Hopp til innhold

Radikalisering

  • Flere skoler stenges etter advarsel fra svensk sikkerhetspoliti

    Skolemyndighetene i Sverige har besluttet å stenge tre private skoler med totalt 600 elever etter advarsler fra det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, skriver SVT.

    Årsakene skal være at flere personer Säpo mener er uegnet har jobbet på skolene. Ifølge skolemyndighetene har det vært fare for at barna har blitt utsatt for radikalisering.

    Selskapene Humanus Jobb Syd AB og Edinit AB har mistet lisensen for å drive skolene. De kommer til å klage på vedtaket, varsler de.

  • PST fikk medhold: Støttet Al Qaida – fengslet i fire uker

    Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk medhold i at den 19 år gamle mannen som er siktet for støtte til al-Qaida, blir sittende i varetekt.

    Denne uken ble han løslatt av Oslo tingrett. PST anket avgjørelsen, og Borgarting lagmannsrett avgjorde torsdag at han kan varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøkskontroll.

    19-åringen ble pågrepet 31. mai og har sittet varetektsfengslet siden da. Samtidig ble hans da 22 år gamle bror pågrepet i Bulgaria og begjært utlevert. Begge brødrene er norske statsborgere. (NTB)

  • Flere bekymringsmeldinger om unge ekstremister

    Politiet i Oslo har registrert en økning i antall bekymringsmeldinger knyttet til radikalisering og voldelig ekstremisme blant unge under 18 år, skriver VG.

    – Om dette handler om økt bevissthet hos de som melder bekymringer eller om det faktisk er et tiltakende problem, har vi ikke grunnlag for å si noe om, sier Jane Bechmann Dahl ved Oslo-politiets avdeling som jobber med forebygging til avisen.

    Også Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mottar mange tips.

    PST hadde for ett år siden fulgt opp mellom 400 og 500 bekymringsmeldinger. Men dette er kun tips de fulgte opp. Det totale antallet tips er langt større, ifølge PST.

    – Vi mottar mange tips. Mange treffer ikke arbeidet vårt da de gjelder andre forhold, sier seniorrådgiver i PST Martin Bernsen til VG.

    Han sier de ofte er en økning av tips etter hendelser, det skjedde blant annet etter Oslo-skytingen i sommer.

  • Regjeringen oppnevner ny ekstremismekommisjon

    I statsråd i dag ble det oppnevnt en ny ekstremismekommisjon «som skal fremme anbefalinger for å forbedre landets evne til å forebygge radikalisering og fremvekst av ekstremisme».

    Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterte den nye kommisjonen på en pressekonferanse fredag:

    – For å kunne forebygge radikalisering og ekstremisme trenger vi mer kunnskap. Og vi trenger å se kunnskapen og erfaringene vi allerede har i sammenheng. I dag har regjeringen oppnevnt en ekstremismekommisjon som skal bidra til dette, det skylder vi samfunnet, sa Støre blant annet.

    Kommisjonen består av 16 medlemmer fra ulike fagområder, og skal ledes av forsker Cathrine Thorleifsson.

  • Oppretter ekstremismekommisjon

    En ny ekstremismekommisjon nedsettes av regjeringen. Den skal undersøke samfunnets tiltak mot radikalisering, kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre fredag.

    – Vi har skrevet i Hurdalsplattformen at vi vil nedsette ekstremismekommisjon. Nå går vi i gang med å lage mandat og velge et utvalg for å gjøre den jobben. Meningen er å se på bakenforliggende årsaker – hvordan og hvorfor ekstremisme oppstår, sier Støre til NTB.

    Han vil foreløpig si lite om kommisjonens mandat, men sier at kunnskap om holdninger er det viktigste ved kommisjonens arbeid.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no