Hopp til innhold
Norges lover
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Ny straffelov

Oppsummert

Norges nye straffelov tredde i kraft 1. oktober 2015. Loven ble vedtatt i 2005, men ble utsatt pga. et foreldet IKT-system i politiet. Den nye loven innebærer bl.a. strengere straffer for familievold og et sterkere vern mot overgrep mot barn.

  • Stalking blir forbudt i Norge

    Idag vedtas lovhjemmelen som gjør at personforfølgelse, også kjent som stalking, blir forbudt i Norge. I motsetning til de andre skandinaviske landene, har ikke Norge hatt noe forbud mot slik forfølgelse, skriver Dagbladet.

  • Slo parkeringsvakt – ble frikjent

    En 46-åring er i Frostating lagmannsrett frikjent for å ha slått en kvinnelig parkeringsvakt i brystet. Årsaken er at trafikkbetjenter ikke lenger har status som offentlige tjenestemenn i den nye straffeloven, skriver Adresseavisen.

  • 78 drept av partner i Norge

    De siste ni åra er 78 personer drept av partner eller tidligere partner i Norge. Denne uka fikk Norge en ny straffelov der straffen for grov mishandling i nære relasjoner er økt fra seks ti 15 års fengsel.

    Anne Sønstebø

    Anne trodde samboeren kom til å drepe henne

    De siste ni åra har 78 personer blitt drept av partner eller tidligere partner i Norge. Anne Sønstebø frykta i mange år at det samme ville skje med henne.

  • Kjem endringar i straffelova

    Torsdag skjer det endringar i straffelova. Dei viktigaste punkta er at medverknad vert straffbart, du slepp ikkje like billeg unna med sjølvforsvar, hatkriminalitet vert stramma inn og det er strengare straffer for familievald. Endringane skulle kome i 2005, men har vore forseinka.

    Norges lover

    Her er endringene i den nye straffeloven som du bør vite om

    På torsdag får Norge en ny straffelov. Her er fire av de viktigste endringene, pluss to endringer som høyesterettsdommer Magnus Matningsdal mener er «galimatias».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no