Malaysia

 • Norsk tankskip tatt i arrest

  Eit norsk tankskip er tatt i arrest i Malaysia for å ha ankra opp ulovleg utanfor kysten, opplyser malaysiske styresmakter.

  Tankskipet Clipper Hermod er registrert i Noreg, og har eit mannskap på 20 personar, skriv The Star. Dei kjem frå Noreg, Russland, Latvia og Filippinane.

  Skipet skal ha ankra opp i malaysisk farvatn utan å ha dokument som viste at dei hadde lov til det.

 • Skandaleparti ved makten i Malaysia

  Ismail Sabri Yaakob er utpekt som statsminister i Malaysia, etter at den tidligere regjeringen kollapset. Han har fått støtte fra et flertall i landets nasjonalforsamling, og er dermed utpekt av kongen som ny statsminister.

  Yaakob representerer United Malays National Organisation (UMNO), som har stått sentralt i en koalisjon som ledet landet i seks tiår fram til partiet mistet makten i 2018. Årsaken til at det da ble slutt, var skandalen rundt det statlige utviklingsfondet 1MDB.

  Malaysias tidligere statsminister Najib Razak, som i nesten et tiår også var leder for UMNO, er dømt for å ha tappet fondet for store summer. Sommeren 2020 ble han dømt til tolv års fengsel for korrupsjon.

  UMNO hadde allerede fått plass som partner i den forrige regjeringen, men utpekingen av Ismail Sabri Yaakob betyr at partiet igjen har statsministeren, uten at det er holdt nytt valg.

  Ismail Sabri Yaakob, Malaysias statsminister (2021)
  Foto: ARIF KARTONO / AFP
 • – Påståtte terrormedlemmer skutt

  Malaysisk politi sier de har skutt og drept to påståtte medlemmer av den islamistiske terrorgruppen Abu Sayyaf på Borneo. De to ble drept i en skuddveksling nær byen Sandakan på kysten av Borneo, tvers over Sulusjøen fra gruppens arnested på Filippinene, skriver NTB.

  Politisjef Hazani Ghazali i delstaten Sabah sier de militante islamistene planla å ta lokale plantasjeeiere som gisler og kreve løsepenger.

  Abu Sayyaf har gjennomført en rekke selvmordsaksjoner og bortføringer for å kreve løsepenger. I 2017 ble et tysk gissel halshogget. Norske Kjartan Sekkingstad ble bortført av gruppen i 2015 og løslatt etter nesten ett år i fangenskap.

 • Malaysias statsminister går av

  Malaysias statsminister Muhyiddin Yassin og hans regjering går av etter å ha sittet bare 17 måneder ved makten – en periode preget av stor politisk uro.

  Mandagens avgang skjer samtidig som landet kjemper mot et alvorlig koronautbrudd, melder NTB.

 • Fire drept i skyting på militærbase

  En malaysisk soldat drepte fredag tre andre soldater på en base i Sarawak på Borneo før han vendte våpenet mot seg selv.

  Mannen, som skulle i koronakarantene, snappet våpenet fra en vakt. Da en kollega prøvde å roe ham ned, svarte han med å skyte ham og åpnet deretter ild mot andre soldater. Til slutt skjøt han seg selv.

  To av dem som ble skutt, døde på stedet, mens den tredje greide å kjøre bil til en helsestasjon før han døde.

  Malaysia Shooting
  Foto: Mohmad Nahari B Naha / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no