Hopp til innhold

Norsk Telenor-leder nektes utreise fra Myanmar: – Det er veldig krevende

En norsk Telenor-leder blir nektet utreise av militærjuntaen i Myanmar. Familien er i Norge, og nordmannen har ikke vært utenfor Myanmar på over ett år.

ujMcAlW7NKU

BEKYMRET: Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor. Her avbildet i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Han er alene i Myanmar, familien hans er hjemme i Norge. Det er klart at det er veldig krevende. Han har vært i Myanmar i mer enn ett år, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor, til NRK.

Brekke forteller at Telenor-ledelsen snakker med ham daglig for å finne så gode løsninger som mulig. Også norske utenriksmyndigheter er involvert.

Uroen har herjet landet etter at militære på nytt grep makten 1. februar i fjor i et kupp. Siden har det vært store demonstrasjoner i landet.

Juntaens militærstyrker har drept over tusen mennesker, fengslet tusenvis av andre og slått ned på masseprotestene med hard hånd, siden kuppet.

Myanmar Telenor

MYANMAR: Dette bildet er fra Yangon i Myanmar i 2014, hvor folk står utenfor et sted som selger SIM-kort fra Telenor.

Foto: Khin Maung Win / AP

Telenor vil selge mobilvirksomheten i landet til det libanesiske investeringsselskapet M1 Group. Syv måneder etter salget har Telenor ennå ikke fått godkjent transaksjonen.

730 ansatte

Brekke sier han er bekymret for sikkerheten til alle ansatte.

– Vi har 730 ansatte i Myanmar. Og dette er en av de tingene vi virkelig har vært bekymret for i over ett år, siden militærovertakelsen. Landet er i en krigstilstand, internasjonale lover og regler er satt ut av spill. Og det er noe av bakgrunnen for at vi rett og slett ikke kan være i landet lenger. Og gjennom å analysere flere løsninger, har vi funnet at et salg for oss er den minst dårlige løsningen, sier Brekke.

Telenors ansatte i Myanmar har forsøkt å hindre at virksomheten i landet selges til et selskap de mener har nær tilknytning til militærregimet i landet.

I fjor sommer varslet Telenor at de selger seg ut, men salget er fortsatt ikke gått gjennom.

Myndighetene sier at de ønsker å ha ledende Telenor-ansatte på bakken så lenge de ikke har avklart om vi skal få lov til selge virksomheten eller ikke. Det er begrunnelsen, sier Brekke.

Hva har dere gjort konkret for å få vedkommende hjem?

Jeg kan ikke gå inn i alle de dialogene vi har hatt, men jeg kan si vi har brukt alle mulige alternativer som heldigvis har lyktes i å få mange andre ut. Og nå ser vi på dette sammen med norske myndigheter for å forsøke å få til en løsning, sier Brekke.

Prøver hver dag

På spørsmål om det er aktuelt for Telenor å få avsluttet handelen for å få nordmannen ut, sier Brekke at Telenor venter på et svar fra myndighetene i landet, på noe selskapet la inn en søknad om for flere måneder siden.

Vi venter og ser, og i mellomtiden forsøker vi å håndtere situasjonen som vi har nå med den ledende ansatte på bakken. Heldigvis har vi fått hjelp fra norske utenriksmyndigheter for å se om vi kan finne løsninger, sier Brekke.

Er du trygg på at den norske ansatte kan reise hjem dersom salgsprosessen går gjennom?

Ja, det er jo det vi virkelig håper på, og det myndighetene sier også. Men vi prøver hver dag å få den ansatte og andre ut i denne veldig krevende situasjonen, sier Brekke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger