Hopp til innhold
Knivdrept i Sverige
Foto: Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN / NTB

Psykiatri-topp drept i Sverige

Oppsummert

Ing-Marie Wieselgren (64) ble drept med kniv under den politiske uka Almedalsveckan i Sverige. Den mistenkte gjerningspersonen skal ha koblinger til nynazist-bevegelsen, ifølge svenske medier. Det er så langt ikke noe som tyder på et politisk motiv.

 • Terrorsiktelse etter knivdrap på Gotland

  Mannen som knivstakk den svenske psykiateren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan på Gotland, er siktet for terror og terrorplanlegging.

  Den 32 år gamle svensken er allerede varetektsfengslet for drap og har erkjent at han knivstakk den 64 år gamle kvinnen i Visby 6. juli. Påtalemyndigheten mener at han hadde planlagt drapet siden 19. juni.

  I et nytt fengslingsmøte i Gotland tingrett onsdag ettermiddag vil svensk påtalemyndighet be om at terror og terrorplanlegging blir en del av fengslingsgrunnlaget.

  Forrige uke tok det svenske sikkerhetspolitiet Säpo over etterforskningen ettersom påtalemyndigheten mener det dreier seg om terror.

  Mannen har i flere år vært aktiv i den nynazistiske gruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), men ifølge påtalemyndigheten er det ikke dette som er bakgrunnen for at drapet regnes som en terrorhandling. Det skyldes i stedet at de mener han var ute etter å skade det svenske samfunnet og mistanke om at han planla å drepe flere personer.

  (NTB)

 • Etterforsker drapet i Visby som terror

  Drapet på den kjente psykiateren Ing-Marie Wieselgren (64) i Visby blir nå etterforsket som terror, skriver den svenske Säkerhetspolisen i en pressemelding.

  Säkerhetspolisen, som tilsvarer norske PST, etterforsker saken videre.

  Wieselgren ble drept med kniv under den politiske uken Almedalsveckan i Visby, Sverige, den 6. juli.

  Mannen som drepte henne, skal ha planlagt drapet i flere dager ifølge hans forsvarer Staffan Fredriksson. Ifølge den svenske avisen Expressen har mannen tilknytninger til Den nordiske motstandsbevegelsen, som er en nynazistisk gruppe. Han skal også ha uttrykket sympati til det ytre-høyre partiet Alternativ för Sverige.

 • Drapet i Visby var planlagt i flere dager

  Mannen som drepte 64-åringen Ing-Marie Wieselgren i Visby i Sverige onsdag, hadde planlagt drapet i flere dager, ifølge hans forsvarer Staffan Fredriksson.

  Han forteller at 32-åringen hadde som formål å drepe Wieselgren, som jobbet som nasjonal koordinator for psykiatrispørsmål i SKR, medlems- og arbeidsgiverorganisasjonen for svenske kommuner og regioner.

  I dagene før knivdrapet hadde han reist flere ganger inn til Visby og holdt oversikt over Wieselgrens timeplan under Almedalsveckan for å vite hvor hun var til enhver tid befant seg. (NTB)

 • Drapsmannen i Visby var påverka av rus

  – Det ligg føre opplysningar om at gjerningspersonen lir av psykiske lidingar og at ha utført handlinga i ruspåverka tilstand.

  Det seier statsadvokat Petra Götell om den mistenkte 33-åringen som drap Ing-Marie Wieselgren, ifølge Aftonbladet.

 • Drapet i Sverige: Wieselgren var målet

  Psykiataren Ing-Marie Wieselgren (64) blei onsdag drepen av ein mistenkt 33-åring under den politiske festivalen Almedalsveckan i Sverige. Påtalemyndigheita seier no at det var ho som var målet for angrepet.

  – Det har å gjere med hennar offentlege profil, seier Petra Götell til Dagens Nyheter, ifølge Aftonbladet.

  Den mistenkte mannen har i dag erkjent at han knivstakk Wieselgren. Politiet sa i går at etterforskinga viser at hendinga ikkje var politisk motivert.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no