Hopp til innhold
Åpningstider søndag
Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Søndagsåpne butikker

Oppsummert

Stadig flere matbutikker holder søndagsåpent, og flere sperrer av deler av butikklokalet med bånd for å komme under lovens grense på 100 kvm for å ha åpent på søndager. Flere har bedt kulturministeren klargjøre lovforbudet, noe hun nå lover å gjøre.

  • Søndagsåpne butikker på høring

    Byrådets ønske om søndagsåpne butikker i Oslo sentrum er nå sendt på høring til fire bydeler og en rekke foreninger innen handel og reiseliv.

    Her vil de ha synspunkter på hvilke områder som bør kunne ha søndagsåpent og lanserer fem mulige alternativer.

    De varierer fra kun bykjernen til et større område som også omfatter Aker Brygge og Tjuvholmen, Bjørvika og Sørenga, og deler av Grønland og Tøyen. Også enkeltgater som Bogstadveien og Thorvald Meyers gate skal vurderes.

    Byrådet vil søke Statsforvalteren om å gjøre deler av Oslo til turiststed for å kunne ha åpne butikker på søndager.

    I høringsbrevet skriver byrådsavdeling for næring og kultur at begrepet "turist" må tolkes vidt og omfatte alle som ikke bor eller jobber i sentrum.

    - Disse besøkende kan være fra andre steder i byen, i omegn, andre steder i Norge og fra utlandet. Det avgjørende er at de reisende oppsøker andre områder enn eget boligstrøk, heter det.

    Både butikkansattes fagforbund Handel og Kontor og bystyrepartiene Ap, SV, MDG, Rødt, Partiet Sentrum og KrF er imot søndagsåpne butikker.

    Kiwi-skilt søndagsåpne butikker
    Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
  • KrF om søndagsåpent: – En provokasjon

    Byrådets ønske om å gjøre deler av Oslo sentrum til turiststed for å kunne ha søndagsåpne butikker vekker sterke reaksjoner. I Oslo bystyre er Ap, SV, MDG, Rødt, Partiet Sentrum og KrF imot.

    I går fortalte NRK at byrådet vil søke Statsforvalteren om å få ha turist-søndagsåpent. Gruppeleder Øyvind Håbrekke i byrådets samarbeidsparti KrF kaller forslaget rein og skjær symbolpolitikk.

    – Dette er kun en markering som byrådet kaster bort tid på når det er så mange andre viktige oppgaver å løse i byen vår, sier Håbrekke. Han viser til Statsforvalteren tidligere har sagt nei.

    – Når det er søndag, er kjøpesentrene tomme, mens marka er full av folk som er ute og koser seg. Ingen ønsker vel at det skal bli motsatt.

    – Hvordan vil dette påvirke samarbeidsklimaet mellom byrådspartiene og KrF?

    – Det er jo en provokasjon mot oss, men også mot arbeidsfolk og familier som ønsker å ha denne felles fridagen, sier Øyvind Håbrekke.

  • Regjeringen: Ser på reglene for søndagsåpne butikker på nytt

    – Vi vil beholde søndag som annerledesdagen. Da skal det ikke være søndagsåpent, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) til Fri Fagbevegelse.

    I 119 av 365 kommuner har hele eller deler av kommunen blitt typiske turiststeder. Når så mange som én tredel av Norges kommuner får holde søndagsåpent, mener Toppe at dette er imot intensjonen med helligdagsfredloven – at folk skal ha fri på søndager.

  • Høyre vil ha søndagsåpne områder i Oslo

    Dersom Høyre vinner valget i Oslo kan hele sentrum av hovedstaden, samt flere store handlegater, bli søndagsåpne. Det bekrefter Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg, ifølge Dagsavisen.

    For å kunne holde søndagsåpent må man nemlig være et "typisk turiststed". Dette må kommunen søke statsforvalteren om å bli, og Lae Solberg er klar til å skrive søknad og be om at sentrale handle- og butikkområder i Oslo kan holde søndagsåpent.

  • Ulovlige søndagsåpne butikker

    Flere butikker på Grünerløkka i Oslo holder ulovlig søndagsåpent, i følge HK-Nytt.

    Ifølge fagbladet HK-Nytt var rundt 20 butikker i Markveien og Thorvald Meyers gate åpne på søndag, til tross for at de ikke har lov til det.

    Det bryter nemlig med loven om hellidager og helligdagsfred.

    Flere av de ansatte sier til HK-Nytt at grunnen til at de holder åpnet er at de er en del av turistløypa i Oslo.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no