er en minoritetsaksjonær.

(Artikkelen fortsetter)

Video nsps_upload_2009_4_22_16_33_26_3674.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Røkke svarer her på hvorfor han kom med sin harselsas av Brustad.

– Bør ha nøkkel til døra

– Skal du ha takst på huset, nør du ha nøkkel til døra. Det er greit å snakke med styre og ledelse i den bedriften hvor du er mindretallsaksjonær. Det er greit å få med seg faktum, og så tilpasse seg reaksjonen, var Røkke sitt spark til Brustads sterke reaksjon etter at transaksjonen ble kjent.

På pressekonferansen ble Røkke spurt:

– Vil det overhodet være mulig å fortsette samarbeidet med staten?

– Når næringsministeren har umyndiggjort, tatt over generalforsamlingen, styre og ledelse, blir det utfordrende, sa Røkke.

– Paralysert

Også Berit Kjøll sin håndtering av saken fikk kritikk av Røkke. Hun har vært i hardt vær fordi hun ikke skal ha bedt om en grundig nok gjennomgang før de omstridte transaksjonene. Kjøll har på sin side sagt at hun aldri fikk noe tilbud om en slik gjennomgang.

Røkke sier at han har vært i kontakt med samtlige styrerepresentanter i Aker Holding, og at ingen av dem kjenner seg igjen i det Kjøll sier.

(Artikkelen fortsetter)

Video nsps_upload_2009_4_22_16_23_55_3672.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Røkke kritiserer Kjøll.

– Det faller meg tungt for brystet når landets tidligere forsvarsminister (Kristin Krohn Devold) og betrodde medarbeidere blir kalt for løgnere. Jeg har aldri vært mer paralysert siden jeg kom tilbake til Norge, sa han.

– Hvorfor tok du ikke transaksjonene til generalforsamlingen?

- Disse oppkjøpene er identiske med lignende oppkjøp, og når administrasjonen sier at det ikke behøves vedtak i generalforsamlingen, respekterte vi det. Men mye støy kunne vært unngått, sier Røkke, og la til:

– Men vi skulle da informert en eier som ikke ønsket å bli informert.

– Transaksjonene er gjort

Røkke ble spurt om han vil ta transaksjonene til ny generalforsamling, slik staten krever.

Han nektet å si et klart «ja» eller «nei».

– Nummer én: Transaksjonene er gjort, nummer to: Avtalen er inngått og bindende, sa Røkke.

– Hvordan er ditt forhold til Jens Stoltenberg?

– Mitt forhold til ham og Arbeiderpartiet er sterkt overdrevet. Det er hovedsakelig de ansatte jeg har et forhold til, så får jeg også forholde meg til skiftende regjeringer og et mer stabilt embetsverk, sa Røkke, om innrømmer at hans eget omdømme er sterkt overdrevet.

– En hån mot de ansatte

Under pressekonferansen sa Røkke også følgende:

– Det provoserer meg noe jævlig når folk kaller selskapet for noe som begynner på s, sa han, og henviste til at enkelte av selskapene i transaksjonene er blitt omtalt som "søppel".

– Jeg vil ikke ta ordet i min munn en gang, sa Røkke, og mener det er en hån mot dem som er håndplukket til jobben.