Hopp til innhold
Økokrim
Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Økonomisk kriminalitet

 • Økokrim og Regnskap Norge skal samarbeide mot svart økonomi

  Økokrim venter at kriminalitet med digitale verktøy vil øke i tiden fremover. Nå inngår de et samarbeid med Regnskap Norge med mål om å bekjempe svart økonomi. Samarbeidet skal styrke kampen mot hvitvasking, skatteunndragelse og annen økonomisk mislighet, opplyser Regnskap Norge i en pressemelding. De er bransjeforeningen for statsautoriserte regnskapsførere.

  Økokrim
  Foto: Tore Meek / NTB
 • Forretningsmann dømt til fengsel for grov hvitvasking

  To menn, blant dem en norsk forretningsmann bosatt i London, er i Oslo tingrett dømt til 2 år og 5 måneder og 2 år og 3 måneders fengsel for å ha vært med på hvitvasking av drøye 17 millioner kroner. Det Økokrim i en pressemelding.

  Pengene var utbytte av et CEO-bedrageri begått i Belgia i 2017, og ble deretter forsøkt hvitvasket gjennom en norsk bank. CEO-bedrageri, eller direktørbedrageri, er bedrageri som kjennetegnes av at gjerningsmenn ved hacking eller på annen måte har fått kontroll på e-postkonto, og lurt ansatte i et selskap eller en bank til å overføre penger til en fremmed konto.

  Saken er et eksempel på at utbytte fra alvorlig kriminalitet begått i utlandet, hvitvaskes gjennom Norge og norske selskaper, skriver Økokrim.

 • Økokrim beslagla rundt 60 millioner kroner i kryptovaluta

  Økokrim har beslaglagt nærmere 60 millioner kroner i kryptovaluta. Dette er det største kryptobeslaget som norsk politi har gjort noensinne.

  Dette er også blant de største pengebeslagene som er gjort i Norge, opplyser Økokrim.

  Beslaget ble gjort i forbindelse med etterforskning av et digitalt angrep mot selskapet Sky Mavis og spillet Axie Infinity. 5 milliarder kroner i kryptovaluta ble stjålet fra spillet i mars 2022.

  Mange spillere, deriblant 750 norske, tapte kryptovaluta de hadde investert som en del av spillet, ifølge VG som omtalte saken onsdag.

 • Skattefunn-tiltalte dømt til fengsel for grovt skattesvik

  En 73 år gammel mann er dømt til fengsel i fire og et halvt år i Skattefunn-saken. En 70 år gammel mann er dømt til fengsel i to år og tre måneder.

  De to er dømt for grovt skattesvik, skriver Fædrelandsvennen.

  De to var tiltalt for å ha brukt den statlige støtteordningen Skattefunn til å svindle staten for om lag 30 millioner kroner. Pengene fikk de for påstått forsknings- og utviklingsarbeid i De forente arabiske emirater.

  Agder tingrett har funnet 73-åringen skyldig i 44 tilfeller grovt skattesvik begått i tolv selskaper over en periode på ti år. Samlet mener de skattesviket for hans del utgjør rundt 17,3 millioner kroner.

  70-åringen er på sin side dømt for 13 tilfeller av grovt skattesvik begått i tre selskaper gjennom ti år. For hans del utgjør dette 4,2 millioner kroner.

  73-åringen er også dømt til å betale Skatteetaten 8,9 millioner kroner i erstatning. 70-åringen må alene betale 439.954 kroner i erstatning dersom dommen blir stående.

  For selskapene de drev sammen er erstatningen satt til 3,5 millioner kroner.

  Fra tidligere er det kjent at kona, datteren og svigersønnen til 73-åringen må betale 10,5 millioner etter å ha blitt dømt som medansvarlige for omfattende underslag. (NTB)

 • BA: Fleire tiltalt i stor økokrim-sak

  Ytterlegare tre personar er tiltalt i økokrim-saka som blir omtalt som ei av dei største i Bergen nokon gong, skriv Bergensavisen. Dei tre er tiltalte for medverknad til kvitvasking av pengar. Dermed er det totalt seks personar som no er tiltalte i sakskomplekset.

  Frå før er to brør og ei kvinne tiltalt for omfattande bedrageri, dokumentforfalsking og kvitvasking av pengar i nærmare ti år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no