- Clinton blir utenriksminister

Hillary Clinton har takket ja til å bli USAs neste utenriksminister i Barack Obamas regjering.

Hillary Clinton
Foto: JEFF ZELEVANSKY / AFP

- Hun er klar, sier en Clinton-medarbeider, ifølge avisen New York Times .

Ifølge kilden tok New York-senatoren beslutningen etter å ha hatt flere samtaler med den kommende presidenten, Barack Obama, om hans planer for utenrikspolitikken.

Washington Post og CNN tar noe mer forbehold og refererer Clintons rådgiver og talsmann:

- Vi er fortsatt i diskusjoner, som riktignok "går på skinner". Men alle rapporter utover det, er "premature", sier Philippe Reines.

Det er likevel første gang Clinton-folk offisielt bekrefter at hun virkelig diskuterer utenriksministerjobben med Obama.

Sier fra seg senatsplass

For å bli utenriksminister må Clinton si fra seg senatsplassen sin.

Barack Obamas rådgivere sa i dag at det ikke ville komme noen formell kunngjøring før 27. november, men sa at innstillingen var "on track" (i rute).

Etter den historisk tette og lange kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat mellom Hillary Clinton og Barack Obama, har det lenge vært spekulert i om Clinton ville ta posten som utenriksminister i Obamas regjering.

At hun i stedet ville bli høyesterettsdommer, har vært nevnt som et alternativ til ministerposten, men i kveld synes det klart at Clinton blir å se på den politiske scenen også fremover.

Les: Dette er Hillary Clinton

Nett-TV: Dette er Hillary Clinton, den tidligere førstedamen

Samlet partiet

Etter å ha tapt nominasjonskampen for Barack Obama, fryktet mange at Demokratene skulle bli et splittet parti. Det hadde vært en hard kamp mellom de to kandidatene, og det var ikke gitt at de som støttet Clinton, også ville gi sin støtte til Obama.

Derfor mottok hun stor ros da hun under Demokratenes landsmøte ikke levnet noen tvil og stilte seg bak Obama som partiets presidentkandidat.

- No way, no how, no McCain. Just Barack Obama," erklærte hun og ba demokratene samle seg om Obama.

- Enten dere stemte på meg eller Barack, tiden er nå inne for forening til ett parti med ett felles mål, sa hun til trampeklapp og støtterop.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama ser på Hillary Clintons tale til Demokratiske landsmøtet 2008

Barack Obama så fornøyd på Hillary Clintons tale til Det demokratiske partiets landsmøte.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

I etterkant karakteriserte kommentatorer og strateger det som en "klasseopptreden".

- Dama er rett og slett en "team-player", sa en.

Les: Hillary slo knockout på salen

Hillary Clintons valgkamp i bilder

Ikke bare ga Hillary Clinton selv sin støtte til Barack Obama, hun fikk også sin ektemann, tidligere president Bill Clinton, til å drive valgkamp for ham.

- Hvis du tar valget ut fra hvem som kan få oss opp av grøfta, er det klart at den neste presidenten bør bli Barack Obama, sa Bill Clinton til velgerne.

Les: - Obama er USAs fremtid

Geithner som finansminister

Timothy Geithner

Barack Obama ønsker Timothy Geithner som sin finansminister.

Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

Det er i kveld også klart at Obama har innstilt Timothy Geithner, leder for sentralbanken i New York, som ny finansminister, melder NBC.

Geithner har tidligere jobbet mange år i departmentet han nå blir politisk sjef for. Han har også erfaring fra Det internasjonale pengefondet (IMF), før han ble ansatt i sentralbankens New York-avdeling.

Den tunge bakgrunnen kan komme godt med i den nåværende krisetiden - hvor det har vært knyttet stor spenning til hvem som overtar som ny finansminister.

Den amerikanske børsen reagerte da umiddelbart positivt på innstillingen av Geithner, og Dow Jones-indeksen fikk et hopp på 6,5 prosent, mens Nasdaq-indeksen gikk opp 5 prosent.

Veteran til flere poster

New Mexico-guvernør Bill Richardson blir trolig innstilt som handelsminister, ifølge NBC og Wall Street Journal. Men etter hva CNN mener å erfare, er handelsministerposisjonen ikke banket. Det kan like godt bli en annen tung post på den demokratiske tungvekteren - som mest av alt ifølge politiske kommentatorer hadde lyst på posten Clinton nå ser ut til å få.

Les: - Eks-Clintons blir Obamas betrodde

Richardson var energiminister og senere FN-ambassadør under Bill Clintons tid, og har blitt nominert til Nobels fredspris for sitt arbeide for løslatelse av gisler rundt om i verden.

I likhet med Hillary Clinton og påtroppende visepresident Joseph Biden stilte også Richardson som presidentkandidat i nominasjonskampen, men trakk seg 8. januar etter primærvalget i New Hampshire.

Han var da den første med latinamerikansk bakgrunn som stilte i den demokratiske kampen. Frem til han var 13 år bodde han i Mexico, og har vært en stemmesanker i de viktige latinamerikanske miljøene i USA.

Les: Dette er Bill Richardson

Alle ministerpostene må godkjennes i Senatet.

Hillary Clinton og Bill Richardson
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Hillary Clinton og Bill Richardson blir trolig to av toppene på Obama-laget.

SISTE NYTT

Siste nytt