Hopp til innhold
Skotte med sekkepipe foran valglokale
Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Skottland

Oppsummert

I september 2014 avholdt Skottland en folkeavstemning om uavhengighet fra den britiske unionen. De fleste svarte nei. I sammenheng med brexit har mange skotter ombestemt seg og nasjonalistpartiet SNP krever en ny folkeavstemning.

 • Skotlands eksleder vil samarbeide med politiet etter at mannen ble pågrepet

  Skotlands tidligere førsteminister Nikola Sturgeon sier at hun vil samarbeide med politiet etter at ektemannen ble pågrepet denne uka.

  Sturgeons ektemann er pågrepet i etterforskningen av økonomiske forhold i styringspartiet SNP. Han ble pågrepet onsdag. Den tidligere førsteministeren kommenterer saken for første gang lørdag.

  – De siste dagene har selvfølgelig vært vanskelige og til tider dramatiske. Men jeg forstår at det er del av v en prosess, sier hun.

  Sturgeon sier at hun ikke er blitt avhørt av politiet i saken.

  – Men jeg vil samarbeide fullt ut med politiet når og hvis de ber om det, sier hun.

  (NTB)

  Nicola Sturgeon
  Foto: Jane Barlow / AP
 • Skottland: Ektemannen til tidligere førsteminister pågrepet

  Peter Murrell, ektemannen til Skottlands tidligere førsteminister Nicola Sturgeon, er pågrepet som ledd i en etterforskning av økonomiske forhold i det skotske nasjonalistpartiet, SNP.

  58 år gamle Murrell ble pågrepet onsdag, ifølge BBC og andre britiske medier. Etterforskningen dreier seg blant annet om finansieringen av SNP. Murrell hadde selv inntil nylig en høy stilling i partiet.

  Nicola Sturgeon kunngjorde i midten av mars at hun ville gi seg som førsteminister og leder av partiet.

 • Skottland har fått ny førsteminister

  Humza Yousaf er godkjent som ny førsteminister i det skotske parlamentet tirsdag.

  Mandag ble han valgt som ny leder av Det skotske nasjonalpartiet SNP, etter at Nicola Sturgeon trakk seg.

  Han er det første førsteministeren i Skottland og den første lederen av SNP med minoritetsbakgrunn. Faren hans er fra Pakistan og moren hans er fra Kenya.

  Leder av SNP Humza Yousaf
  Foto: JANE BARLOW / AFP
 • Humza Yousaf er ny førsteminister i Skottland

  Humza Yousaf tar over for Nicola Sturgeon som leder for landets største parti SNP og blir med det førsteminister i Skottland.

  Medlemmene av SNP fikk to uker på å stemme på sin foretrukne kandidat, og avstemmingen ble avsluttet klokken 12 norsk tid.

  Humza Yousaf har så langt vært helseminister, og knivet med finansminister Kate Forbes om å ta over etter Sturgeon, ifølge en meningsmåling gjennomført av Ipsos.

  Tidligere minister for samfunnssikkerhet Ash Regan stilte også.

  I sin siste opptreden i det skotske parlamentet Holyrood torsdag, sa Sturgeon at hennes etterfølger enten kom til å bli den andre kvinnen i stillingen, eller den første med minoritetsbakgrunn.

  – Uansett sender det et sterkt signal om at den høyeste stillingen i landet er noe enhver ung person i Skottland kan strebe etter, sa Sturgeon.

  (NTB)

  Humza Yousaf, førsteminister i Skottland
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP
 • Skottlands neste førsteminister presenteres i dag

  Mandag blir det klart hvem som tar over for Nicola Sturgeon som leder for landets største parti SNP og med det førsteminister i Skottland.

  Medlemmene av SNP har hatt to uker på seg til å stemme på sin foretrukne kandidat, og avstemmingen avsluttes klokken 12 norsk tid. Resultatet er ventet at blir lagt fram senere på ettermiddagen.

  Skottlands finansminister Kate Forbes og helseminister Humza Yousaf er favorittene, ifølge en meningsmåling gjennomført av Ipsos. Den tredje kandidaten, Ash Regan, er ikke ventet å vinne. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no