– Al-Shabaab-topp har overgitt seg

En av Al Shabaabs fremste ledere har overgitt seg til somaliske myndigheter, ifølge landets etterretning.

Al Shabab-treningsleir sør for Mogadishu

Dette bildet ble tatt 5. mars 2012 og skal vise nytrente Al Sabab-soldater i Deniile-distriktet i hovedstaden Mogadishu. Nå skal gruppens etterretningssjef ha overgitt seg.

Foto: Mohamed Abdiwahab / Afp

Zakariya Ahmed Ismail Hersi skal ha tittelen som etterretningssjef i islamistgruppen, skriver lokale medier.

I 2012 tilbød USA tre millioner dollar, tilsvarende 22 millioner kroner, for informasjon som førte til at opprørstoppen ble tatt, ifølge BBC.

Det er tre måneder siden Al-Shabaab-leder Ahmed Abdi Godane ble drept i et amerikansk luftangrep. Det spekuleres på om uenighet med Godane-lojale gruppemedlemmer er årsaken til at Hersi har overgitt seg.

Han overga seg i Gedo-regionen, på den somaliske grensen til Kenya og Etiopia.

Jubler over nyheten

– Dette er strålende nytt for oss, for Kenya, for hele verden, sier Omar, en ung mann NRK møter på øya Lamu.

Omar

Omar stråler over meldingen om at Al Shabab-lederen har overgitt seg. NRK møtte ham i det kenyanske fylet Lamu på Lamu Island, rett ved grensen til Somalia.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

På Lamu føler folk seg trygge, men på fastlandet har folk levd med frykten for terroristene i flere år.

– Vi må leve i fred med hverandre, disse forskrudde menneskene i Al-Shabaab bør lese koranen på ny. Jeg er selv muslim, og vet hvor viktig fredens budskap er for min religion, sier han.

Myndighetene skal ha fått tips om at Zakariya Ahmed Ismail Hersi skal ha skjult seg nær grensen til Kenya.

Vennen Ali støtter alle forsøk på å stanse Al Shabab, bortsett fra at USA satte en prislapp på terroristens hode.

– Å drepe for penger er synd, sier Ali.

– Terroristlederen fortjener en kule, men ikke fra en som gjør det for tre millioner dollar. Det var bra at han meldte seg selv. Kanskje vil andre gjøre det samme. Inshallah, sier han.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt