Hopp til innhold

Karimovs begravelse signaliserer hvem som kommer til å overta

MOSKVA (NRK): Usbekistans presidents begravelse ledes av landets statsminister Sjavkat Mirzijojev, noe som kan bety at han overtar ledelsen av det strategisk viktige landet.

Uzbekistan President

Folk i Samarkand kaster blomster foran bilen med kisten til Usbekistans president Islam Karimov

Foto: Ap

Tidlig lørdag morgen ble kisten med Usbekistans president Islam Karimov kjørt gjennom gatene i landets hovedstad Tasjkent ut til flyplassen, der han ble fraktet videre med fly til hjembyen Samarkand. Ifølge nyhetsbyrået Reuters så var tusenvis av mennesker møtt opp langs ruten, og mange av dem hadde blomster som de la i veien der kortesjen kjørte.

Hva skal vi gjøre uten deg skrek en gråtende kvinne, mens en av annen innbyggere i hovedstaden sa at hun hadde hatt den tyngste uken i sitt liv og at hun ikke helt trodde at noe slikt kunne skje.

Jeg vet ikke hva som skjer nå, jeg er helt fortapt.

Uzbekistan President

Mange tusen var møtt opp for å ta et siste farvel med Islam Karimov i Usbekistans hovedstad Tasjkent i dag tidlig

Foto: Umida Akhmedova / Ap

Bekreftelsen om dødsfallet kom seint fredag kveld

Det var først seint fredag kveld lokal tid den usbekiske regjeringen bekreftet at landets leder gjennom 27 år, Islam Karimov, nå var død.

Da hadde ryktene om hans dødsfall versert helt siden mandag, etter at Karimov forrige lørdag fikk en alvorlig hjerneblødning. Usbekiske myndigheter offentliggjorde også en legerapport som fortalte at døden inntraff først fredag kveld lokal tid.

Samtidig ble det kunngjort at den usbekiske statsministeren Sjavkat Mirzijojev skal lede komiteen som har ansvaret for begravelsen i Karimovs hjemby Samarkand.

Det var knyttet stor interesse til hvem som kom til å lede denne komiteen fordi dette ville være en pekepinn på hvem som kan komme til å overta makten etter Karimov.

Karimov hadde ikke selv utpekt noen klar etterfølger, men nå kan det altså se ut til at den 59 år gamle Mirzijojev er en sterk kandidat. Han er kjent for å stå for den samme linjen som Karimov overfor all opposisjon, som han mener truer landets enhet og sikkerhet.

Uzbekistan Karimov

Mange tusen var i dag samlet i den historiske gamlebyen i Samarkand for å ta farvel med Usbekistans president Islam Karimov

Foto: Ap

Forholdet til Russland og USA

I Russland skriver flere medier at både Mirzijojev og flere av de andre som nevnes som Karimovs mulige etterfølgere, er kjent for en mer forsonlig innstilling overfor Russland enn det Karimov i perioder har vært.

Islam Karimov var i sine år som president opptatt av å balansere Usbekistan mellom russiske og amerikanske interesser, og den amerikanske utenriksministeren John Kerry besøkte Karimov og Tasjkent tidligere i år.

USA har også fått bruke Usbekistan som transittland for forsyninger til styrkene som landet har i Afghanistan.

Begraves i Samarkand

Islam Karimov begraves nå i dag i sin hjemby Samarkand, den historiske byen sør i Usbekistan ved den en gang så kjente Silkeveien mellom Europa og Kina.

Etter planen skal kisten med den døde presidenten stå på torget i Samarkand noen timer, slik at innbyggere kan få ta farvel med byens store sønn. Så skal han trolig begraves ved siden av sin mor og to søsken på en av byens gravplasser.

UZBEKISTAN-KARIMOV/FUNERAL

Russlands president var blant de utenlandske ledere som i dag kom til Samarkand for å delta i begravelsen til Islam Karimov

Foto: SPUTNIK / Reuters

En rekke ledere fra Sentral-Asia er ventet å delta under begravelsesseremonien i Samarkand i dag, og Russland representeres av landets statsminister Dmitrij Medvedev.

Det er utlyst tre dagers landesorg i Usbekistan etter at det ble kunngjort at landets president Islam Karimov er død.

Islam Karimov

Islam Karimov, her fotografert i 2015, styrte Usbekistan i 27 år

Foto: STR / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt