Hopp til innhold
Skotte med sekkepipe foran valglokale
Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Skottland

Oppsummert

I september 2014 avholdt Skottland en folkeavstemning om uavhengighet fra den britiske unionen. De fleste svarte nei. I sammenheng med brexit har mange skotter ombestemt seg og nasjonalistpartiet SNP krever en ny folkeavstemning.

 • Vil løslate fanger fra overfylte fengsler

  Skotske fengsler er overfylte, og for å hjelpe på situasjonen, vil lokalstyret løslate innsatte som soner straffer på mindre enn fire år.

  – Jeg hadde håpet at vi aldri hadde behøvd å gå til et slikt skritt. Men slik situasjonen er nå, har vi ikke noe valg, sier Angela Constance, justisminister i den skotske regjeringen, ifølge avisen The Scotsman.

  Flere tiltak er allerede vedtatt, blant annet skal flere domfelte kunne sone med fotlenke, flere kan bli løslatt av barmhjertighetsgrunner, og ungdom under 18 år skal slippe å sone i fengsel. Men det har ikke hjulpet.

  Constance understreker samtidig at allmennhetens sikkerhet har høyeste prioritet.

  – Jeg kan garantere at ingen som er dømt for seksualforbrytelser eller vold i nære relasjoner, vil bli løslatt før tiden, sier hun.

  (NTB)

 • Kugalskap påvist i Skottland

  Den skotske regjeringen bekreftet fredag at det er oppdaget ett tilfelle av kugalskap i landet.

  Myndighetene sier i en uttalelse at det ikke er noen fare for mennesker, da dette er et isolert tilfelle.

  – Jeg ønsker å forsikre både bønder og offentligheten om at risikoen forbundet med dette isolerte tilfellet er minimalt, men hvis bøndene er bekymret oppfordres de til å søke veiledning hos veterinær, sier Sheila Voas, som er leder for de skotske veterinærmyndighetene.

  Myndighetene har tatt flere forholdsregler rundt gården i Ayrshire, sør for Glasgow, fram til man finner ut hvordan dyret fikk sykdommen.

  (NTB)

 • Skottland utnevnte ny førsteminister

  John Swinney er utnevnt til Skottlands nye førsteminister, dagen etter at han overtok som leder av det skotske nasjonalistpartiet (SNP).

  Swinney tar over lederrollen fra Humza Yousaf, som trakk seg i forrige uke etter litt mer enn et år som Skottlands førsteminister og leder av partiet.

  SNP leder en mindretallsregjering i det skotske parlamentet. Dermed vil Swinney trenge støtte fra et annet parti for å danne en regjeringskoalisjon eller for å vedta lovverk. (NTB)

 • John Swinney ny partileiar for Det skotske nasjonalistpartiet

  Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) har valt John Swinney som ny partileiar etter at Humza Yousaf trekte seg i førre veke, melder Sky News.

  Yousaf valde å trekke seg etter at regjeringskoalisjonen med Dei grøne kollapsa.

  Swinney har vore partileiar også tidlegare, og blir den sjuande partileiaren til SNP.

  Som leier for SNP, blir han også ny førsteminister i Skottland tysdag.

  John Swinney
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP
 • Regjeringa i Skottland overlevde mistillitsvotering

  Den skotske regjeringa overlevde mistillitsvoteringa onsdag. Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) kan med det peike ut ny førsteminister, melder Reuters.

  Måndag gjekk SNP-leiar Humza Yousaf av som førsteminister etter at regjeringssamarbeidet mellom SNP og Dei grøne havarerte.

  SNP får med det sin tredje leiar på eitt år. Bråket har gjort at opposisjonspartiet Labour har eit håp om å ta tilbake skotske valkrinsar og vinne fleirtalet i Parlamentet i det britiske valet seinare i år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no