Hopp til innhold
Skotte med sekkepipe foran valglokale
Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Skottland

Oppsummert

I september 2014 avholdt Skottland en folkeavstemning om uavhengighet fra den britiske unionen. De fleste svarte nei. I sammenheng med brexit har mange skotter ombestemt seg og nasjonalistpartiet SNP krever en ny folkeavstemning.

 • Skottene delt i synet om folkeavstemning

  Skotske velgere er delt i synet på om hvorvidt det bør gjennomføres en ny folkeavstemning om uavhengighet neste år, ifølge en ny meningsmåling.

  Målingen er gjennomført av Panelbase for den avisen The Sunday Times og viser at 44 prosent av de spurte motsetter seg folkeavstemning. 43 prosent svarer at de er i favør av folkeavstemning, melder nyhetsbyrået Press Association.

  Hver tiende som er blitt spurt, svarer at de verken støtter eller motsetter seg at en slik folkeavstemning skal finne sted, mens 3 prosent svarer at de ikke vet hva de skal mene om saken.

  Målingen er gjennomført blant 1.010 spurte i forrige uke, før Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon tirsdag sa at hun ønsker å gjennomføre folkeavstemning 19. oktober 2023. (NTB)

 • Ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet

  Det blir ny folkeavstemning på om Skottland skal bli uavhengig fra Storbritannia 19. oktober 2023. Det melder førsteminister Nicola Sturgeon ifølge Reuters.

  Det skotske parlamentet vil fremme et lovforslag om folkeavstemningen. Sturgeon sier de vil be om juridisk veiledelse fra Storbritannias høyesterett.

  Sist det ble stemt over skotsk uavhengighet var i 2014. Da stemte 55,3 prosent for å bli i Storbritannia, mens mindretallet på 44,7 prosent stemte for at Skottland burde bli et uavhengig land.

  Ein person demonstrerer for skotsk uavhengighet i 2019.
  Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters
 • Sikta for å ha øydelagt egg

  Ein mann og ei kvinne i tjueåra er sikta for å ha øydelagt mange egg frå hekkande fugl i Durness i Skottland.

  Blant dei råka fuglane er den sjeldne og truga åkerriksa.

  – Øydelegginga av eit så stort tal hekkande fugleegg på ein etablert hekkestad for sjøfugl er ekstremt trist og nedslåande.

  Det seier Daniel Sutherland i det skotske politiet til BBC.

  Åkerrikse
  Foto: NRK
 • Skottland åpner opp

  Skottland skal oppheve mesteparten av de gjenværende koronarestriksjonene mandag neste uke. Det sier førsteminister Nicola Sturgeon, ifølge Sky News.

  Da blir det ikke lengre begrensninger på hvor mange mennesker som kan samles, eller krav om fysisk avstand.

  Munnbindpåbudet på offentlig transport og i butikker vil allikevel stå en stund til.

  SNP-leder Nicola Sturgeon
  Foto: Jeff J Mitchell / AFP
 • Boris ber Sturgeon om samarbeid

  Storbritannias statsminister Boris Johnson gratulerer den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon med valgseieren. Partier som vil ha uavhengighet har fått flertall i det skotske parlamentet, men i går sa Johnson nei til en ny folkeavstemning.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no