Hopp til innhold
Nokas-ranet 2004
Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX

Nokas-ranet

Oppsummert

5. april 2004 ble NOKAS (Norsk Kontantservice) i Stavanger brutalt ranet for over 57 millioner kroner. En politimann, Arne Sigve Klungland, ble drept av ranerne. 13 menn ble dømt til 4 til 18 års fengsel.

 • Krimshow med Nokas-raner avlyst i Stavanger

  En liveversjon av podkasten «Avhørt» i Stavanger er avlyst siden av aktørene er Nokas-raneren Kjell Alrich Schumann.

  Krimshowet var booket i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, men nå er arrangementet i Stavanger avlyst, skriver Dagbladet.

  – Vi synes det er trist og leit. Kjell Alrich Schumann har sonet straffen sin, og det er nå 19 år siden Nokas-ranet, sier Stein Morten Lier i «Avhørt» til Dagbladet. Han har likevel forståelse for at konserthuset i Stavanger velger å avlyse.

  Schumann skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under ranet i Stavanger i april 2004.

  Direktør Per-Harald Nilsson i Stavanger Konserthus sier til avisen at de avlyser forestillingen av hensyn til den drepte politimannens familie.

  – Nokas-ranet er veldig følsomt i Stavanger, sier Nilsson.

  (NTB)

 • TV 2-journalist Tonje Steinsland er fadder til David Toskas barn

  TV 2-journalist Tonje Steinsland er fadder for barnet til David Toska, som sto bak Nokas-ranet i Stavanger i 2004 hvor en politimann ble drept.

  Det melder DN.

  Steinsland var den første journalisten som fikk Toska til å snakke offentlig om det som er norgeshistoriens største ran. Bankraneren snakket om Nokas-ranet i TV 2-dokumentarserien «Vårt Lille Land» høsten 2016.

  – Det stemmer. Det skjedde to og et halvt år etter at dokumentaren var laget og sendt, skriver Steinsland i en tekstmelding.

  Videre skriver hun at de to ikke hadde kontakt i året etter at dokumentaren ble sendt, men at kontakten ble gjenopptatt etter at han ble samboer og far.

  TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække bekrefter at Steinsland informerte om forholdene og sier at journalister derfor har vært inhabil i to saker laget om Toska i ettertid.

  Toska ble utpekt som mesterhjernen bak ranet, der 57,4 millioner kroner ble stjålet fra Nokas-tellesentral i Stavanger sentrum i april 2004. Politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i skuddvekslingen mellom ranerne og politiet.

  Toska ble dømt til 20 års ubetinget fengsel for ranet. I 2018 ble han løslatt etter å ha sonet 13 år i fengsel. (NTB)

 • Betew slipper forlenget forvaring

  NOKAS-dømte Metkel Betew slipper forlenget forvaring. Det skriver Dagbladet.

  I en ny dom fra Eidsivating lagmannsrett kommer det fram at det ikke foreligger en nærliggende og reell fare for at Betew på nytt vil begå et alvorlig lovbrudd.

  Betew er også dømt til fem år og fire måneders fengsel for å ha stått bak innførsel av 50 kilo hasj i prøvetida. Når han slipper ut fra forvaring, må han sone denne fengselsstraffen.

 • Sponsor trekker seg fra TV 2s sjakksendinger

  Inkassoselskapet Intrum trekker seg som sponsor av TV 2s sjakksendinger etter at Nokas-raneren David Toska søndag ble presentert som sjakkekspert på kanalen. Det skriver Dagbladet.

  – Bruken av tidligere straffedømte David Toska fører til at tv-programmet vil assosieres med en alvorlig handling som fortsatt vekker vonde minner hos mange, skriver . markeds- og kommunikasjonsdirektør i Intrum, Bunny Nooryani i en SMS til Dagbladet.

  TV 2 opplyste tidligere søndag om at Toska (46) skal de neste dagene gjeste TV 2s sjakksendinger. Han ble utpekt som hovedmannen bak Nokas-ranet i 2004.

  Kanalen opplyser at Toska skal sitte i studio mandag og tirsdag. TV 2 sender for tiden partiene til Magnus Carlsen og den øvrige sjakkeliten i storturneringen i nederlandske Wijk aan Zee.

  Toska har vært en fri mann siden 2018. Han ble sammen med tolv andre tiltalte dømt for ranet av Norsk Kontantservice (Nokas) i Stavanger 5. april 2004. Over 50 millioner kroner har fortsatt ikke kommet til rette.

  David Toska
  Foto: Erlend Aas / NTB
 • Sjakk-gjest hos TV 2

  Hovedmannen bak Nokas-ranet i Stavanger i 2004, David Toska, skal være gjest i sjakkstudio hos TV 2 mandag og tirsdag, melder kanalen selv.

  De etterlatte til politimannen Arne Sigve Klungland, som ble drept under ranet, har ingen innsigelser mot at Toska blir sjakkekspert på TV 2.

  David Toska har vært en fri mann i tre og et halvt år etter å ha sonet 13 år av dommen på 20 år for Nokas-ranet.

  David Toska
  Foto: NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no