Anne trodde samboeren kom til å drepe henne

De siste ni åra har 78 personer blitt drept av partner eller tidligere partner i Norge. Anne Sønstebø frykta i mange år at det samme ville skje med henne.

Anne Sønstebø

LEVDE MED FRYKT: Anne Sønstebø levde med en voldelig samboer i nesten tre år. Arret i overleppa fikk hun da han dytta henne hardt ned i salongbordet.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Tallene fra Kripos er dystre, og mandag denne uka ble statistikken nok en gang mørkere. En 27 år gammel kvinne ble funnet drept av ektemannen i Melhus i Trøndelag.

Lenge trodde Anne Sønstebø at hun kom til å lide samme skjebne. Arret på overleppa er et av minnene som har brent seg fast etter mannen hun var sammen med i tre år.

– Jeg var sikker på at han planla å drepe meg. Men jeg tenkte han kom til å gjøre det på en sånn måte at det så ut som at jeg hadde gjort det selv, forteller Anne Sønstebø om sine erfaringer med en voldelig partner.

Hadde et enormt raseri

Han var kjekk og sjarmerende, og de hadde mange felles interesser. Men den rolige og behagelige mannen Anne forelska seg i, hadde en mørk side.

Etter hvert ble han mer og mer voldelig.

– En kveld kom han hjem sent fra en sommerfest og ble rasende over at jeg lå på sofaen istedenfor i senga. Det førte til en tre og en halv times kamp.

– Han dytta meg på et tidspunkt så kraftig i ryggen at jeg ikke klarte å ta meg imot. Jeg havna med ansiktet i salongbordet og fikk et dypt kutt fra nesa og ned til munnen.

Dokumenterte volden

Selv om samboeren var voldelig, fortsatte Anne å være sammen med han. Hun tok bilder av blåmerkene og kuttene hun ble utsatt for, skrev logg over voldsepisodene og klarte å få lydopptak når samboeren var sint.

– Jeg var sikker på at han planla å drepe meg. Men jeg tenkte han kom til å gjøre det på en sånn måte at det så ut som at jeg hadde gjort det selv, forklarer hun.

Han var en mester i å forklare seg etter angrepene, og ofte endte det med at Anne selv satt igjen med skyldfølelse.

Straffene blir strengere

Torsdag denne uka fikk Norge en ny straffelov som gjør at straffen for familievold blir langt strengere. Høyesterettsdommer Magnus Matningsdal mener det var på tide.

– Brutaliteten i noen av disse sakene er av en sånn karakter at de overgår fantasien. For dem som utsettes for dette, reduseres livskvaliteten kraftig, sier Matningsdal.

I den gamle loven kunne man maksimalt få seks års fengsel for familievold. Nå blir straffen for såkalt grov mishandling i nære relasjoner, fengsel i inntil 15 år.

Magnus Matningsdal

PÅ TIDE: Høyesterettsdommer Magnus Matningsdal mener det er på høy tid at straffen for familievold blir strengere.

Foto: Gry Veiby / NRK

Samboeren ble dømt

I 2010 kom Annes sak opp for retten. Den tidligere samboeren ble dømt til seks måneders fengsel.

De siste ni åra, frem til 2014, har 78 personer blitt drept av en partner eller tidligere partner i Norge, viser tall fra Kripos.

Denne ukas drap i Melhus får Anne til å tenke på hva hun selv opplevde.

– En ting er dem som blir drept, men tenk på hvordan tallet ser ut for dem som så vidt har overlevd. Jeg var tross alt heldig, sier hun.

SISTE NYTT

Siste meldinger