Hopp til innhold
Politiet bruker tåregass mot demonstranter som stormer statsministerens kontor i Columbo, Sri Lanka.
Foto: Rafiq Maqbool / AP

Sri Lanka

Oppsummert

Sri Lanka opplever den verste økonomiske krisen siden uavhengigheten i 1948. Det har vært store opptøyer i landet den siste tiden. Parlamentet godkjente president Gotabaya Rajapaksas avgang 15. juni.

  • Sri Lanka skroter langtidsvisum for russere og ukrainere

    Russere og ukrainere vil ikke lenger få godkjent forlengelser av turistvisum på Sri Lanka, der flere har bodd siden Russlands invasjon av Ukraina.

    Russere og ukrainere med utgått visum, får nå en frist til 7. mars på å forlate landet.

    – Flysituasjonen har normalisert seg og de vil ikke ha noen problemer med å komme seg tilbake, sier generalkommissær for immigrasjon Harsha Ilukpitiya til nyhetsbyrået AFP søndag.

    Drøyt 288.000 russere og nesten 20.000 ukrainere har besøkt Sri Lanka de siste to årene, ifølge myndighetenes tall.

    Det er uklart hvor mange som har oppholdt seg der utover det vanlige 30-dagers turistvisumet. Men tusenvis av russere og et mindre antall ukrainere antas å ha bosatt seg på Sri Lanka de siste årene, noen for å unngå å bli innkalt til militærtjeneste i hjemlandet.

    Stansen i visumforlengelser sammenfaller med voldsom kritikk i sosiale medier mot en russisk-drevet nattklubb i Unawatuna sør i landet, som nylig organiserte en fest der kun hvite mennesker var velkommen.

    Sri Lanka har forsøkt å øke turismen i landet ved å gi 30-dagers turistvisum ved ankomst, ettersom landet desperat har trengt utenlandsk valuta for å komme seg ut av den økonomisk krisen som har pågått siden midten av 2022.

    (NTB)

  • Nesten 15.000 pågrepet i narkoaksjon på Sri Lanka

    Nesten 15.000 personer er pågrepet i en ukelang antinarkotikaaksjon på Sri Lanka.

    Politiaksjonen, som skjedde med støtte fra hæren, resulterte, foruten de nær 15.000 pågripelsene, i beslag av nesten 440 kilo med narkotiske stoffer, blant annet 272 kilo cannabis, 35 kilo hasj og ni kilo heroin. Lokale medier viste opptak av politi og soldater med hunder som gjennomsøkte boliger i hovedstaden og andre steder i landet.

    Myndighetenes teori er at øya brukes som transittpunkt for narkotikahandel.

    (NTB)

  • Sri Lanka opplever vekst for første gang siden statskonkursen

    Sri Lanka hadde en økonomisk vekst på 1,6 prosent i årets tredje kvartal. Men ser man på årets ni første måneder har økonomien krympet med 4,9 prosent.

    Den svært moderate oppturen i perioden fra juli til september er likevel godt nytt ettersom Sri Lanka ikke har opplevd vekst siden begynnelsen av fjoråret.

    I april 2022 ble det klart at Sri Lanka var ute av stand til å betjene utenlandsgjelden sin som følge av mangel på utenlandsk valuta. Landet var heller ikke i stand til å importere mat, medisiner og drivstoff.

    I fjor krympet økonomien med 11,5 prosent, mens i år regner Det internasjonale pengefondet (IMF) med en nedgang i BNP på 3,6 prosent.

    IMF har gitt landet kriselån på 2,9 milliarder dollar, som skal utbetales i løpet av fire år.

    (NTB)

  • Strømbrudd på hele Sri Lanka

    Et strømbrudd har rammet hele Sri Lanka på grunn av en systemfeil, melder Reuters.

    Myndighetene i landet jobber med å fikse feilen.

  • Sri Lanka vil undersøke anklager i dokumentar

    Sri Lankas regjering vil granske anklager om at etterretningstjenesten var involvert i påskebombene i 2019. Opposisjonen ber om internasjonal granskning.

    I en britisk dokumentar kommer det oppsiktsvekkende anklager om at Sri Lankas etterretningstjeneste var involvert i angrepet.

    269 mennesker, blant dem 42 utlendinger fra 14 land, ble drept i selvmordsangrepene mot tre kirker og tre turisthoteller på Sri Lanka under påskefeiringen i 2019.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no