Hopp til innhold

Sarkozy dømt til fengsel – funnet skyldig i korrupsjon

Tidligere president i Frankrike, Nicolas Sarkozy (66), dømmes til fengsel. Sarkozy ble funnet skyldig i et forsøk på å bestikke en dommer i 2014.

Nicolas Sarkozy på vei ut av retten i Paris

ETTER DOMMEN: Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy forlater lokalet etter dommen i korrupsjonssaken mot ham.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters / NTB

Sarkozy sier mandag ettermiddag at han vil anke dommen, ifølge Reuters.

Den franske domstolen dømmer ham til tre års fengsel. Det er foreløpig usikkert om Sarkozy må sone i fengsel.

To av årene er betinget, og med en dom på ett år i fengsel er det lite sannsynlig at Sarkozy fysisk vil gå i fengsel, skriver AFP. Et alternativ kan da være å sone med elektronisk fotlenke.

Dommeren sa at straffen er streng fordi det er snakk om en tidligere president og jurister med høytstående verv. Dommeren sa også at handlingene kan skade folkets tillit til det franske politiske systemet.

Aktor ba om fire års fengsel for ekspresidenten, to av dem betinget, i rettsforhandlingene som ble avsluttet i desember.

Sakozys advokat Thierry Herzog, Nicolas Sarkozy og dommer Gilbert Azibert.

ALLE DØMT: Sakozys advokat Thierry Herzog, Nicolas Sarkozy og dommer Gilbert Azibert som den tidligere presidenten skal ha forsøkt å bestikke.

Foto: [geoffroy Van Der Hasselt, Thomas Coex, Philippe Lopez] / AFP

Medtiltalte dømmes også

66-åringen som styrte Frankrike fra 2007 til 2012, var sammen med advokaten Thierry Herzog tiltalt for korrupsjon i forbindelse med et forsøk på å bestikke dommeren Gilbert Azibert i 2014.

De skal ha bedt om taushetsbelagt informasjon fra dommeren. Alle tre ble tiltalt.

Sarkozy og Herzog skal ha forsøkt å bestikke dommeren ved å love ham en ettertraktet stilling i Monaco. Det skulle skje i bytte med opplysninger i en etterforskning av Sarkozy for ulovlig finansiering av valgkampen i 2007.

Han er mistenkt for å ha mottatt millionbeløp fra Libyas diktator Muammar al-Gaddafi.

Libya's President Muammar Gaddafi (L) greets his counterpart from France Nicolas Sarkozy at Bab Azizia Palace in Tripoli July 25, 2007,

PENGER FRA LIBYA ETTERFORSKES: Libyas tidligere diktator oberst Muammar al-Gaddafi tok imot Nicolas Sarkozy i Tripoli i juli 2007, kort tid etter at han var blitt valgt til president i Frankrike.

Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Etterforskningen i Libya-saken pågår fortsatt. Dommen mandag gjaldt Sarkozys forsøk på å skaffe seg innsikt i etterforskningen.

Sarkozy og de to medtiltalte avviste anklagene i den ti dager lange rettssaken i fjor.

Også de to medtiltalte dømmes til samme straff i mandagens dom.

Avlyttet telefon

I tillegg til fengselsstraff, risikerer de bøter på opp mot 1,2 millioner euro – rundt 12,5 millioner kroner.

Nicolas Sarkozy

Sentralt i saken stod avlyttede telefonsamtaler mellom Sarkozy og hans advokat.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Påtalemyndigheten mener de tiltalte inngikk en «korrupt pakt».

Aldri har en tidligere fransk president vært anklaget for et så alvorlig lovbrudd. Aldri har det vært krav om ubetinget fengsel for en tidligere fransk president, skriver Le Monde.

Anklagene er basert på at politiet har avlyttet telefonsamtaler mellom Sarkozy og hans advokat Thierry Herzog.

Sarkozy har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt. Han mener å ha blitt utsatt for en heksejakt drevet fram av fransk øko-krim som ifølge den tidligere presidenten har brukt uakseptable metoder i sin etterforskning.

Må i retten igjen om to uker

Allerede 17. mars må Sarkozy møte i retten igjen. Denne gangen gjelder det en annen sak der han også er anklaget for ulovlig valgkampfinansiering.

I den såkalte Bygamalionsaken er Sarkozy og 13 andre personer tiltalt for ulovlig finansiering, medvirkning til bedrageri og dokumentforfalskning.

Jacques Chirac tar imot sin etterfølger Nicolas Sarkozy i Elysee Palace 16. mai 2007. Begge har blitt dømt i rettsaker etter sin embetstid

Jacques Chirac tar imot sin etterfølger Nicolas Sarkozy i Elysee palasset 16. mai 2007. Begge har blitt dømt i rettssaker etter sin embetstid

Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP

Disse forholdene er også knyttet til en valgkamp, nemlig den i 2012. Da tapte Sarkozy i sitt forsøk på gjenvalg som president. Den ulovlige finansieringen skal ha skjedd i samarbeid med kommunikasjonsfirmaet Bygmalion.

I 2011 ble Sarkozys forgjenger og politiske mentor, Jacques Chirac, stilt for retten, anklaget for å ha misbrukt sitt embete mens han var ordfører i Paris.

Den tiltalen var langt mindre alvorlig og det endte med en betinget dom på to år. Chirac slapp dessuten å stille i retten på grunn av helseproblemer.

SISTE NYTT

Siste nytt