Hopp til innhold
Spesialenheten for politisaker
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Spesialenheten for politisaker

Oppsummert

Spesialenheten for politisaker har som oppgave å etterforske saker der politifolk eller påtalemyndigheten er anmeldt for påstått straffbare handlinger begått i tjenesten.

 • Politibetjent bøtelagt for uaktsom kjøring med politibil

  Spesialenheten har ilagt en politibetjent i Nordland politidistrikt et forelegg på 5000 kroner etter et trafikkuhell mellom en politibil og en motorsykkel.

  Spesialenheten for politisaker har konkludert med at politibetjenten opptrådte uaktsomt da vedkommende rygget politibilen slik at den traff motorsykkelen, opplyser Spesialenheten på egne nettsider.

  Hvis forelegget ikke godtas, sendes saken til behandling i tingretten.

  (NTB)

 • Spesialenheten skal undersøke sak om hemmelige Støre-dokumenter på avveier

  Etter at hemmelige dokumenter om Støre-besøk i Røros kom på avveier, har Trøndelag politidistrikt oversendt saken til Spesialenheten.

  – Spesialenheten vil foreta innledende undersøkelser, og deretter vurdere om det er rimelig grunn til å iverksette etterforskning, skriver Spesialenheten i en e-post til NRK.

  Dokumentne inneholdt detaljerte planer for sikkerheten til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under et besøk til Røros. De ble funnet på gata i Trondheim av en forbipasserende.

 • Henlegger sak hvor politi avfyrte skudd

  Spesialenheten for politisaker henlegger saken der politiet avfyrte fire skudd mot en bil med to tyver.

  Det var i april i fjor at politiet rykket ut til et næringsområde i Aurskog-Høland, etter melding om tyveri av kobberledninger.

  En politipatrulje skulle avskjære fluktruta til tyvene i et forsøk på å pågripe de mistenkte. Da skal en tjenesteperson ha gått ut av politibilen for å stanse tyvene.

  Patruljen mente at bilen som tyvene kjørte, forsøkte å kjøre på tjenestepersonen. Derfor avfyrte de fire skudd.

  Ingen ble skadet og spesialenheten har konkludert med at det ikke er begått tjenestefeil.

 • Få saker som kom til Speisialeininga enda med straffereaksjonar

  Spesialeininga for politisaker mottok over 1000 meldingar i 2023. Av desse enda 97 prosent utan ein straffereaksjon. 65 prosent av meldingane enda utan etterforsking då Spesialeininga ikkje fann rimeleg grunn til å gjera noko med dei. Av dei 399 sakene som blei etterforska, enda berre 42 med påtaleavgjerder.

  (NTB)

 • Spesialeininga etterforskar politiet etter knivstikking i Sandnes

  I desember blei ei 34 år gammal kvinne frå Sandnes stukken med kniv av ekskjærasten, etter at ho i lang tid skal ha prøvd å få hjelp av politiet. No er Spesialeininga kopla inn, skriv Stavanger Aftenblad.

  – Det er grunn til å undersøke om fornærma har fått nødvendig vern av politiet gjennom dei verktøya politiet har til disposisjon. Etterforskinga er retta mot politidistriktet, seier påtalefagleg etterforskingsleiar Gracja Skallerud i Spesialeininga til avisa.

  Kvinna fekk kuttskadar som måtte syast med fleire titals sting. Ekskjærasten er sikta for drapsforsøk etter hendinga.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no