Hopp til innhold
Skattedirektør Hans Christian Holte
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

OECD

Oppsummert

OECD er Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling. Denne uken er det OECD-toppmøte om skatt i Oslo. Skattedirektører fra hele verden diskutere beskatning av multinasjonale selskaper og bekjempelse av skatteunndragelse.

  • OECD trur på låg vekst i verdsøkonomien

    Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) nedjusterte onsdag prognosen for global vekst i år til 2,9 prosent. I september trudde dei veksten ville bli 3 prosent.

    Dei trur også at den globale veksten vil halde fram å krympe til 2,7 prosent neste år. Det er uendra frå førre prognose, men den lågaste veksten sidan finanskrisa, om ein ser bort frå første året med pandemi.

  • Nikolai Astrup er Norges kandidat til ledervervet i OECD

    Regjeringen har jobbet for at Høyre-politiker Nikolai Astrup (44) blir den neste lederen av OECDs utviklingskomité (Dac).

    – Vi trenger en global innsats som hele tiden vurderer hvordan vi best oppnår den effekten vi ønsker, nemlig å redusere fattigdommen i verden. Da er nytenkning og innovasjon viktig. Astrup er kunnskapsrik, innovativ og åpensinnet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

    Hun har ledet arbeidet for Astrups kandidatur overfor medlemslandene i Dac.

     Nikolai Astrup (H).
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • OECD: Kutter vekstanslaget for neste år

    Krigen i Ukraina har ført til at Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) kutter anslaget for veksten i verdensøkonomien. Ifølge OECD er det ventet at verdensøkonomien vokser med 2,2 prosent neste år, ikke 2,8 prosent som tidligere anslått.

    Organisasjonen regner også med at Tyskland, som regnes som Europas økonomiske stormakt, kommer til å oppleve økonomisk tilbakegang neste år.

    (NTB)

  • 10,3 prosents inflasjon i OECD

    Inflasjonen lå i juni på 10,3 prosent i snitt i de 38 landene som utgjør OECD. Matprisene steg med 13,3 prosent på ett år.

    Dette var den kraftigste økningen i matprisene på 47 år i landene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

    Den årlige økningen i energiprisene var på hele 40,7 prosent. Mat- og energiprisene bidro sterkt til å trekke opp den generelle inflasjonen.

    Mellom de ulike OECD-landene er det store variasjoner. I Tyrkia lå inflasjonen i juni på 78,6 prosent, mens den var på 2,4 prosent i Japan.

    I om lag en tredel av de relativt rike landene som utgjør OECD, var inflasjonen tosifret.

  • OECD nedjusterer forventningene til verdensøkonomien

    OECD nedjusterer forventningene til den globale økonomiske veksten fra 4,5 til 3 prosent i 2022.

    I desember anslo OECD at verdensøkonomien ville vokse med 4,5 prosent i 2022. Onsdag publiserte OECD nye økonomiske utsikter og nedjusterer anslaget til 3 prosents vekst.

    I tillegg dobler OECD anslaget for inflasjon for de 38 medlemslandene til 8,5 prosent.

    – Verden vil betale en høy pris for Russlands krig mot Ukraina, sier OECDs sjeføkonom Laurence Boone i rapporten.

    Før krigen i Ukraina brøt ut, var forventningen at både den økonomiske veksten og inflasjonen ville stabilisere seg i etterkant av pandemien. Den økonomiske utviklingen vil i stor grad avhenge av hvordan krigen utvikler seg videre, ifølge OECD.

    Vekstanslaget for USA nedjusteres fra 3,7 prosent til 2,5 prosent. Kinas økonomi ventes å vokse med 4,4 prosent, ned fra et anslag på 5,1 prosent. (NTB)

OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, presenterer en midlertidig vurdering for de store økonomiene, inkludert utsikter for G7-landene og Kina. Visesjeføkonom, Jørgen Elmeskov, presenterer tallene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no