Hopp til innhold

- Vi skjønte ingenting

Garantikravet fra Terra på 25 millioner kroner gikk over hodet på tidligere ordfører i Rana, Inge Myrvoll (SV).

Inge Myrvoll

SKJØNTE IKKE ALVORET: - Jeg ble informert av rådmannnen om kravet, men vi oppfattet ikke hvor alvorlig det var, sier tidligere ordfører Inge Myrvoll.

Foto: Eva Berget / NRK

Etter fire år i ordførerstolen tapte Inge Myrvoll (SV) valget i høst. Nå er han arbeidsledig, og har søkt på jobben som fylkesmann i Rogaland.

Den profilerte SV-eren og tidligere stortingspolitikeren var ordfører i Rana da garantikravet fra Terra dumpet ned på rådmannens kontorpult 20. august.

Les også: Dette brevet er verdt 25 mill.

Ringte ingen bjeller

Da det første garantikravet fra Terra på 25 millioner kroner ble presentert for Rana kommune i august i år, ringte det ingen bjeller hos Myrvoll.

I ettertid ser vi at vi burde ha vært mer oppmerksomme på hva som kom

Tidligere ordfører Inge Myrvoll i Rana kommune

- Jeg ble informert av rådmannnen om kravet, men vi oppfattet ikke hvor alvorlig det var. Det ble framstilt som en likvidetsplassering, og penger som vi ville få tilbake. Dette ble da presentert i formannskapet i begynnelsen av oktober, sier Myrvoll.

Ikke politisk behandlet

I ettertid ser han at den politiske ledelsen burde ha vært mer oppmerksomme på hva som kom.

- Vi hadde ikke noen anelse om alle de fallgrubene som lå i kontraktene, sier Myrvoll.

- Det er veldig lett å se nå at vi burde ha innkalt til ekstraordinære møter og sett på hva som lå av fallgruber i kontraktene. Men vi fikk et helt annerledes produkt enn det vi hadde bestilt, hevder han.

Brevet fra Terra til Rana kommune

HER ER BREVET: På bakgrunn av dette brevet betalte administrasjonen i Rana kommune ut 25,5 millioner kroner til Terra.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Valgkampen

Kravet fra Terra på 25 millioner kom like før valgkampen. Men Inge Myrvoll avviser at dette hadde noe med valgkampen å gjøre.

 Les også: - Dysset ned Terra-skandalen

- Dette hadde overhodet ikke noe med valgkampen å gjøre. Hvis vi hadde prøvd på det, ville vi fått en skikkelig smell etterpå. Hvis vi hadde skjønt alvoret ville vi informert om det, fastholder den tidligere ordføreren.

- Det tok rimelig lang tid før vi skjønte at vi satt fast i myra

Tidligere Rana-ordfører Inge Myrvoll (SV)

Kritiserer ikke administrasjonen

Politikerne i Rana ga administrasjonen fullmakt i 2005. Myrvoll mener det kan diskuteres om hvorvidt politikerne ga fra seg styringen ved å gi denne fullmakten. 

- Men hvis ikke administrasjonen skjønte dybden av dette er det ikke sikkert vi politikerne heller ville skjønt det, sier han.

- Kompetansen til å gå inn i slike kontrakter er ikke spisskompetansen til politikere. Men uansett er det vi som er ansvarlige, sier Myrvoll.

Stolte dere som politikere for mye på administrasjonen?

- Nei, jeg tror ikke administrasjonen heller forsto alvoret. Så jeg kan nesten ikke kritisere dem heller, sier Myrvoll.

Liker ikke spekulering

Investeringen i Terra ble gjort med lånte penger som skal betales av fremtidige kraftinntekter. Myrvoll forsvarer ikke slik pengebruk:

- Jeg synes ikke dette er fornuftig bruk av fellesskapets penger. Disse avtalene ble inngått allerede i 2002, før jeg ble ordfører. Så jeg var ikke med i den prosessen. Jeg var ikke inne i lokalpolitikken, sier Myrvoll som da var stortingspolitiker.

- Galt å ta risiko

I ettertid har ikke Myrvoll problemer med å se at avtalene aldri burde vært inngått.

- Det er galt å gå inn i denne type fond. Det er ikke menigen at kommunene skal utsette seg for risiko. Det lå også som en premiss i de bestillingene Terra hadde fått, understreker Myrvoll.

- Det lå en masse ting i produktet vi fikk som egentlig bryter med forutsetningene. Det er også derfor vi må se på vårt forhold til Terra rent juridisk, sier han.

Så aldri kontrakten

Terra fikk fullmakt fra Rana kommune på et spesielt produkt som var fremforhandlet på forhånd. Men når det første garantikravet kommer så ser dere ikke at dette faktisk er en kontrakt som er brutt?

- Nei, iallfall har jeg ikke inntrykk at man så det da.

Vi har mange økonomiske saker som vi ikke ser kontraktene på

Tidligere Rana-ordfører Inge Myrvoll (SV)

Og jeg har ikke sett denne kontrakten. Men om jeg hadde fått se denne kontrakten på engelsk så hadde jeg ikke skjønt den. Det må man ha kompetanse for å gjøre, og det ligger ikke i de folkevalgtes spisskompetanse.

Inge Myrvoll har ikke sett kontrakten, verken på norsk eller engelsk.

- Vi har mange økonomiske saker som vi ikke ser kontraktene på. Det som er viktig for oss er å lage bestillinger som er i pakt med våre målsettinger. Og det mener jeg kommunen hadde gjort her også, men med et annet produkt, avslutter Myrvoll.