NRK Meny
Normal

Dette skjedde i april

Hele Østerrike rystes av en sjokkerende incest-sak.

Josef Fritzl
Foto: POLICE HO / AFP

HOLDT DATTEREN FANGET I 24 ÅR

- Dette er en forbrytelse som strekker seg over 24 år, og som sprenger alle dimensjoner, sier østerriksk politi.

Kjelleren i Fritzl-familiens hus
Foto: Politiet i Østerrike / Scanpix/AFP

Hele Østerrike er rystet. 73 år gamle Josef Fritzl har holdt datteren Elisabeth fanget i en kjeller med knøttsmå rom, og med en takhøyde på 170 cm, i 24 år.

Han har misbrukt henne seksuelt og fått sju barn med henne. Ikke alle barna har overlevd. Elisabeth forteller at faren brente det døde barnet.

Les: Sperret datteren inne i 24 år

Josef Fritzl innrømmer å ha holdt sin nå 42 år gamle datter innesperret i kjelleren 24 år, og at han er far til hennes sju barn.

Flere av barna har vært holdt innesperret i kjelleren sammen med Elisabeth og skal ikke ha sett dagslys før den grusomme kjelleren blir avslørt i april.

Se bildene fra "skrekkens kjeller"

Når tiltalen mot Fritzl noen måneder senere blir kjent, blir det klart at han tiltales for drap på ett av barna, slaveri, voldtekt, frihetsberøvelse, utpressing og incest. Blir han kjent skyldig, kan han vente seg en straff på mellom 10 og 20 år.
ENGLA BLIR DREPT

Tidlig i april setter svensk politi i gang en storstilt leteaksjon. Ti år gamle Engla Höglund skulle sykle alene hjem etter en fotballtrening, og moren hadde telefonkontakt med henne da hun var like fra hjemmet.

Engla og Anders Eklund

Men Engla kommer ikke hjem.

Politiet, sivilforsvaret og heimevernet letter etter den unge jenta. I tillegg tar folk i bygda Stjärnsund fri fra jobben for å delta i letingen. Tiden renner ut for tiåringen.

Etter noen dager blir 42 år gamle Anders Eklund pågrepet. Han benekter først å ha noe med forsvinningen å gjøre, men tilstår så å ha drept Engla. Politiet finner da også den døde kroppen hennes, og Sverige tar farvel med jenta i en fullsatt kirke.

Les: Tilstår drap på Engla

Les: Englas bortføring dag for dag

Eklund kommer etter hvert med flere tilståelser, og blir senere på året dømt til fengsel på livstid for drapene på Engla og Pernilla Hellgren for åtte år siden.

Han dømmes også for grov voldtekt, grov voldtekt mot barn og voldtektsforsøk.
BRÅK I ROMMILJØ I OSLO

- Nå må politiet rydde opp i sigøynerkonflikten slik de tok tak i de pakistanske gjengene etter skytingen på Aker Brygge, krever tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Finn Abrahamsen.

Knivslagsmål
Foto: Erik Engen

Et par dager i forveien blir tre personer knivstukket i et internt oppgjør i rommiljøet tidlig en lørdag ettermiddag.

Senere på kvelden blir det skutt fra en leilighet på Bjølsen i Oslo, der flere personer tilhørende rommiljøet bor. Seks personer blir pågrepet, den yngste på 17 år og den eldste 45.

Les: Seks arrestert etter oppgjør i Oslo

Striden i miljøet står mellom to familier og skal ha pågått i et halvt år.

Finn Abrahamsen blir bedt om å mekle mellom de to stridende familiene, og de to lederne Alex ”Dolla” Karoli og Jan Jansen møtes til fredsmøte sammen med Abrahamsen.

Les: Fredsmøte hos sigøynerne
OPERAEN ÅPNES

Kongelige, den norske fiffen og internasjonale gjester samles i Bjørvika denne april-kvelden. Det er klart for den offisielle åpningen av Den Norske Opera og Ballett, og gjestene strømmer til åpningsgallaen i to timer.

Operaen i Oslo
Foto: Atle Markeng / NRK

Les: Strømmet til operafesten

- Operaen er blitt et monumentalt landemerke. Her kan vi erfare oss selv og verden vi lever i, sier kong Harald.

Les: Operaen er åpnet

Festforestillingen i Bjørvika avsluttes med et gigantisk fyrverkeri.

Nett-TV: Se video fra åpningen her
BERLUSCONI VED RORET - IGJEN

- Våre ministerkandidater er ikke bare smellvakre, de er også høyt utdannet. Venstrefløyen har ingen sans for damer, sier den 71 år gamle italienske høyrelederen og tidligere statsministeren – og en av Italias rikeste menn - Silvio Berlusconi ubeskjedent.

Silvio Berlusconi
Foto: GREGORIO BORGIA / AP

En uke senere vinner han valget og blir Italias statsminister for tredje gang, til tross for tiår med rettssaker og skandaler.

Les: Veltroni innrømmer nederlag

Berlusconi sier at det første han vil gi seg i kast med, er å avgjøre fremtiden for flyselskapet Alitalia, samt å ordne opp i søppelkrisen i Napoli.
STORE PROTESTER FØLGER OL-FAKKELEN

Tradisjon tro fraktes OL-ilden i en fakkelstafett også i forkant av sommer-OL i Beijing. Men årets fakkelstafett er ikke helt som tidligere års.

Fakkelstafetten i London
Foto: Yui Mok / AP

Etter uroen i Tibet, der kinesiske myndigheter har fart hardt frem med demonstranter, blir fakkelstafetten møtt med store protester.

I London blir totalt 37 personer arrestert etter protestene. Fakkelen blir hele tiden omringet av politi og sikkerhetvakter, og politiet og demonstranter ender i basketak i den britiske hovedstadens gater.

Les: Store OL-protester i London

Og i Kina går TV-sendingene i svart når det kommer bilder av demonstrasjonene i London.

Les: Dette kaller Kina en varm velkomst

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no