Hopp til innhold

Desember

Al Gore og klimaet innehar to av hovedrollene i årets siste måned.

Al Gore på klimamøtet på Bali
Foto: JEWEL SAMAD / AFP

 

MILJØET I FOKUS MED NOBELS FREDSPRIS

Fredsprisvinnerne Al Gore og Rajendra Pachauri
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Vi har kastet bort mye tid, og vi har faktisk ført krig mot vår egen klode. Det er på tide at vi setter i gang arbeidet med å forme vår egen fremtid, sier Al Gore når han og leder for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, mottar Nobels fredspris i Oslo.

 

LES: - For mye bortkastet tid

 

- Vi har alt vi trenger med unntak av politisk vilje, og politisk vilje er en fornybar ressurs. La oss fornye den sammen, sier Gore, med klar adresse til klimatoppmøtet på Bali.

Også Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs kommer med en oppfordring til delegatene på Bali. – Det som skjer, eller ikke skjer, på Bali vil bestemme vår felles fremtid.

 

 

KLIMATOPPMØTE PÅ BALI

Bali
Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP

For på Bali sitter 192 lands delegater og forsøker å legge fundamentet for forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale, som skal avløse Kyoto-avtalen.

Store utslippsland som USA og Kina virker urokkelige i sin motstand mot forpliktende utslippskutt.

Al Gore tar turen til toppmøtet og ber delegatene vedta en avtale uten å ta hensyn til USA.

- Dere kan la det være igjen et tomt avsnitt i avtalen dere vedtar og håpe at George W. Bushs etterfølger som president vil endre amerikanske standpunktet, sier Gore.

Klimaforhandlingene er fastlåst, men et døgn på overtid løsner det.

LES: Enige et døgn på overtid

 

 

BENAZIR BHUTTO BLIR DREPT

Benazir Bhutto
Foto: MIAN KHURSHEED / REUTERS

Under to uker før valg på ny nasjonalforsamling skal avholdes  i Pakistan, blir opposisjonsleder Benazir Bhutto drept i et attentat.

Hun taler til den oppmøtte folkemengden på et valgmøte, vinker til tilhengerne og går inn i den ventende bilen. Så smeller det.

LES: Benazir Bhutto drept

 

Den første kvinnelige regjeringssjefen i noe muslimsk land risikerte mye da hun våget å vende tilbake fra eksil i høst. Hun må betale med livet.

LES: Benazir Bhuttos dramatiske liv

 

 

NEST STØRSTE OLJEUTSLIPPET I NORGE

Oljelekkasjen
Foto: Kystverket / SCANPIX

Mens delegatene sitter samlet på Bali, lekker 4000 kubikk olje ut i forbindelse med lasting fra oljeplattformen Statsfjord A i Nordsjøen til et lasteskip. Utslippet er det nest største i norsk oljehistorie.

 

LES: Oljeutslipp fra plattform

 

Konsernsjef i StatoilHydro Helge Lund beklager oljeutslippet på det sterkeste, men selskapet blir likevel politianmeldt av Norges Miljøvernforbund.

 

 

RIKSADVOKATEN HENLEGGER OBIORA-SAKEN

Eugene Obiora
Foto: NRK

Etter å ha beordret videre etterforskning av de fire polititjenestemennene i Obiora-saken tidligere i år, henlegger Riksadvokaten saken.

- Det er ikke tilstrekkelig bevisgrunnlag for å slå fast at maktbruken var ulovlig, konkluderer riksadvokaten og peker også på at tjenestemennene ikke var kjent med farene ved bruk av mageleie.

LES: Henlegger Obiora-saken

 

Politimennene som pågrep Eugene Obiora er lettet over henleggelsen, men sier til NRK at de føler verken jubel eller glede.

LES: - Lettet, men ingen jubel

 

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no