Hopp til innhold
Skyting bislett
Foto: Runar Henriksen Jørstad

Mann drept av politiet på Bislett

Oppsummert

En 33-årig mann ble 9. november 2021 skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo. Vitner sier at mannen løp med en kniv etter en kvinne. Politiet forsøkte å kjøre ned mannen, før de skjøt ham flere ganger. En politibetjent ble skadd i hendelsen.

 • Påpeker svikt etter dødelige politiskudd på Bislett i 2021

  Både oppfølging og behandling sviktet da en 33 år gammel mann ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo i november 2021, mener Helsetilsynet.

  Mannen, som var dømt til tvunget psykisk helsevern, døde etter at politiet løsnet skudd mot ham. Spesialenheten for politisaker mente de handlet i nødverge, og saken ble henlagt.

  Helsetilsynet har undersøkt hendelsen. I en pressemelding skriver tilsynet at de spesielt har vært oppmerksomme på om sykehuset sikret forsvarlig planlegging og gjennomføring av permisjoner for pasienter dømt til tvunget psykisk helsevern, og om hensynet til samfunnsvernet ble tilstrekkelig ivaretatt.

  Statens helsetilsyn konkluderer med at sykehuset ikke sikret en forsvarlig oppfølging og behandling av mannen. De har også kommet til at han ikke fikk forsvarlig helsehjelp, og at samfunnsvernet ikke ble ivaretatt. (NTB)

 • Påpeker svikt etter dødelige politiskudd på Bislett

  Både oppfølging og behandling av den 33 år gamle mannen som ble skutt sviktet, mener tilsynet.

  En mann ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo november 2021.

  Mannen var dømt til tvunget psykisk helsevern. Spesialenheten for politisaker mente politiet handlet i nødverge da de skjøt, og saken ble henlagt.

  Helsetilsynet har også undersøkt hendelsen.

  De konkluderer med at Oslo universitetssykehus (OUS) ikke sikret en forsvarlig oppfølging og behandling av mannen. De har også kommet til at han ikke fikk forsvarlig helsehjelp, og at samfunnsvernet ikke ble ivaretatt.

  Tilsynet mener at OUS heller ikke varslet ofre fra tidligere saker mannen var involvert i.

  Bislett-drapet 121121
  Foto: Mathias Moene Rød
 • Klager på henleggelse etter politiskyting

  Det er sendt en klage til Riksadvokaten etter at Spesialenheten for politisaker henla politiskytingen på Bislett i november i fjor.

  Klagen kommer fra bistandsadvokaten til en av de pårørende til mannen som ble skutt av politiet og senere døde.

  – Etterlatte mener det var feil å henlegge saken og stiller også spørsmål ved habiliteten i Spesialenhetens etterforskning, sier bistandsadvokat Andrea Wisløff:

  – Det er basert på at Spesialenhetens hovedetterforsker er samboer med politiets innsatsleder på oppdraget og det er opplysninger som etterlatte har fått gjennom en utenforstående tredjepart i etterkant. Og det har ikke vært kjent for etterlatte tidligere og det er anført at det er forhold som er egnet til å svekke tilliten til upartiskheten til spesialenheten i etterforskningen, sier Wisløff.

  Spesialenheten opplyser at de har vurdert habiliteten i denne saken. De mener det ikke har vært noe problem siden innsatslederen som er hovedetterforskerens samboer, kom til stedet etter den aktuelle hendelsen, og han derfor ikke var omfattet av etterforskingen.

 • Knivdramaet på Bislett: – Politiet gjorde ikke noe galt

  Spesialenheten har konkludert i etterforskningen av to tjenestepersoner. Saken er henlagt.

  Spesialenheten mener at politiet befant seg i en nødvergesituasjon da skuddene ble avfyrt, og at bruken av skytevåpen var nødvendig og forsvarlig, skriver Spesialenheten for politisaker i en pressemelding.

 • Bislett-saken er ferdig etterforsket av Spesialenheten

  Spesialenheten for politisaker har nå etterforsket ferdig saken der en 33 år gammel mann ble skutt av politiet på Bislett og senere døde i november i fjor.

  En rekke vitner er avhørt, og blant annet obduksjonsrapporten samt tekniske undersøkelser fra Kripos er lagt til grunn.

  To tjenestemenn har status som mistenkt og Spesialenheten har etterforsket om disse har gjort noe galt i tjenesten.

  Det er uvisst når Spesialenheten vil komme med en konklusjon i saken.

  Skyting Bislett
  Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / Even Bjøringsøy Johnsen

Oppretter tilsynssak etter at mann ble skutt på Bislett

Mann skutt og drept av politiet – permisjonen begynte for ett døgn siden

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no