BP aksepterer 127 mrd. til fond

BP skal ha gått med på å betale rundt 20 milliarder dollar, som tilsvarer om lag 127 milliarder kroner, til et fond for oljelekkasjen. Samtidig ble det klart at selskapet ikke betaler utbytte til sine aksjonærer.

Barack Obama møter BP-ledelsen i Det hvite hus.

Barack Obama (t.h) møter BP-ledelsen med Tony Hayward (t.v) i spissen i Det hvite hus.

Foto: HO / Reuters

Under et møte mellom BP-sjef Tony Hayward og USAs president Barack Obama ble det i dag klart at oljeselskapet vil bidra med 20 milliarder dollar til et fond som skal bidra til opprydningen etter ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon.

Etter et møte ble det også klart at selskapet ikke vil betale utbytte til sine aksjonærer de neste fire kvartalene.

– En god start

– Dette er en god start. BP har sagt seg villig til å bidra med 20 milliarder dollar til et oljeutslippsfond, samt 100 millioner dollar til et fond som skal hjelpe arbeidsledige oljearbeidere, sa Obama på en pressekonferanse etter møtet.

Ifølge New York Times skal BP få flere år på seg til å bygge opp fondet, som tilsvarer om lag 127 milliarder kroner.

Fondet skal styres av Kenneth Feinberg, som også administrerte erstatningsfondet som ble satt opp for de etterlatte etter terrorangrepene 11. september 2001.

– BP sitt ansvar

Obama kalte sitt møte med Hayward og BPs svenske styreleder Carl-Henric Svanberg konstruktivt, og la ikke skjul på hvem som har ansvaret.

– BPs ansvar for oljesølet er betydelig. Jeg er absolutt sikker på at BP vil hanskes med forpliktelsene sine overfor kysten av Mexicogolfen og det amerikanske folket, sa Obama rett etter møtet med BP-ledelsen.

LES OGSÅ: Obama sliter med oljen

LES OGSÅ: - BP er uansvarlig og må betale

– I dag har vi blitt enige med presidenten om en ramme som forsikrer det amerikanske folket om at vi mener det vi sier, sa BPs styreleder Carl-Henric Svanberg på plenen utenfor Det hvite hus. Han ba også om unnskyldning for det gigantiske oljeutslippet.

TV-sendt tale

Da USAs president Barack Obama holdt en TV-sendt tale natt til onsdag hevdet han at oljeselskapet BP har opptrådt uansvarlig.

– Tragedien som utspiller seg ved kysten vår, er en smertefull påminnelse om at tiden nå er inne for å satse på en framtid basert på ren energi, sa Obama i en TV-sendt tale natt til onsdag norsk tid.

Han beskrev miljøkatastrofen i Mexicogolfen som en epidemi som må bekjempes i måneder og år framover.

Video Obama tale

Klikk på bilde for å se video: USAs president Barack Obama hevdet at oljeselskapet BP har opptrådt uansvarlig, da han holdt en TV-sendt tale natt til onsdag.

Anslag på oljeutslipp

Noen timer før Obama holdt sin tale, oppjusterte amerikanske myndigheter anslaget for hvor mye olje som lekker ut i Mexicogolfen. Utslippet er trolig på mellom 35.000 og 60.000 fat per dag.

Innenriksminister Ken Salazar sier estimatet er det beste man har så langt, men at det kan endre seg etter hvert som forskerne får tilgang til nye data.

De nye tallene tyder på at opptil 515 millioner liter olje kan ha lekket ut i løpet av de åtte ukene som er gått siden utslippet begynte.

Eksperter har gradvis oppjustert størrelsen på oljeutslippet, og det forrige anslaget var på mellom 20.000 og 40.000 fat olje om dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt