Hopp til innhold

Må hoste opp 170 millioner

 - Terra-Gruppen har ikke et rødt øre til Nordlands-kommunene, sier styreformann Gabriel Block Watne i Terra-gruppen. Nå må kommunene hoste opp 170 millioner kroner.

Nordlands-ordførere
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Terra-Gruppen har ingen penger til Nordlands-kommunene. Det var den nedslående nyheten fra styreformann Gabriel Block Watne i Terra-gruppen på pressekonferansen i dag.

Får millionkrav

Citibank kommer trolig til å tvangsselge de fire kommunenes posisjoner i det amerikanske verdipapirmarkedet dersom de ikke greier å legge 150-170 millioner kroner på bordet i løpet av dagen. Det opplyste Terra-Gruppens advokat, Knut Bergo.

Det betyr i så fall at de vil tape minst 350 millioner kroner, ifølge Bergo.

- Burde tatt pengene og løpt

- Dette er en katastrofe for nordlandskommunene, sier økonomiredaktør i NRK, Steinar Mediaas.

Han mener at det beste for kommunene hadde vært å ta imot tilbudet fra Terra.

- De burde ha tatt pengene og løpt.

Roper på sparebankene

 

Hemnes-ordføreren er litt mer forsiktig i sine kommentarer.

- Jeg tør ikke kommentere om konkursen betyr noe for vårt krav. Dette må våre juridiske rådgivere ta stilling til, sier Kjell Idar Juvik.

Knusende dom

Kredittilsynet har konkludert med at Terra Securities har foretatt alvorlige og systematiske overtredelser av god forretningsskikk i forbindelse med utførelse av investeringstjenester" samt "har unnlatt å informere om vesentlige risikoforhold i forkant av kommunenes investeringer, og har tilbudt produktene til en målgruppe som produktene ikke passer for". Kredittilsynet mener i tillegg at en fortsettelse av virksomheten kan skade allmenne interesser.

Hodene ruller

Konsernsjef Ola Sundt Ravnestad i Terra-Gruppen trekker seg fra stillingen sin. Det ble kjent på Terras pressekonferanse på Aker Brygge akkurat nå.  

Stein Ole Larsen blir konstituert konsernsjef. Han er i dag viseadminstrerende direktør i Terra-Gruppen.

Opphører umiddelbart

Terra Securities begjærer oppbud etter at Kredittilsynet trekker tilbake konsesjonen, opplyste Terra i en pressemelding i morges. Selskapet slår seg konkurs etter at det de ikke klarer å møte sine forpliktelser overfor de fire kommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik.

"Dermed er forutsetningene ikke lenger tilstede for en finansieringsløsning for tilbudet til de fire nordlandskommunene. Selskapets styre har på dette grunnlag besluttet at virksomheten i Terra Securities ASA skal opphøre med umiddelbar virkning, og at selskapet skal begjære oppbud (åpning av konkurs)", heter det i pressemeldingen.

Skandalen vokser

Terra Securities er eid av Terra Markets, som igjen er deleid av Terra-Gruppen. De fire Nordlands-kommunene har til sammen investert 451 millioner kroner i amerikanske obligasjoner fra Citibank. De siste dagene har også flere kommuner i Sør-Norge, Vik, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal gått sammen mot Terra Securities, etter at også de føler seg lurt av meglerhuset.

Men Rana-ordføreren har ikke tenkt å gi seg. Nå sparker Geir Waage (Ap) ballen over til sparebankene.

78 sparebanker spredt over hele Norge eier hele Terra-Gruppen, som igjen eier to tredjedeler av meglerhuset Terra Securities.

- Som eiere av Terra-systemet må sparebankene komme på banen, ta ansvar og rydde opp, krever Waage overfor NRK.