Hopp til innhold

Regjeringen om søndagsåpent: – Vi endrer ikke dagens lov

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) gjør det klart at helligdagsloven ikke endres denne stortingsperioden. Samtidig setter hun ned et utvalg som skal vurdere både søndagsåpne butikker og netthandel.

Kulturminister Linda Hofstad Hellelan

IKKE SØNDAGSÅPENT: Hennes forgjenger sendte et forslag om søndagsåpne butikker. Nå gjør Linda Hofstad Helleland det klart at planene skrinlegges.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Mange familier sitter nå hjemme og bestiller matvarer på nettet, handelsnæringen møter tøffere og ny konkurranse og diskusjonen om søndagsåpne butikker må derfor utvides og ta den tiden vi lever i, sier hun til NRK.

Motstand

I regjeringsplattformen lover regjeringen at butikkene skal få være åpne på søndager. Høyre og Frp møtte massiv motstand fra KrF, deler av bransjen og fagforeningene. Da også Venstre dømte regjeringens løsning nord og ned ble det klart at valgløftet levde farlig.

– For Høyre og Frp er det en viktig sak, men vi ser at små justeringer som eventuelt hadde fått gjennomslag med dagens flertall på Stortinget ikke er tilstrekkelig. Vi ønsker oss et bedre kunnskapsgrunnlag. Vi tror det er riktig med en gjennomgang av loven.

Utvalget skal komme med sine anbefalinger høsten 2017, altså etter neste stortingsvalg.

Ingen mellomløsning

Helleland fikk spørsmålet om søndagsåpne butikker i fanget da hun overtok som kulturminister etter Thorhild Widvey i fjor. Kort tid etter at hun ble statsråd var hun tydelig på at regjeringens opprinnelig forslag ble lagt i en skuff, og at regjeringen ville se på andre løsninger sammen med støttepartiene på Stortinget.

Dagens uttalelser fra Helleland gjør det imidlertid klart at regjeringen også avviser Venstres mellomløsning om at kommuner selv kan søke om å regnes som turistmål, og dermed la butikkene holde åpne på søndager.

– Vi kommer ikke til å gjøre endringer i dagens lov i denne stortingsperioden, fastslår Helleland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT