Historisk høye boligpriser

Boligprisene i Norge fortsetter å stige, i et brennhett boligmarked. Norske boliger har aldri vært dyrere.

Boligpriser
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Boligprisene steg med 0,4 prosent fra september til oktober. Det viser Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for oktober, som ble lagt frem i dag.

I forhold til hvordan prisene normalt utvikler seg i oktober (sesongjustert prisvekst), er prisoppgangen fra september til oktober 2,0 prosent. Dermed er prisutviklingen langt sterkere enn det som er vanlig.

De siste 12 månedene har boligprisene steget med 12,8 prosent.

En gjennomsnittlig norsk bolig har nå en kvadratmeterpris på 25 000 kroner, det høyeste noensinne målt i nominelle tall.

Justert for inflasjon er prisene 6 prosent lavere enn de var i september 2007.

LES: Rykende uenig med eiendomsmeglerne

LES: Hardere skatt på å eie to boliger

Kun leiligheter stiger i pris

Prisene på eneboliger sank med 1,2 prosent fra september til oktober, men er likevel 8,8 prosent høyere enn i oktober 2008.

Gjennomsnittlig prisutvikling for rekkehus og tomannsboliger viser en nedgang på 0,2 prosent, mens for leiligheter viser tallene en prisoppgang på 0,9 prosent.

- Det er store regionale forskjeller, og det er et særdeles selektivt og kresent marked, sier Torbjørn Ek, i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Rekordhøy omsetning av boliger

- I løpet av oktober ble det solgt 6094 boliger som var markedsført på nettportalen finn.no. Det er den høyeste omsetningen som noensinne er registrert i oktober måned, sier direktør Finn Tveter i NEF.

Tar kun 19 dager å selge bolig i Oslo

I Oslo har formidlingstiden ved boligsalg falt med 8 dager det siste året, og det tar i gjennomsnitt nå kun 19 dager å selge bolig i hovedstaden.

Også for landet som helhet går det raskere å selge boliger. En drøy måned er nå den gjennomsnittlige tiden det tar å selge en norsk gjennomsnittsbolig.

- Men det er viktig å være klar over at hver tredje bolig som ligger ute for salg på finn.no, har ligget ute i mer enn tre måneder, sier leder Christian Dreyer i NEF.