NRK Meny
Normal

November

Fire Nordlands-kommuner, meglerhuset Terra Securities og million-investeringer i obligasjoner fra amerikanske Citibank setter sitt preg på november.

Nordlands-ordførere
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

 

NORDLANDSKOMMUNER KAN TAPE MILLIONER

Terra

De fire kraftkommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik ble i sommer tilbudt å investere gjennom amerikanske Citibank av Terra. Kommunene investerte 451 millioner kroner i obligasjoner fra Citibank.

En klausul i avtalen krever sikkerhet hvis obligasjonene falt under 55 prosent av pålydende, noe de har gjør. Kommunene må skyte inn ytterligere 84 millioner som sikkerhet.

- I ettertid ser vi at vi burde ha vært mer oppmerksomme på hva som kom. Vi hadde ingen anelse om alle de fallgrubene som lå i kontraktene, sier tidligere ordfører i Rana, Inge Myrvoll. - Det tok rimelig lang tid før vi skjønte at vi satt fast i myra.

LES: - Vi skjønte ingenting

 

– Disse kommunene, og mange andre småkommuner, har hatt et forhold til banken sin som om det var bestemora deres. Men bankene er ikke noen snill bestemor, tvert om, sier finansminister Kristin Halvorsen.

LES: - Banken er ikke bestamora di

 

Terra Securities begjærer oppbud etter at Kredittilsynet trekker tilbake konsesjonen. Selskapet slår seg konkurs etter at det de ikke klarer å møte sine forpliktelser overfor de fire kommunene.

LES: Må hoste opp 170 millioner

 

- Terras konkurs kan være en katastrofe for kommunene, sier økonomisk redaktør i NRK, Steinar Mediaas. - De burde tatt pengene de ble tilbudt av Terra etter at saken ble kjent, og løpt.

 

 

- DIESEN MÅ GÅ

Leif Sverre Rosén
Foto: NRK

- Forsvarssjef Sverre Diesen er totalt uegnet som forsvarssjef og bør gå av, tordner generalmajor Leif Sverre Rosén.

Forsvarssjef Sverre Diesen har gitt Rosén skylden for legemangelen i de norske styrkene i Afghanistan. Leif Sverre Rosén hevder på sin side å ha blitt presset ut av Forsvaret fordi han uttalte seg offentlig om legemangelen.

LES: - Uegnet som forsvarssjef

 

Det blir en åpen høring i Stortinget om legedekningen i Afghanistan og konflikten i Forsvaret. Men for Rosén er tiden i Forsvaret over. Han trekker seg fra stillingen etter endt permisjon. - Konflikten den siste tiden er en stor belastning for familien, og det går også utover min helse, sier han.

 

 

INNFØRER UNNTAKSTILSTAND I PAKISTAN

Pakistans president Pervez Musharraf
Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Pakistans president Pervez Musharraf innfører unntakstilstans i landet. Å ikke gjøre det, ville vært "selvmord for Pakistan," mener han.

Landets tidligere statsminister, Benazir Bhutto, mener imidlertid at Pakistan er på vei mot et styrket diktatur etter erklæringen om unntakstilstand.

LES: Unntakstilstand i Pakistan

 

Opposisjonelle arresteres, og det internasjonale samfunn uttrykker sterk bekymring over situasjonen.

 

 

NORSK SOLDAT DREPT I AFGHANISTAN

Kristoffer Sørli Jørgensen (drept i Afghanistan)
Foto: Forsvaret

- Jeg tror vi alle vil huske den gangen Kristoffer arrangerte fotballturnering i leiren. Det var en fantastisk dag både for oss i stabiliseringsstyrken, men også for alle de lokale som stilte opp med mange lag, sier lederen for stabiliseringsstyrken.

Den norske soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen blir drept i et veibombeangrep i Afghanistan.

LES: Båren fraktes hjem

 

 

ELDRE STUES BORT PÅ TRIMROM OG LAGER

Uverdige boforhold for eldre

Jenny Ristvedt bor på et trimrom.

Foto: NRK

84 år gamle Jenny Ristvedt har trimsykler, gymmatter og diverse treningsapparater som selskap på rommet.

- Jeg synes det er uverdig. De eldre har bygd opp landet vårt og bør bli satt pris på, sier svigerdatteren hennes.

LES: Bor på trimrommet

 

 

SKUDDRAMA PÅ FINSK SKOLE

Sturmgeist89
Foto: Timo Jaakonaho / SCANPIX

En 18 år gammel gutt, som blir beskrevet som en begavet gutt, men som har Hitler og Stalin som forbilder, legger ut en advarsel på nettstedet YouTube.

- Jeg har fått nok. Jeg er klar for å dø for en sak jeg vet er viktig og rettferdig. Jeg vil heller sloss og dø enn å leve et langt og ulykkelig liv, skriver han.

Dagen etter skyter og dreper han åtte mennesker på skolen i Tusby sør i Finland før han skyter seg selv.

LES: - En begavet gutt

 

- Han var ensom, men snill. Jeg tror han begikk drapene for å bli husket, for å skrive historie, sier kameraten.

LES: - Ville at folk skulle huske ham

 

 

KREKAR I HØYESTERETT

Mulla Krekar
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Høyesterett slår enstemmig fast at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Men selv om utvisningsvedtaket opprettholdes, blir ikke mullaen sendt ut av landet ennå fordi det er for farlig å sende ham tilbake til Irak.

 

LES: - Mulla Krekar fare for rikets sikkerhet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no