Hopp til innhold
Norsk pass
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statsborgerskap

Oppsummert

Fra 1. januar 2020 kan nordmenn bli statsborgere i et annet land uten å miste norsk statsborgerskap, og utenlandske statsborgere kan beholde sitt opprinnelige statsborgerskap selv om de blir norske borgere.

  • 170 glade nye statsborgere under seremoni i Lillehammer

    Under en høytidelig seremoni i Håkons Hall i Lillehammer var det 170 personer som fikk statsborgerskap på lørdag. De nye statsborgerne kommer fra 40 ulike land og er bosatt over hele Innlandet. 23 ordførere/varaordførere var også til stede for å feire sammen med sine innbyggere.

    Statsforvalter Knut Storberget holdt tale, der han understreket at det følger både plikter og rettigheter med å bli statsborger. Han oppfordret alle til å delta i lokalsamfunnet og bruke stemmeretten når det er valg.

    To av de ansatte hos Statsforvalteren var blant dem som fikk statsborgerskap under seremonien.

    Statsborgerseremoni i Håkons Hall i Lillehammer
    Foto: Kristina Skamsar / Statsforvalteren i Innlandet
  • 26.000 vil bli dobbelt statsborger

    Etter at det fra nyttår ble åpnet for dobbelt statsborgerskap her i landet, søkte 26.000 personer om dette i løpet av få måneder. Dermed økte søknadskøen fra 14.000 til 40.000 søkere.

  • Vil ta statsborgerskap uten domstol

    Regjeringen vil gjøre det mulig å ta statborgerskapet til personer som truer landet, uten å gå via en domstol først, skriver NTB. Forslaget åpner for at justisdepartementet avgjører om en person skal fratas statsborgerskapet i første instans.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no