Hopp til innhold
Spesialenheten for politisaker Kirkegata 1-3 Oslo
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Spesialenheten i politiet

Oppsummert

Spesialenheten for politisaker har som oppgave å etterforske saker der politifolk eller påtalemyndigheten er anmeldt for påstått straffbare handlinger begått i tjenesten.

 • Spesialenheten henla alle saker mot politiet om barn og ungdom

  De siste fire årene ble alle anmeldelser mot politiet henlagt i saker med barn og ungdom, viser en gjennomgang gjort av Stavanger Aftenblad.

  I perioden 2017 til 2020 ble politiet anmeldt 44 ganger etter oppdrag med barn og ungdom. 20 av sakene gjaldt barn og unge under barnevernets omsorg.

  Spesialenheten for politisaker henla alle sakene. Enten ble det ansett at politibetjentene ikke hadde gjort noe straffbart, eller så ble det ikke funnet grunn til å etterforske.

  Barneombud Inga Bejer Engh sier til avisa at funnene bekrefter et behov for å se på en alternativ klageordning for barn som utsettes for tvang fra politiets side. Ombudet håper Politidirektoratet prioriterer dette arbeidet fremover.

  – Det er klart at det er i vår interesse om barn blir gjort urett av politiet. Samtidig mener jeg at vårt mandat ikke bør utvides, sier sjef for Spesialenheten, Terje Nybøe.

 • Etterforskes for tjenestefeil etter snapchatbilde

  Spesialenheten har besluttet å iverksette etterforskning for tjenestefeil og brudd på taushetsplikten, etter at politiet 6. januar 2022 la ut bilde på Snapchat av en person som ble undersøkt på legevakten. Bildet viste ikke personens ansikt, men hadde kommentar om hendelsen og personens historikk hos politiet.

 • Britisk spesialenhet koblet på juleselskapsskandalen

  Etter kraftig kritikk sender nå London-politiet saken til sin egen spesialenhet. Boris Johnson og andre i regjeringsapparatet anklages for å ha holdt juleselskap i statsministerboligen i 2020, til tross for at en streng nedstengning var på plass.

  Johnson, som er kommet under sterkt press som følge av saken, har bestemt avvist at koronareglene ble brutt.

  Regjeringen har lovet å granske anklagene, men så langt har politiet avvist å innlede en etterforskning og skriver at det skjer «basert på mangelen på bevis og i tråd med vår praksis om å ikke etterforske brudd på slike regler i etterkant».

  Et omfattende sikkerhetsapparat er til enhver tid på plass rundt 10 Downing Street, og politioppbudet er stort. Politiets manglende vilje til å etterforske saken for å innhente eventuelle bevis, for eksempel fra egne medarbeidere som var på vakt, har vekket skarpe reaksjoner både i sosiale medier og blant opposisjonen i Storbritannia.

  Baronesse Jones of Moulsecoomb, som er medlem av De grønne, har ifølge BBC klaget saken inn for Independent Office for Police Conduct (IOPC), som tilsvarer Spesialenheten for politisaker i Norge. I etterkant av klagen har London-politiet brakt saken inn for enheten på egen hånd.

  (NTB)

 • Branntilløp i sentralarresten

  Fire politimenn og to arrestanter ble sendt til sykehus for sjekk, etter at det brøt ut brann på ei celle i sentralarresten i Hamar natt til onsdag. En madrass tok fyr og det ble raskt røykfullt. Branntilløpet ble raskt slukket, og Spesialenheten for politisaker er varslet.

 • Politiet henla maktmisbruk-anklage

  Spesialenheten som etterforsker anklager mot politiet har henlagt saken til Tommy (48) som fikk skulderen slått ut av ledd i et basketak med en politimann som deretter tok fra ham mobilen. Det skjedde da Tommy filmet politiet. Han mener han ble utsatt for maktmisbruk.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no