Hopp til innhold
Politiet bruker tåregass mot demonstranter som stormer statsministerens kontor i Columbo, Sri Lanka.
Foto: Rafiq Maqbool / AP

Sri Lanka

Oppsummert

Sri Lanka opplever den verste økonomiske krisen siden uavhengigheten i 1948. Det har vært store opptøyer i landet den siste tiden. Parlamentet godkjente president Gotabaya Rajapaksas avgang 15. juni.

 • Strømbrudd på hele Sri Lanka

  Et strømbrudd har rammet hele Sri Lanka på grunn av en systemfeil, melder Reuters.

  Myndighetene i landet jobber med å fikse feilen.

 • Sri Lanka vil undersøke anklager i dokumentar

  Sri Lankas regjering vil granske anklager om at etterretningstjenesten var involvert i påskebombene i 2019. Opposisjonen ber om internasjonal granskning.

  I en britisk dokumentar kommer det oppsiktsvekkende anklager om at Sri Lankas etterretningstjeneste var involvert i angrepet.

  269 mennesker, blant dem 42 utlendinger fra 14 land, ble drept i selvmordsangrepene mot tre kirker og tre turisthoteller på Sri Lanka under påskefeiringen i 2019.

 • Elefanter gikk amok på Sri Lanka

  Flere titalls pilegrimer måtte hoppe ut i en innsjø for å unnslippe elefanter som gikk amok. Det skjedde under en årlig buddhistisk prosesjon i byen Kandy på Sri Lanka tirsdag kveld.

  Minst en kvinne ble sendt til sykehus og mange ble skadet da fem unge elefanter som var pyntet til prosesjonen gikk berserk.

  Kandy er en populær pilegrimsdestinasjon. Denne religiøse høytiden avsluttes 30. august når en eske med det som skal være Buddhas tann blir vist fram.

 • Thailandsk elefant hentes hjem etter anklager om vanskjøtsel

  Etter påstander om mishandling og tvangsarbeid og en diplomatisk floke henter Thailand hjem en elefant som ble gitt i gave til Sri Lanka for over 20 år siden.

  Den 29 år gamle elefanten Muthu Raja ble sendt til den sørasiatiske øya i 2001, men i fjor kom kravet om å returnere den. Det skjedde etter påstander om at elefanten var utsatt for tortur og omsorgssvikt i buddhisttempelet der den bodde.

  Dyrevernsgrupper sier Muthu Raja – kjent som Sak Surin i hjemlandet – også ble tvunget til å jobbe med tømmerhoggere, og at sår den fikk, ikke ble stelt.

  Sjefveterinæren i en dyrehage i Colombo sier elefanten var dekket av sår og byller da den ble reddet og fikk et midlertidig hjem i den srilankiske hovedstaden.

  Derfra gikk turen i et spesialbygget bur ut til flyplassen, der et transportfly ventet på den 4 tonn tunge passasjeren søndag. Thailandske myndigheter sier hjemreisen har en prislapp på rundt 7,5 millioner kroner. (NTB)

  Elefanten Sak Surin blir undersøkt av dyrlege i dyrehagen i Colombo på Sri Lanka
  Foto: Eranga Jayawardena / AP
 • Sri Lanka vedtar viktig gjeldsplan

  Parlamentet på Sri Lanka har vedtatt en plan for omstrukturering av landets gjeld, noe som er en forutsetning for at landet fikk kriselån av IMF.

  I mars innvilget Det internasjonale pengefondet (IMF) en krisepakke på drøyt 30 milliarder kroner til Sri Lanka.

  – Denne gjeldsomstruktureringsplanen er vesentlig for at Sri Lanka skal nå målet i avtalen med IMF om å redusere gjelden fra nåværende 128 prosent av BNP til 95 prosent innen 2023, sier finansminister Shehan Semasinghe.

  Sri Lanka er rammet av økonomisk krise og misligholdt statsgjelden sin i april i fjor. Dette bidro til mat- og drivstoffmangel i landet.

  Til sammen 122 av parlamentsmedlemmene stemte for, mens 62 stemte mot. Parlamentet består av i alt 225 medlemmer.

  Opposisjonen i landet mener at gjeldsplanen kan få negative konsekvenser for privatpersoners økonomi. De mener også at innholdet i planen ikke er redegjort godt nok for. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no