Full krangel om Aker-e-post

Styremedlem Berit Kjøll i Aker Holding langer ut mot Aker, og hevder selskapet bevisst har omgått aksjonæravtalen i salget av fem Aker-selskaper til delvis statseide Aker Solutions.

Video nsps_upload_2009_4_9_19_34_19_2835.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: - Røkke er ute etter å ødelegge min troverdighet

Onsdag denne uken offentliggjorde Aker en e-post fra statens styremedlem i Aker Holding, Berit Kjøll.

Les: Brustad kjente til Aker-salg

E-posten, datert 25. mars, viser at Kjøll ble informert om ett eller flere av salgene av Aker-selskaper til det delvis statseide Aker Solutions (tidligere Aker Kværner), og at hun hadde formidlet informasjonen videre til Næringsdepartementet.

Da transaksjonene ble offentlig kjent, raste aksjekursen i Aker Solutions. Kjell Inge Røkke ble beskyldt for å bruke selskapet, deleid blant annet av den norske staten og industrikonsernet SAAB, som dumpingplass.

Les: Røkkes dumpingplass

Onsdag erklærte næringsminister Sylvia Brustad at hun ville stoppe transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

- Ble satt på innsidelisten

Aker hevdet å ha gitt Kjøll en 27 sider lang utredning om transaksjonene allerede 24. mars, dagen før e-posten ble sendt.

Les: Aker avviser uryddig prosess

I en pressemelding skjærtorsdag bekrefter Kjøll at hun fikk vite om salget av alle de fem Aker-selskapene 24. mars, men at Aker Holding-sjef Bengt Rem presiserte at dette var innsideinformasjon, og ikke kunne videreformidles til eierne.

- [Det] ble [...] skriftlig presisert av Bengt Rem at jeg ble plassert på innsidelisten, og etter tidligere praksis i styret om behandling av innsideinformasjon, kunne jeg ikke på egen hånd bringe denne informasjonen videre, skriver Kjøll i pressemeldingen.

Les også: - Jeg har informert godt nok

Informerte kun om ett av salgene

Kjøll hevder e-posten hun sendte som svar til Rem 25. mars, kun omhandlet salget av Aker Oilfield Services, et salg som allerede var offentlig kjent.

Hun skriver at hun først ble oppmerksom på de fire andre transaksjonene da hun skrev ut det 27 sider lange dokumentet fra Rem samme morgen som hun skulle i møte med departementet.

- Møtet mitt med NHD (Nærings- og handelsdepartementet, journ.anm.) den 25. mars var kl. 9. Da jeg printet ut dokumentet neste morgen, viste det seg at denne informasjonen også omhandlet fire nye transaksjoner som for meg var helt ukjente.

Kjøll videreformidlet aldri informasjon om disse fire transaksjonene til departementet, fordi hun ble fortalt at dette var innsideinformasjon.

- Har brutt alle spilleregler

Kjøll mener Aker bevisst har omgått aksjonæravtalen.

- Røkke og Aker-systemet har brutt alle spilleregler og forsøker nå å trekke min troverdighet som styremedlem i Aker Holding i tvil for å avlede oppmerksomheten. Men denne saken handler ikke om meg. Den handler om hvordan Aker Holding og den norske stat er ført bak lyset i en svært uryddig prosess som jeg opplever ble designet for å omgå aksjonæravtalen, skriver Kjøll.

Hun påpeker at Akers konsernsjef Øyvind Eriksen selv hadde anledning til å informere om transaksjonene da han møtte Næringsdepartementet 13. mars.

Video nsps_upload_2009_4_9_19_56_43_2838.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: - Aker-avtalene er inngått