NRK Meny
Normal

Slik vil BP redde ryktet sitt

Oljeselskapet BP har brukt 50 millioner dollar på TV-reklame for å rette opp inntrykket av deres håndtering av oljekatastrofen i Mexicogolfen. Men amerikanerne er ikke imponert.

Video BP reklame

NETT-TV: BP-sjef Tony Hayward beklager oljekatastrofen i en TV-reklame.

I den minuttlange TV-reklamen forteller en alvorstynget BP-sjef om hva selskapet hans gjør for å rette opp igjen skadene havariet av deres borerigg «Deepwater Horizon» har forårsaket.

– Utslippet er en tragedie som aldri skulle skjedd. Jeg er Tony Hayward. BP har tatt det fulle ansvaret med å fjerne utslippet fra golfen, sier Hayward innledningsvis i reklamen før han oppsummerer alt selskapet har gjort siden riggen havarerte 20. april i år.

– Vi har hjulpet til med å organisere den største miljøaksjonen i landets historie. 30 fly og over 1300 båter jobber med å beskytte strendene. Når oljen når stranden står tusenvis av mennesker klare for å vaske den bort, sier Hayward og beklager overfor dem som er rammet.

– Jeg er virkelig lei meg. Golfen er hjemmet til tusenvis av BP-ansatte og vi merker alle påvirkningen dette har på oss, sier Hayward.

– Dårlig forsøk

Reklamen begynte å gå på amerikanske TV-stasjoner denne uken, men så langt har ikke BPs forsøk på å vinne sympati og forståelse nådd fram hos den jevne amerikaner.

I går nådde oljen Pensacola-stranden i Florida. 13 år gamle Annie Landrum som sammen med foreldrene sine hjalp til med å fjerne oljesøl fra stranden beskriver reklamen som en vits.

– Det er et dårlig forsøk halvannen måned etter ulykken. Det er for sent, sier Landrum til nyhetsbyrået AP.

Heller ikke president Barack Obama er særlig imponert:

– De har et moralsk og juridisk ansvar her i golfen for skaden som har skjedd. Da vil jeg ikke høre om at de bruker pengene på investorene og TV-reklame når fattige fiskere og småbedrifter her har tøffe tider, sa Obama fredag.

Kommunikasjonseksperter mener reklamen er feilslått fordi BP ikke sier noe om hva de vil gjøre videre, kun hva de har gjort og at de er lei seg.

– Vil ha livet tilbake

Tony Hayward var ute på tynn is tidligere i uken, da han kom med følgende kommentar om de som er rammet av katastrofen:

– Vi er lei oss for den massive forstyrrelsen dette har påført livene deres. Det er ingen som vil at dette skal gå over mer enn meg. Jeg vil ha livet mitt tilbake, sa BP-sjefen.

Talsmann for Det hvite hus Robert Gibbs sa torsdag at Hayward ikke trengte å fortelle folk i golf-området at han ville ha livet sitt tilbake.

– Det er 11 mennesker vi alle skulle ønske kunne fått livet tilbake, men de ble drept den første dagen av denne hendelsen. Og skadene som er gjort vil ta år å ordne. Vi vil holde BP ansvarlige for dette gjennom hele prosessen, sa Gibbs, ifølge ABC.

Hayward beklaget senere kommentaren og beskrev den som sårende og tankeløs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt