Skotte med sekkepipe foran valglokale
Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Skottland

Oppsummert

I september 2014 avholdt Skottland en folkeavstemning om uavhengighet fra den britiske unionen. De fleste svarte nei. I sammenheng med brexit har mange skotter ombestemt seg og nasjonalistpartiet SNP krever en ny folkeavstemning.

 • Uavhengighetsfløy vant i Skottland

  I valget i Skottland har de to partiene som kjemper for skotsk løsrivelse, fått flertall i parlamentet i Edinburg. Det skotske Nasjonalpartiet SNP har 63 plasser, mens støttepartiet De skotske grønne har 5. Det trengs 65 plasser for rent flertall. Flere valgdistrikter ikke talt opp enda.

  SNPs partileder Nicola Sturgeon fortsetter som førsteminister. Hun har i kveld gjenttatt kravet om en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Storbritannias statsminister Boris Johnson har sagt nei til en ny folkeavstemning i Skottland.

 • Opptellingen drøyer i Skottland

  Opptellingen etter valget til det skotske parlamentet tar tid, men det ligger an til at nasjonalistpartiet SNP vil vinne flertall. Foreløpig har partiet vunnet tre ekstra seter. Dersom SNP får flertall vil de arbeide for å få en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

  Valgplakater i Skottland
  Foto: Lesley Martin / AP / NTB
 • Teller stemmene i Skottland

  Stemmene til det skotske parlamentsvalget begynner å telles i dag, men resultatet blir ikke klart før helgen. Får det skotske nasjonalistpartiet majoriteten av stemmene vil de presse på for å få til en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

 • Demonstrasjoner i Glasgow

  Både tilhengere og motstandere av uavhengighet for Skottland demonstrerte lørdag i Glasgow. Til tross for mange deltagere gikk demonstrasjonene fredelig for seg. Det er valg til det skotske parlamentet torsdag 6. mai.

  Uavhengighetsdemonstranter i Glasgow
  Foto: Andy Buchanan / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no