Hopp til innhold

- Mulig å gjenopprette BPs omdømme

BPs nye toppsjef Robert Dudley får en tøff jobb med å gjenreise tilliten blant folk flest i USA. - Men det er ingen umulig oppgave, mener USA-ekspert Ole Moen ved Universitetet i Oslo.

Robert Dudley i BP

Robert Dudley, som i dag er øverste ansvarlig for BPs håndtering av oljeutslippet i Mexicogolfen skal ta over som toppsjef i selskapet 1.oktober.

Foto: Steven Senne / Ap

Tirsdag ble det klart at amerikaneren Robert Dudley blir ny toppsjef i BP fra 1.oktober, etter utskjelte Tony Hayward.

LES: BP-sjef omplasseres
LES: BP la frem tap på 17 mrd dollar

BP har fått krass kritikk for sin håndtering av oljekatastrofen etter at riggen Deepwater Horizon eksploderte og sank 20.april, og det har lenge ligget i kortene at det måtte komme et sjefsbytte i oljegiganten.

- Det er mange upopulære selskaper i USA, men det er klart at den måten BP dekket over og bagatelliserte oljeutslippet på i begynnelsen sitter dypt i folk, sier Ole O. Moen, som er professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo.

Ole Moen, professor i amerikansk historie

Ole O. Moen er professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo. Han mener at det nå er viktig at BP får en toppsjef som forstår USA og amerikansk tenkemåte.

Foto: Universitetet i Oslo

Han mener likevel ikke at det er noen umulig oppgave for BPs nye toppsjef Robert Dudley å gjenreise tilliten til selskapet blant amerikanere flest. Dudley er i motsetning til forgjengeren amerikaner, noe som kan ha stor symbolverdi, mener Moen.

- Jevnt over er følelsene overfor BP negative og det skal nok ta lang tid før de igjen får tildelt en blokk i golfen. Hvordan BP håndterer erstatningssøksmålene og skadevirkningene i tiden fremover vil være viktig i forhold til å få troverdighet igjen, sier Moen.

Oljeselskapet sa i juni at det vil bidra med 20 milliarder dollar til et fond som skal bidra til å rydde opp etter oljekatastrofen.

LES: BP aksepterer 127 mrd. til fond

- BP trenger en amerikaner nå

Professor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI mener at sjefsbyttet var uunngåelig og at det på ingen måte er noen tilfeldighet at det nå er amerikaneren Dudley som blir satt til å lede selskapet.

LES: – BP-sjef får 120 mill. i sluttpakke

- Det er et rasjonelt valg å velge en amerikaner til toppsjef. Det er i USA selskapet er i problemer, og selskapet trenger nå en toppsjef som kjenner amerikanske forhold bedre enn en brite, sier Noreng.

I likhet med Moen mener Noreng at hvordan BP håndterer erstatningskravene som nå kommer på løpende bånd er avgjørende for å gjenopprette tilliten til selskapet.

- BP må nå jobbe veldig hardt med sitt image i USA, men det er klart at

Professor Øystein Noreng

Øystein Noreng er professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI.

Foto: Bohlin, Göran / VG

befolkningen langs golfen vil ha oljeindustrien fordi de lever av den, sier Noreng.

LES:

LES: BP-sjefen fikk kjeft da han skulle forklare seg

The local guy

Robert Dudley er oppvokst i Hattiesburg, nær New Orleans og kystområdene som er hardest rammet av oljesølet i Mexicogolfen.

Professor Ole Moen mener det kan ha stor symbolverdi blant amerikanerne.

- I virkeligheten betyr det kanskje ikke så mye, men symbolsk er det viktig, fordi man kanskje føler at dette er en mann som har større "stakes in society" (lokale interesser) enn det briten Tony Hayward hadde, sier Moen.

LES: Slik vil BP redde ryktet sitt

Rollebytte i Russland

Den avgående toppsjefen Tony Hayward skal nå bli direktør for TNK-BP i Russland, en virksomhet Robert Dudley tidligere har ledet. Selskapet eies 50 prosent av BP, og er Russlands tredje største oljeselskap.

54-årige Dudley tok i juni over som øverste ansvarlig for BPs håndtering av oljeutslippet i Mexicogolfen, etter at det i praksis ble umulig for Hayward å fortsette på grunn av politisk press fra Det hvite hus.

Før han ble satt inn som ryddegutt etter Hayward i forbindelse med oljekatastrofen, var han øverste leder for BPs virksomhet i Asia og Amerika.

Kjemiingeniøren Dudley startet sin karriere i BP i 1998, da selskapet fusjonerte med Amoco. Han sitter i styret i BP, og har jobbet i oljebransjen i 30 år.

Ifølge Forbes hadde Dudley i 2009 en årslønn på 750.000 dollar, og mottok totalt 2,2 milloner dollar i lønn og bonus fra BP. Det tilsvarer 13 millioner norske kroner.