Nordmenns formue øker med 1000 milliarder

Stadig stigende boligpriser har gjort at nordmenns formue har økt med nesten 1000 milliarder kroner på ett år.

Makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen

En kraftig økning i boligprisene er hovedårsaken til at nordmenns formuer har økt med nesten 1000 milliarder kroner det siste året. Det er nesten like mye som et halvt oljefond.

Ifølge Norges Bank økte formuene med 525 milliarder kroner i årets første kvartal.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities anslår at en videre vekst i boligprisene og børsoppgang har ført til en ytterligere økning på drøyt 400 milliarder kroner fra juli til nå.

Advarer mot mer gjeld

Men Norges Bank advarer mot en ny gjeldsboble ved at vi gjerne fører oss rikere og låner på bolig til ny flatskjerm, bil og ferier.

Direktør i Norges Bank, Kristin gulbrandsen, sier at både banker og husholdninger kan ha et for optimistisk syn på boligprisveksten framover.

– Folk har i gjennomsnitt dobbelt så mye gjeld som de har inntekt. Denne høye gjeldsbelastningen gjør at husholdningene er mer sårbare, sier hun.

– Fare hvis boligprisene faller

For boligformuer er slett ikke det samme som å ha penger i banken, ifølge Wilhelmsen.

– Bankinnskudd står for en veldig liten økning av den formuen. Faren er hvis folk føler seg rikere og dermed tar opp mer lån på grunn av at formuen deres øker. Det som da kan skje er hvis boligprisene skulle falle, er at formuen deres vil gå ned uten at gjelden går tilsvarende ned, sier Wilhelmsen.