NRK Meny
Normal

Lundteigen i Telenor-høringen: – Hvem var varsleren?

Per Olaf Lundteigen (Sp) krevde å få oppgitt navnet på den som varslet om Vimpelcom-bestikkelsene i Usbekistan i 2011.

Under Telenor-høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite krevde Per Olaf Lundteigen (Sp) å få oppgitt navnet på den som varslet om Vimpelcom-bestikkelsene i Usbekistan i 2011.

SE VIDEO: Under Telenor-høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite krevde Per Olaf Lundteigen (Sp) å få oppgitt navnet på den som varslet om Vimpelcom-bestikkelsene i Usbekistan i 2011.

– Du sier du at har ingenting å skjule og ønsker full åpenhet. Hvem var varsleren? spurte Lundteigen under utspørringen av tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder i Telenor-høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag.

Men det spørsmålet fikk han ikke svar på.

– Vi vil ikke gjøre noe som kan skade etterforskningen, svarte Lunders advokat Cato Schiøtz, men skyndte seg å legge til at de vil oppgi navnet dersom det er greit for Økokrim:

– Vi har ikke noe imot å blåse det navnet. Hvis dette er komiteens ønske, så gjør vi det. Og hvis Lundteigen kan stille dette spørsmålet på egen hånd, får han også svar.

– Ikke opp til komiteen å bestemme

I 2011 ble Lunder selv kontaktet av personen, en Telenor-ansatt som var utlånt til Vimpelcom, som først meldte fra om mulig korrupsjon i forbindelse med kjøpet av telelisenser i Usbekistan.

Komiteleder Martin Kolberg (Ap) sa at «den enkelte spørrer har ansvaret for egne spørsmål, og spør ikke på vegne av komiteen».

– Lundteigen stiller spørsmålet, og Lunder eller Schiøtz må selv bestemme om de vil si navnet. Det er ikke opp til komiteen å bestemme, sa han.

– Spør Lundteigen på gata

Komitémedlem Michael Tetzschner (H) advarte like etterpå Lundteigen mot å presse mer for å få ut navnet.

– Det ville ikke være noe nytt høydepunkt i komiteens ærerike virksomhet om vi skulle presse fram dette navnet nå. Men jeg synes ikke vi skal lage rammene for å blåse en varsler her i kontrollkomiteen, sa Tetzschner, som dryppende av ironi ba Lundteigen heller stille spørsmålet på gata.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger