NRK Meny
Normal

BP-sjef omplasseres

BP-sjef Tony Hayward trekker seg som toppleder og blir omplassert til selskapets virksomhet i Russland.

BP-sjef Tony Hayward etter møtet i Det hvite hus

BP-sjef Tony Hayward trekker seg i oktober.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Ifølge den amerikanske nyhetskanalen CBS trekker Tony Hayward seg som toppsjef i den britiske oljegiganten BP i oktober. Han blir i steden plassert i selskapets virksomhet i Russland, TNK-BP. Det sier en kilde til nyhetskanalen.

Les også: – BP-sjef får 120 mill. i sluttpakke
Les også: - Hayward trekker seg innen 10 uker
Les også: BP har brukt 16 mrd på oljesølet
Les også: - Vi meldte om lekkasje i ventil

Dette er det samme selskapet som den heteste kandidaten til å ta over etter Hayward, Bob Dudley, ledet til han ble utvist fra Russland på grunn av krangel og bråk med både BPs russiske samarbeidspartnere og russiske myndigheter.

Årsaken til omplasseringen skal være håndteringen av oljeutslippskatastrofen etter at Deepwater Horizon eksploderte og sank 20. april i år.

Tabbe på tabbe

Og BP har gått i motvind hele veien. Først og fremst fordi selskapet har blitt tatt i sikkerhetsblunder etter sikkerhetsblunder før ulykken, så på grunn av Haywards utrolig klønete håndtering av krisen i mediene.

Her er noen av blunderne Hayward og BP har gjort i media:

  • 14. mai i The Guardian siteres Hayward på følgende: – Mexicogolfen er et veldig stort hav. Mengden av olje og dispersjonsmiddel vi bruker er lite i forhold til den samlede vannmengden.
  • 18. mai på Sky News sier Hayward følgende: – Jeg tror at den her katastrofens miljøeffekt sannsynligvis vil bli veldig, veldig beskjeden. Vi kommer i ettertid til å gjennomføre en grundig miljøundersøkelse, men alt tyder på at den sammenlagte miljøeffekten kommer til å bli veldig liten.
  • 30. mai på NBC sier Hayward følgende: – Vi beklager at folks liv har blitt berørt så gjennomgripende. Ingen vill mer enn jeg at dette skal ta slutt. Jeg vil ha tilbake livet mitt. (Hayward beklaget senere uttalelsen som «sårende og tankeløs» overfor de som var direkte berørt, red. anm).
  • 19. juni deltar Hayward i egen seilbåt i kappseglingsregatta rundt Isle of Wight mens oljebrønnen til selskapet hans pumper stadig mer olje ut i Mexicogolfen.
  • 20. og 22. juni avslører Americablog at BP har sendt ut manipulerte bilder for å gi inntrykk av å ha bedre kontroll med oljeutslippet enn det som er tilfelle. Ledelsen sier bildene er manipulert for å gi et riktigere bilde av situasjonen.

Ryddegutten kan rykke opp

Den som mest sannsynlig kommer til å overta sjefsstolen etter Hayward, er Bob Dudley. Det er samme mann som har tatt over håndteringen av katastrofen i Mexicogolfen.

Dudley har, etter at han måtte slutte som BPs toppsjef i Russland på grunn av stridigheter med selskapets russiske partnere og myndighetene i landet, vært en oppryddingsgutt i flere av BPs affærer.

Ifølge New York Times har Dudley virket som det britiske oljeselskapets «utenriksminister» og hatt hånden på rattet under konflikter både i India og Kina før han tok over krisehåndteringen rundt utslippet i Mexicogolfen.

Dudley ble ansatt i BP da den britiske oljegiganten kjøpte opp det amerikanske oljesleskapet Amoco i 1999.

Det hvite hus har, ifølge Sky News, sagt at et eventuelt lederskifte ikke vil ha noen innvirkning på BPs ansvar for utslippene og opprydding etter dette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt