Hopp til innhold

Dette skjedde i november

Det er kanskje denne mannen folk kommer til å huske best fra 2008.

Barack Obama
Foto: Morry Gash / AP

EN MILEPÆL I VERDENSHISTORIEN

2008 kommer til å bli stående som et grensesprengende år ene og alene fordi USA velger en afroamerikaner som sin neste president. Barack Obama (47) tar en klar seier over John McCain (72) og sikrer seg 365 valgmannsstemmer – 95 mer enn han trenger for å bli president.


Dette gjør han etter først å ha nedkjempet den sterke motkandidaten Hillary Clinton i kampen om å bli Det demokratiske partiet sin presidentkandidat. Valget ville dermed vært historisk uansett om Obama eller Clinton hadde blitt stående som presidentkandidat.

John McCain og Barack Obama

John McCain må se seg slått av Barack Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Med sine talegaver og elektriske folkemøter får Barack Obama enorm oppmerksomhet i media og blant folket. Han sammenlignes med store retorikere som John F. Kennedy, og inspirerer et desillusjonert amerikansk folk med lovnad om forandring – change.

Entusiasmen rundt Barack Obama utvikler seg til et globalt fenomen – og forventningene til at han kan snu USA gir en hel verden nytt håp. Grasrot-folkebevegelsen for Obama bidrar til at Demokratene kan mønstre tidenes tv-reklame-pott i en presidentvalgkamp.

Under hele valgkampen henger John McCain etter på meningsmålingene. Han prøver hele tiden å distansere seg fra den sittende presidenten George W. Bush, som på meningsmålinger har rekordlav oppslutning blant amerikanerne. Valget av den omstridte visepresidentkandidaten Sarah Palin skal også vise seg å bli en belastning for McCain.

Det store spørsmålet er om Obama klarer å innfri forventningene – spesielt når han står overfor massive utfordringer: Verdensøkonomien ligger med brukket rygg, drivhuseffekten akselererer, og de amerikanske troppene står fast i ei hengemyr ved navn Irak.

Se vår samleside om presidentvalget

Se Obamas seierstale


KATASTROFEN I KONGO

Kongolesisk regjeringssoldat sjekker passasjerer ved en kontrollstasjon nær Kibati øst i landet.

Urolighetene i Kongo fortsetter med full styrke.

Foto: KAREL PRINSLOO / AP

Kongo anklager en FN-talsmann partene i konflikten i Kongo for krigsforbrytelser. Det meldes om utbrudd av kolera i flyktningleirer i landet.

En internasjonal rapport hevder at konflikten og den humanitære katastrofen i landet har tatt livet av rundt 5,4 millioner mennesker siden 1998.

Alt om krisen i Kongo



VERSTE DØDSBRANN I NORGE PÅ 20 ÅR

Brann i bolig på Gulskogen

Boligbrannen på Gulskogen - den verste på 20 år.

Foto: Tor Keiser

Sju personer omkommer når et bolighus på Gulskogen i Drammen brenner ned. Alle de døde er polske håndverkere som lå og sov i huset.

Det er minst 22 personer i bolighuset når brannen starter.

Dette er den verste dødsbrannen i Norge siden Hotel Caledonien brant i Kristiansand i 1986.

Alt om brannen i Drammen



NORGE VELGER AMERIKANSKE JAGERFLY

Joint Strike Fighter

Dette er Norges nye jagerfly.

Foto: HO / SCANPIX

Regjeringen bestemmer at Norge skal kjøpe 48 jagerfly av typen Joint Strike Fighter fra den amerikanske produsenten Locheed Martin.

Innkjøpsprisen vil ifølge regjeringens tall ligge på rundt 18 milliarder kroner, og driftskostnadene ventes å være 145 milliarder over 30 år.

Dermed må svenskene skuffet konstatere at alternativet JAS Gripen ikke når opp i duellen mot amerikanerne.

Les mer: Regjeringa vel amerikanske jagarfly


INDIAS 11. SEPTEMBER

Terrorist i Mumbai

Terroristene i Mumbai fikk herje i 60 timer.

Foto: Sebastian D'souza / AP

Mange omtaler terroraksjonene i Mumbai som akkurat dét. 195 mennesker mistet livet og over 300 såret da ti pakistanske personer holdt byen i et jerngrep.

Bomber og skytevåpen ble tatt i bruk, og det tok hele 60 timer før indiske sikkerhetsstyrker fikk stoppet terroraksjonen.

Blant annet klarte terroristene å ta et stort antall gisler på det berømte luksushotellet Taj Mahal.

Les mer: - 200 fremdeles fanget i hotell

Les mer: Minst 80 drepne i terroråtak


POLITIET I LØNNSKAMP

Politihuset i Stavanger

Politihuset i Stavanger må stenge en lørdag når politifolkene ikke kommer på jobb.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Flere steder i Norge sykemelder store grupper politifolk seg, og i Stavanger må politistasjonen stenge en lørdag når 22 sykemelder seg.

Politiet beskyldes for ulovlig lønnskamp, men selv sier de at sykemeldingene kommer av at politifolk er psykisk og fysisk syke av å jobbe under slike arbeidsforhold som de har.

Les mer: Tilliten til politiet kan svekkes



HILLARY CLINTON BLIR UTENRIKSMINISTER

Barack Obama og Hillary Clinton

Barack Obama velger sin arge konkurrent Hillary Clinton til utenriksminister.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

New York Times slår fast at Hillary Clinton har takket ja til å bli USAs neste utenriksminister. Dermed henter han sin arge konkurrent fra demokratenes nominasjonskamp inn i regjeringen.

Les mer: - Clinton blir utenriksminister

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no