Hopp til innhold
Knivdrept i Sverige
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Psykiatri-topp drept i Sverige

Oppsummert

Ing-Marie Wieselgren (64) ble drept med kniv under den politiske uka Almedalsveckan i Sverige 6. juli 2022. En 32 år gammel svensk mann er siktet for drap, samt for terror og terrorplanlegging. Han har erkjent drapet.

 • Sverige: Påstand om fengsel på livstid for terrortiltalt

  Svensk påtalemyndighet mener mannen som er tiltalt for drapet på en psykiater på åpen gate på Gotland i sommer, må dømmes til livstids fengsel.

  33 år gamle Theodor Engström er tiltalt under svensk terrorlovgivning for drapet på Sveriges nasjonale psykiatri-koordinator Ing-Marie Wieselgren på åpen gate under Almedals-uka i Visby i juli.

  Han er også tiltalt for å ha planlagt å drepe politikeren Annie Lööf, som på det tidspunktet var leder for Centerpartiet.

  Tirsdag var siste dag av rettssaken, og aktor Henrik Olin la ned påstand om at Engström må dømmes til livstids fengsel.

  Engström har tilstått drapet, men hevder han var psykisk syk i gjerningsøyeblikket.

  En rettsmedisinsk undersøkelse konkluderer med at 33-åringen både i gjerningsøyeblikket og under undersøkelsen led av «en alvorlig psykisk forstyrrelse».

  (NTB)

  Rettssaken mot Theodor Engström
  Foto: JOHAN HALLNÄS/TT / NTB
 • Rettssaken mot terrortiltalt svenske i gang

  Terrortiltalte Theodor Engström ble ført inn i håndjern da rettssaken mot ham startet i Gotlands tingrätt tirsdag.

  I salen sitter også Annie Lööf, avtroppende leder i Centerpartiet, som den 33 år gamle svensken har erkjent at han planla å drepe. Han er også tiltalt for å ha drept psykiateren Ing-Marie Wieselgren på åpen gate i Visby under politikeruka i Almedalen.

  Rettssaken varer i fem dager, og et viktig spørsmål er hvorvidt Engströms handlinger kan regnes som terror.

  For en uke siden ble tiltalen mot ham utvidet til å gjelde terror, og påtalemyndigheten må forsøke å bevise at drapet og drapsplanene ikke bare var rettet mot enkeltpersoner, men mot hele det svenske samfunnet.

  Under tirsdagens rettsmøte erkjente Engström at han drepte Wieselgren og at han er skyldig i terrorisme, skriver SVT. Han godtok også erstatningskrav, samt erkjente at han også har hatt planer om å drepe Annie Lööf med mål om å skape frykt.

 • 33-åring tiltalt for terror i Sverige

  En 33 år gammel mann er tiltalt for terrorkriminalitet og drap på den svenske psykiateren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan på Gotland.

  Svensken har erkjent at han knivstakk den 64 år gamle kvinnen under den svenske politikkuka i Visby 6. juli. Påtalemyndigheten mener at han hadde planlagt drapet siden 19. juni.

  Tirsdag kom tiltalen, der det kommer fram at han er tiltalt for terrordrap, samt forberedelser til terrordrap, skriver Sveriges Radio. Sistnevnte skal dreie seg om planlegging av drap på Centerpartiets leder Annie Lööf. (NTB)

 • Anne Linde peker på Sverigedemokraterna etter drapsplaner

  Sveriges utenriksminister Ann Linde mener Sverigedemokraterna har demonisert Centerpartiets Annie Lööf, som skal ha vært målet for Almedalsuka-drapet.

  «Forferdelig at det hatet som SD og andre høyreekstreme krefter har rettet mot Annie Lööf har ført til dette. All heder og omtanke til deg Annie», skriver Linde på Twitter torsdag.

  Twitter-meldingen ble publisert etter at aktor i straffesaken mot Theodor Engström, som er siktet for drapet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan, uttalte at han mistenker at Centerpartiets leder Annie Lööf var det egentlig målet.

  Almedalsveckan tilsvarer Arendalsuka i Norge og arrangeres årlig i Visby på Gotland.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no