Hopp til innhold
Demonstranter i Uruguay
Foto: Matilde Campodonico / AP

Uruguay

  • 16 døde i voldsom storm i Argentina og Uruguay

    Dødstallet fra en kraftig storm som rammet Argentina og Uruguay i helga, har steget til 16.

    Uruguays meteorologiske institutt melder at to personer døde da kraftig vind sto innover landet søndag fra sørvestlig retning tidlig søndag morgen.

    I Argentina døde en kvinne da hun ble truffet av en gren som falt fra et tre i landsbyen Moreno, ifølge lokale medier. I landsbyen Bahia Blanca døde 13 andre lørdag da en vegg kollapset.

    Argentinas president Javier Milei besøkte ulykkesstedet søndag.

    Det kraftige uværet har veltet trær og lyktestolper over ende også i hovedstaden Buenos Aires. (NTB)

    Severe storm strikes Buenos Aires
    Foto: AGUSTIN MARCARIAN / Reuters
  • Hundrevis av seler og sjøløver døde av influensasmitte i Uruguay

    Rundt 400 seler og sjøløver er funnet døde på strender i Uruguay de siste ukene. Myndighetene har avdekket smitte av fugleinfluensa.

    Myndigheten overvåker situasjonen etter at H5-viruset ble funnet i en sjøløve på stranda i hovedstaden Montevideo, hvor elva Río de la Plata renner ut i Atlanterhavet.

    De døde dyrene har dukket opp langs kysten og oppover elva. Så langt har 350 av dyrene blitt begravet for å hindre spredning.

    – Sykdommen kan ikke kontrolleres. Vi må vente på at flokkimmuniteten slår inn, men vi vet ikke når dette kommer til å skje, sier Carmen Leizagoyen, leder for dyreseksjonen hos landets miljødepartement.

    Uruguay er hjem for om lag 315.000 seler og sjøløven. Smitte av fugleinfluensa til mennesker er uvanlig, men ikke umulig. Derfor oppfordres strandgjester til å holde seg på god avstand fra dyrene. (NTB)

    Bilde fra Uruguay
    Foto: Matilde Campodonico / AP
  • Mystisk massedød av pingviner

    Rundt 2000 døde magellanpingviner er de siste ti dagene skylt i land på strender i Uruguay, og det er ikke fastslått hvorfor de døde.

    Myndighetene i Uruguay har slått fast at pingvinene ikke var smittet av fugleinfluensa, men de fleste av dem var unge og kan ha sultet i hjel.

    – De døde til havs. 90 prosent av dem er unge og hadde ingen fettreserve og tomme mager, sier Carmen Leizagoyen i Uruguays miljødepartement.

    Magellanpingvinene hekker langs kysten av Argentina, men trekker nordover i jakt på mat og varmere farvann om sommeren.

    – Noen prosenter av dem dør alltid, men ikke et så stort antall, sier Leizagoyen.

    Miljøvernere tror overfiske har bidratt til at de unge pingvinene har sultet i hjel.

    – På 1990-tallet begynte vi å se dyr som manglet mat. Det drives rovdrift på ressurser, sier Richard Tesore i organisasjonen Marine Wildlife Rescue.

    En syklon som rammet det sørøstlige Brasil i midten av juli, kan også ha bidratt til at de svakeste dyrene bukket under, mener han.

    I tillegg til døde pingviner er det den siste tiden også funnet døde petreller, albatrosser, måker, havskilpadder og sjøløver langs strendene i Uruguay, sier Tesore.

    (NTB)

  • Tørkerammet Uruguay blander brakkvann i drikkevannet til millioner

    Over halvparten av Uruguays 3,5 millioner innbyggere har ikke tilgang til vann fra springen som kan drikkes, ifølge WHO. Befolkningen kaller smaken «ekkel».

    Tre år på rad med tørke har kraftig erodert normale drikkevannsressurser i området rundt landets hovedstad, Montevideo. Rundt 1,8 millioner bor i hovedstadsområdet.

    På grunn av tørken har det statlige vannselskapet gradvis tilført brakkvann fra den store elvemunningen til Rio de la Plata. Dette har ført til økt saltinnhold i vannet. I begynnelsen av mai nådde vannet de maksimale nivåene for klorider og natrium satt av Verdens helseorganisasjon, WHO.

    Foreløpig er nivåene mer enn dobbelt så høye som WHOs grenseverdier, skriver The Guardian. Ifølge eksperter kan situasjonen fortsette i flere måneder.

    – Når du pusser tennene, er det forferdelig, sa 73 år gamle Isabel Moreira, som bor i Montevideo, til nyhetsbyrået AFP denne uken.

    – Du kan smake saltvann. Det er ekkelt.

    Moreira legger til at det påvirker kjøkkenutstyret hennes, inkludert en elektrisk komfyr, som har gått i stykker.

    Myndighetene fremholder imidlertid at vannet ikke utgjør noen helserisiko for folk flest. Noen sårbare grupper, som spedbarn og gravide, har blitt advart mot vannet.

    (NTB)

  • 7 av 10 vil ha felles globale regler for å håndtere plastkrisen

    – Frivillige tiltak er ikke nok. Alle land trenger felles regler hvis verden skal klare å hanskes med plastforsøplingen. Det svarer majoriteten i en omfattende Ipsos-undersøkelse med over 23 000 respondenter fra 34 land, skriver WWF Verdens naturfond i en pressemelding.

    Førstkommende mandag møte FNs medlemsland i Uruguay i det første forhandlingsmøte om en global plastavtale.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no