NRK Meny
Normal

Politiker skutt og drept i Somalia

En politiker ble mandag skutt og drept av terrorister fra Al-Shabaab i Mogadishu.

Al-Shabaab

Al-Shabaab militsens menn drepte et somalisk parlamentsmedlem mandag.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

Drapet på politikeren er det siste i en rekke av attentat av politikere i det krigsherjede landet melder AFP.

– Abdulahi Quayad Barre ble skutt død. Han var på vei til parlamentet da flere menn drepte han på veien, forteller parlamentsmedlem Abdukarim Haiji.

Barre er den første politikeren som blir drept i 2015. I fjor ble minst fem parlamentsmedlemmer drept av Al-Shabaab i Somalia. Al-Shabaab militsen har bånd til Al Qaida, og kjemper for å styrte den internasjonalt støttede regjeringen.

Politikere er hovedmål

Terroristene sier at de går løs på parlamentsmedlemmer fordi de tillot utplassering av utenlandske tropper på somalisk jord.

– Kommandører fra Al-Shabaab skjøt og drepte Barre. Alle parlamentsmedlemmer er legitime mål for å bli drept eller fanget for å stå til rette for Allah, sa terrorgruppens talsmann Sheikh Abdul Aziz Abu Musab til AFP.

Sentrale regjeringssteder har vært et hovedmål for angrep fra Al-Shabaab i Somalia.

Mandagens angrep kom på tross av sikkerhetsberedskap. Parlamentsmedlemmene skulle samles og stemme over hvorvidt de skulle godta et nytt regjeringskabinett, etter at parlamentet avslo statsministerens liste med kandidater.

Ny grunnlov

Somalias parlament er splittet med politisk maktkamp, og fått gjentatte advarsler fra internasjonale donorer om at maktkampen hindrer fremgang.

Landet skal etter planen stemme over en ny grunnlov i forkant av valget i 2016, men Al- Shabab fortsetter å være en stor trussel, og gjennomfører regelmessige angrep i landet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no