Hopp til innhold

Sri Lankas president går av

Presidenten på Sri Lanka varsler at han vil gå av. Det skjer etter at statsministeren meldte om det samme tidligere lørdag.

SISTE: Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa går av 13. juli, melder nyhetsbyrået AFP.

– For å sikre en fredelig overgang, har presidenten sagt at han vil gå av 13. juli, sa ordstyrer i parlamentet, Mahinda Abeywardena, i en TV-tale.

Det skjer samme dag som landets statsminister Ranil Wickremesinghes etterkom krav fra lederne for de ulike politiske partiene i parlamentet om å gå av.

Han går med på at en bred koalisjonsregjering tar over Sri Lanka.

Wickremesinghes private hjem i Colombo skal lørdag kveld lokal tid ha blitt stormet og satt i brann. Det opplyser politiet og Statsministerens kontor, ifølge AFP.

Stormet presidentpalasset

Enkelte av demonstrantene ikledd hjelmer og med det srilankiske flagget i hånden har lørdag klart å ta seg inn i residensen, viser bilder fra en lokal TV-stasjon. Lokale medier melder at demonstrantene har tatt seg inn på presidentens kontor.

President Rajapaksa ble evakuert av militæret i går kveld i forkant av helgens demonstrasjoner.

Demonstrantene mener presidenten er ansvarlig for den økonomiske krisen i landet, den verste siden uavhengigheten i 1948.

Det er stor politisk uro på Sri Lanka og politiet hadde innført portforbud i hovedstaden i forkant av de nye demonstrasjonene lørdag, som krever at presidenten og statsministeren går av.

Også statsminister Wickremesinghe fordømmes for at han ikke har gjort nok for å dempe krisen siden han ble utnevnt for to måneder siden.

Mener sikkerhetsstyrkene unnlot å handle

Øivind Fuglerud er Sri Lanka-ekspert, og har fulgt situasjonen i landet de siste månedene nøye.

Han sier lørdagens store demonstrasjoner er noe helt nytt etter srilankisk standard.

Det er veldig spesielt, og det er noe helt nytt i det srilankiske politiske landskapet. Jeg kan ikke huske å ha sett noe tilsvarende tidligere, sier Fuglerud til NRK.

Øivind Fuglerud

Sri Lanka-ekspert Øivind Fuglerud tror sikkerhetsstyrkene i landet bevisst unnlot å gripe inn i demonstrasjonene.

Foto: Kulturhistorisk museum

Han er samtidig ikke overrasket.

Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Demonstrasjonene som har foregått i dag har vært varslet over lengre tid. Det har blitt mobilisert i ulike kretser for å samle folk i Colombo til demonstrasjoner i dag, sier Fuglerud.

Det mest sjokkerende er likevel at sikkerhetsstyrkene ser ut til å ha latt være å stanse demonstrantene som forsøkte å ta seg inn i presidentpalasset, hevder eksperten.

Det som er mest signifikant er at sikkerhetsstyrkene ikke har stoppet demonstrantene, noe de helt åpenbart ville vært i stand til å gjøre hvis de ønsket det, mener Fuglerud.

Nyhetsbyrået AFP skriver lørdag ettermiddag at elitestyrker fra politiet ikke gjorde noen forsøk på å fjerne demonstrantene da de vandret rundt på området til presidentresidensen.

Politi- og militærstyrkene som beskyttet presidentboligen skal også ha trukket unna, skriver AFP.

Tror presidenten også går i dag

President Rajapaksa ble evakuert fra boligen fredag. Fuglerud tror han kan være på vei ut av landet, og at det bare er et tidsspørsmål før også han trekker seg fra stillingen sin.

Det ville overraske meg om han ble sittende nå. Jeg tror at han i praksis har gått av allerede i løpet av dagen, sier Fuglerud.

Han sier at samtidig som det er negative sider ved demonstrasjonene, som at offentlige bygg vandaliseres, så bringer de håp om videre utvikling i landet.

Lei økte priser på bensin og mat

Tusenvis av mennesker har tatt seg ned til Colombos regjeringskvartal. De roper slagord og river ned politisperringer. Politiet på sin side svarer med tåregass. Politiet skal også ha skutt i luften, men det skal ikke ha bidratt til å stanse demonstrantene.

Problemene har tårnet seg opp for Sri Lanka som sliter med et underskudd på utenlandsk valuta. Det er stor mangel på drivstoff, mat og medisiner. Landet er nå inne i de verste økonomiske problemene på flere tiår.

Mange skylder på presidenten. Det har vært mange store, fredelige demonstrasjoner i landet siden mars i år.

SISTE NYTT

Siste nytt