Hopp til innhold
Nicolas Sarkozy på vei ut av retten i Paris
Foto: GONZALO FUENTES / Reuters / NTB

Nicolas Sarkozy

Oppsummert

Nicolas Sarkozy, tidligere president i Frankrike, er dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Han er funnet skyldig i bestikkelser i forbindelse med en annen rettssak om ulovlig valgfinansiering. Sarkozy har avvist anklagene og vil anke saken.

 • Aktor ber om betinget dom for Sarkozy

  Aktor ber om mildere straff for Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy. Sarkozy er siktet for blant annet korrupsjon og bestikkelse.

  I ankesaken sa aktor torsdag at Sarkozy burde få betinget ett års fengsel, en mildere straff enn den opprinnelige domfellelsen. Han ble i september dømt til ett års fengsel.

  Sarkozy har stått overfor en rekke juridiske problemer etter hans periode som president. Han har blitt siktet separat for korrupsjon, bestikkelser, salg av innflytelse og brudd på lover om valgkampfinansiering.

  I torsdagens prosedyre sa aktor Bruno Revel at han fortsatt anser Sarkozy som skyldig i å «bevisst ha brutt den lovlige valgkampgrensen», men ikke for å ha opprettet, eller vært klar, over de ulovlige metodene for å skjule regelbruddet.

  Sarkozy brukte nesten 43 millioner euro (rundt 550 millioner kroner med dagens kurs) på sin valgkamp i 2012, nesten det dobbelte av det tillatte beløpet på 22,5 millioner euro, ifølge anklagen.

  – Jeg avviser på det sterkeste alt strafferettslig ansvar. Jeg håper å bevise at jeg aldri hadde kjennskap til bedrageri, at jeg aldri ba om at det ble begått bedrageri, og at jeg aldri tjente på bedrageri, har Sarkozy sagt tidligere. (NTB)

 • Ønsker 6 md. fengsel for Sarkozy

  Aktor ber om seks måneder fengselsstraff for den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy, melder nyhetsbyrået AFP. Sarkozy møtte i retten tidligere denne uken, tiltalt for å ha brukt mer penger enn det som er lovlig under valgkampen i 2012. Han avviste anklagene og sa han ikke var involvert i organisering eller logistikk i valgkampen.

 • Sarkozy avviste anklager

  Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy møtte i dag i retten i Paris tiltalt for å ha brukt dobbelt så mye i valgkampen sin i 2012 som det lovlige maksimumsbeløpet på 22,5 millioner euro. Sarkozy avviste anklagene og sa at han ledet valgkampen politisk, men ikke var involvert i organisering og logistikk. Han nektet også for at valgkampen i 2012 var organisert i mye større skala enn i 2007.

  Sarkozy ble valgt som president i 2007. Sosialistpartiets kandidat François Hollande vant valget i 2012.

 • Ekspresident Sarkozy i retten

  Tidligere president Nicolas Sarkozy er tiltalt for ulovlig finansiering av valgkampen i 2012. Torsdag startet rettssaken. Den 66 år gamle tidligere presidenten er tiltalt for å ha brukt dobbelt så mye i valgkampen som det lovlige maksimumsbeløpet på 22,5 millioner euro. Han risikerer opp til ett år i fengsel og en bot på 3750 euro hvis han blir funnet skyldig. Sarkozy avviser beskyldningene.

Nicolas Sarkozy. Tale i september 2021.

Nicolas Sarkozy dømt til fengsel

Nicolas Sarkozy på vei ut av retten i Paris

Sarkozy dømt til fengsel – funnet skyldig i korrupsjon

Nicolas Sarkozy

Problemene vokser for Sarkozy

Åse Marit Befring forteller at korrupsjonssiktede Nicolas Sarkozy fører til mistro hos folket mot politikere i Frankrike.
Nicolas Sarkozy til politistasjonen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no