Hopp til innhold
Norges lover
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Ny straffelov

Oppsummert

Norges nye straffelov tredde i kraft 1. oktober 2015. Loven ble vedtatt i 2005, men ble utsatt pga. et foreldet IKT-system i politiet. Den nye loven innebærer bl.a. strengere straffer for familievold og et sterkere vern mot overgrep mot barn.

 • Stalking blir forbudt i Norge

  Idag vedtas lovhjemmelen som gjør at personforfølgelse, også kjent som stalking, blir forbudt i Norge. I motsetning til de andre skandinaviske landene, har ikke Norge hatt noe forbud mot slik forfølgelse, skriver Dagbladet.

 • Slo parkeringsvakt – ble frikjent

  En 46-åring er i Frostating lagmannsrett frikjent for å ha slått en kvinnelig parkeringsvakt i brystet. Årsaken er at trafikkbetjenter ikke lenger har status som offentlige tjenestemenn i den nye straffeloven, skriver Adresseavisen.

 • 78 drept av partner i Norge

  De siste ni åra er 78 personer drept av partner eller tidligere partner i Norge. Denne uka fikk Norge en ny straffelov der straffen for grov mishandling i nære relasjoner er økt fra seks ti 15 års fengsel.

 • Kjem endringar i straffelova

  Torsdag skjer det endringar i straffelova. Dei viktigaste punkta er at medverknad vert straffbart, du slepp ikkje like billeg unna med sjølvforsvar, hatkriminalitet vert stramma inn og det er strengare straffer for familievald. Endringane skulle kome i 2005, men har vore forseinka.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no